Pages

Saturday, 16 July 2016

Diary dapur 5

2.26 pagi. Baru lepas siap bancuh adunan biskut, wrap dan simpan dalam peti ais.. Tu baru siap bancuh.. Belum bakar lagi.. Huhuhu.. Penat gila tapi tak sabar nak tengok hasil lepas dah bakar.. 

Banyak kali aku fikir, agaknya penat macam mana la orang yang dok buat kuih raya untuk dijual tu.. 

Penat jugak bila banyak kali kena tegur dengan mama 😭😭

"Tepung jangan bubuh semua, letak sikit2 dulu.." 

"Besen ni kecik.. Orang patutnya ambik besen besaq, senang nak ayak tepung"

"Uli tu jangan besaq sangat.."

Bila aku tanya, mama diam seolah2 suruh aku fikir.. 
Tapi bila aku buat ikut suka, mama tegur macam2 pulak.. 😫😫

Tapi aku rileks je sebenarnya..
Buat apa nak kecik hati..
Buat apa nak merajuk..
Aku pun first time buat biskut.. 
Memang banyaklah salah..
Dan agak kekok mula2.. 

Bila tengah dok uli tepung tu, mama yang tolong kemas2kan barang yang dah pakai tadi.. Lepastu mama cakap "terima kasih kakak sebab buatkan biskut. Rumah kita dah takdak kuih raya ni"
Terharu rasa.. Patutnya aku yang berterima kasih sebab mama tolong. 

Huhuhu.. Dalam ketegasan mama tu sebenarnya, mama berlembut jugak.. 

Sayang mama.. 


No comments:

Post a Comment