Pages

Saturday, 16 July 2016

Diary dapur 5

2.26 pagi. Baru lepas siap bancuh adunan biskut, wrap dan simpan dalam peti ais.. Tu baru siap bancuh.. Belum bakar lagi.. Huhuhu.. Penat gila tapi tak sabar nak tengok hasil lepas dah bakar.. 

Banyak kali aku fikir, agaknya penat macam mana la orang yang dok buat kuih raya untuk dijual tu.. 

Penat jugak bila banyak kali kena tegur dengan mama 😭😭

"Tepung jangan bubuh semua, letak sikit2 dulu.." 

"Besen ni kecik.. Orang patutnya ambik besen besaq, senang nak ayak tepung"

"Uli tu jangan besaq sangat.."

Bila aku tanya, mama diam seolah2 suruh aku fikir.. 
Tapi bila aku buat ikut suka, mama tegur macam2 pulak.. 😫😫

Tapi aku rileks je sebenarnya..
Buat apa nak kecik hati..
Buat apa nak merajuk..
Aku pun first time buat biskut.. 
Memang banyaklah salah..
Dan agak kekok mula2.. 

Bila tengah dok uli tepung tu, mama yang tolong kemas2kan barang yang dah pakai tadi.. Lepastu mama cakap "terima kasih kakak sebab buatkan biskut. Rumah kita dah takdak kuih raya ni"
Terharu rasa.. Patutnya aku yang berterima kasih sebab mama tolong. 

Huhuhu.. Dalam ketegasan mama tu sebenarnya, mama berlembut jugak.. 

Sayang mama.. 


Wednesday, 13 July 2016

Family

Sepanjang bulan ramadhan yang lepas, aku dan sara akan menyediakan sorang 1 hidangan.. Lepastu nanti bila mama dah balik kerja, mama akan masak lagi lauk kalau perlu. Bila masak bulan Ramadhan ni kitorang main agak je la sama ada dah cukup rasa ke belum.. Aku ni selalu fail bab letak garam.. Aku selalu letak garam sikit sebab takut masin.. Tapi kalau sara pulak, makanan dia selalu okay je.. Tak pernah tak cukup apa..

Ada suatu hari tu aku masak sotong masak sambal.. Aku masak je la ikut resepi tu.. Hehehehe.. Masa tu aku masak dengan kasih sayang sebab masa aku ikut abah pergi beli sotong tu, aku nampak abah pilih sotong tu dengan muka penuh harapan nanti mama akan masak sedap2.. Tapi mama pulak request kat aku nak sotong sambal.. So aku pun masak dengan harapan semua orang akan suka.. 
Bila masak tu I've got bad feeling pasal sotong sambal tu.. Aku dapat agak yang sotong sambal tu macam tak sedap.

Bila dah tiba masa buka puasa, kitorang pun cedokla lauk masuk dalam pinggan. Sah..! Sotong sambal tu rasa dia serba kekurangan.. Aku tak tahu apa yang kurang tapi rasa dia macam tak kena.. Lepastu aku tengok family aku semua diam je masa makan tu.. Tak bising2 macam selalu.. Aku dah rasa down.

Lepas dah makan lama sikit, abah komen "sedap".. Bibik pun komen "ha'ah sedaplah kak".. Mama tak komen tapi aku nampak mama beberapa kali tambah sotong tu ke dalam pinggan mama.. Aku rasa sebak giler.. 

Masa tu aku tunduk je sambil makan sebab aku rasa sebak giler.. Rasa macam nak nangis kat situ tapi aku tahan je.. (Cengeng betul.) Walaupun makanan yang aku masak tak menjadi, tapi family aku still support kata sedap dan bagi reaksi yang positif dan tak komen apa2 yang negatif langsung.. Aku rasa lagi bersalah sebab tak berjaya menghidangkan makanan yang sempurna untuk diorang.. 

Dalam masa yang sama aku rasa bersyukur sangat sebab dapat family yang terima kekurangan diri ini..

Dan aku rasa inilah namanya keluarga.
Saling menerima kekurangan setiap ahli.


 

Diary dapur 4

Harini ada seorang makcik ni tanya aku,

Makcik tu : dah makan..?
Aku : dah
Makcik : masak apa tadi..?
Aku : masak sup ayam. 

Lepastu aku dengar ada satu suara latar tak best dari budak yang masih bersekolah rendah. 

"Eleh sup ayam je.."

Dalam hati aku terdetik.. "Sup ayam je..?"

Kau belum rasa masakan aku.. Walaupun aku bukan pro bab masak2 ni tapi aku masak dengan kasih sayang.. Aku buat sup tu bukan pakai sup bunjut pun.. Dan aku bukannya main campak bahan dalam sup tu.. Aku tambah kasih sayang tau.. Sebab sup tu untuk keluarga aku yang makan.. Sambil masak tu aku fikirkan adam yang suka sangat makan sup ayam.. Lagi2 kalau tambah su'un dalam tu.. Adam ni kalau buat sesiapa je buat sup, selalu bertambah-tambah. Dan family member yang lain pulak nanti mesti makan nasi banjir dengan sup.. Seronok tau bila tengok family makan masakan kita.. Buat rasa bersemangat nak masak selalu..


Sunday, 3 July 2016

😕

Sunyi.
Sepi.
Terasa kosong.
Rasa dipinggirkan.
Sama ada aku dipinggirkan 
Atau
Aku yang membawa diri..?

😕