Pages

Saturday, 3 December 2016

Rezeki tidur dalam bas.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tajuk kali ni nak dekat sama pulak dengan tajuk sebelum ni kan..

Ceritanya macam ni, hari Khamis lecturer subjek dinamika aku buat kelas ganti pukul 3-5 petang.
Masa 1 jam pertama tu, aku tengok semua classmates aku mata segar lagi. Lecturer tu seorang yang akan buat lawak masa mengajar. Jadi memang tak henti gelak. Tapi lawak dia bukan lawak kosong. Ada banyak ilmu yang disampaikan. Jadinya kelas ni memang best.

Lepastu dalam pukul 4 something tu lecturer aku ni stop mengajar sekejap sebab azan. Dan ramai ambil peluang untuk lelapkan mata sekejap. Lepas habis je azan, lecturer aku ni sambung balik mengajar tapi semua student dah penat dan mengantuk. Lecturer buat kelakar pun tak larat nak gelak. Kelas yang sepatutnya habis pukul 5 jadi 5.20 ptg. Masa tu aku fikir takpela terlebih masa pun, nanti dalam bas dapatlah tempat duduk sebab student yang balik pukul 5 semua dah naik bas, jadi bas 5.30 dah kosong la.

Alhamdulillah naik bas, dapatlah tempat duduk. Aku pun target la nak tidur la dalam bas yang sejuk ni, nanti dah sampai bilik dah segar jadi petang tu bolehla buat kerja mengemas. Bila aku pejam mata je bas tu pun jalan, laju pulak tu..

Dalam hati aku masa tu 'laju la pulak bas ni jalan. kalau aku tak dapat tempat duduk mulalah nak sangkut jem ke apa.. bila dapat duduk dan nak tidur ni cepat pulak jalan. Tak puasla tidur sebab kampus dengan kolej kediaman dekat je. Bukan ke waktu-waktu ni jalan jem..'

Banyak pula aku membebel dalam hati masa tu sambil pejam mata.. Lepas je aku habis cakap tu, bas berhenti sebab sangkut jem. Aku pun sambung je la tidur. Lama lepastu terjaga balik sebab ingatkan dah sampai rupanya masih di tempat yang sama. Sambung tidur balik. Banyak kali jugakla terjaga dan masih di tempat sama. terus aku teringat 'eh takkan sebab aku bebel tadi kot. lepastu aku berharap bas tak sangkut jem sebab belum solat asar lagi nih'. lepas bebel tu lagi, bas pun jalan dengan mudahnya. Sampai bilik je dah pukul 6.30ptg.

Lepastu aku terfikir, ni pun rezeki dari Allah. Allah bagi peluang tidur dalam sampai puas.


No comments:

Post a Comment