Pages

Wednesday, 13 July 2016

Family

Sepanjang bulan ramadhan yang lepas, aku dan sara akan menyediakan sorang 1 hidangan.. Lepastu nanti bila mama dah balik kerja, mama akan masak lagi lauk kalau perlu. Bila masak bulan Ramadhan ni kitorang main agak je la sama ada dah cukup rasa ke belum.. Aku ni selalu fail bab letak garam.. Aku selalu letak garam sikit sebab takut masin.. Tapi kalau sara pulak, makanan dia selalu okay je.. Tak pernah tak cukup apa..

Ada suatu hari tu aku masak sotong masak sambal.. Aku masak je la ikut resepi tu.. Hehehehe.. Masa tu aku masak dengan kasih sayang sebab masa aku ikut abah pergi beli sotong tu, aku nampak abah pilih sotong tu dengan muka penuh harapan nanti mama akan masak sedap2.. Tapi mama pulak request kat aku nak sotong sambal.. So aku pun masak dengan harapan semua orang akan suka.. 
Bila masak tu I've got bad feeling pasal sotong sambal tu.. Aku dapat agak yang sotong sambal tu macam tak sedap.

Bila dah tiba masa buka puasa, kitorang pun cedokla lauk masuk dalam pinggan. Sah..! Sotong sambal tu rasa dia serba kekurangan.. Aku tak tahu apa yang kurang tapi rasa dia macam tak kena.. Lepastu aku tengok family aku semua diam je masa makan tu.. Tak bising2 macam selalu.. Aku dah rasa down.

Lepas dah makan lama sikit, abah komen "sedap".. Bibik pun komen "ha'ah sedaplah kak".. Mama tak komen tapi aku nampak mama beberapa kali tambah sotong tu ke dalam pinggan mama.. Aku rasa sebak giler.. 

Masa tu aku tunduk je sambil makan sebab aku rasa sebak giler.. Rasa macam nak nangis kat situ tapi aku tahan je.. (Cengeng betul.) Walaupun makanan yang aku masak tak menjadi, tapi family aku still support kata sedap dan bagi reaksi yang positif dan tak komen apa2 yang negatif langsung.. Aku rasa lagi bersalah sebab tak berjaya menghidangkan makanan yang sempurna untuk diorang.. 

Dalam masa yang sama aku rasa bersyukur sangat sebab dapat family yang terima kekurangan diri ini..

Dan aku rasa inilah namanya keluarga.
Saling menerima kekurangan setiap ahli.


 

No comments:

Post a Comment