Pages

Monday, 16 May 2016

Kalkulator untuk matrikulasi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Okay kite percaya ramai bakal student matrikulasi akan buat banyak research pasal matrik masing2 kan.. Macam2 nak tahu.. Agaknya korang pernah terfikir tak nanti kat matrik pakai kalkulator apa.. Kite pernah.. Tehee.. Okay.. Kalau korang nak pakai kalkulator yang masa form 4 dan form 5 tu pun boleh.. Tapi masa kite belajar dulu, lecturer kite lebih prefer kalkulator yang ini 
-sumber internet- 
Kalkulator fx-570ES PLUS

Bagi pelajar matrikulasi selangor, tak payah beli awal2 pun tak apa.. Sebab nanti bila lecturer dah promote kat korang untuk beli kalkulator tu, lecturer2 akan buka tawaran siapa nak beli bayar duit kat lecturer, nanti lecturer belikan. Baik kan.. Kalau tak silap masa lecturer offer untuk belikan tu, murah je around RM45. Eikkk don't hentam i sebab i kata rm45 tu murah.. Tahu tak i beli sendiri kat luar sebelum masuk matrik dengan harga RM60. Masatu itu je la satu2nya kedai yang i jumpa kalkulator ni.. Nasib baik berguna.. Kawan2 i yang beli dengan lecturer dapat harga lagi kurang dari i beli.

Tapi kalau nak pakai kalkulator hitam tu je boleh. Tak ada masalah. Nak beli time nak final exam pun boleh kalau lecturer korang baik hati nak belikan untuk korang.. 

Time final exam haritu, kite tengok ada sorang classmate lelaki kite, bawa kedua2 jenis kalkulator.. Bersedia barangkali.. Manalah tahu kalau satu rosak, at least dia ada spare yang lain.

Kite juga nampak ada sorang budak kuliah kite ni, bila pengawas kata "peperiksaan bermula sekarang" baru dia sedar yang dia terlupa bawak kalkulator. Aduyai... Kalau jadi kat kite la masa tu, mesti menyesal seumur hidup beli kalkulator rm60 tapi lupa nak bawa masuk dewan peperiksaan. Masalah dia settle bila dia minta kalkulator dari pengawas. Rezeki dia ada kalkulator extra kat dewan peperiksaan tu.. Lecturer pernah kata setiap dewan peperiksaan ada disediakan 1 kalkulator, jadi jangalah kamu semua aim nak guna kalkulator tu, kalau tak de rezeki untuk guna kalkulator tu, menangis nanti..

No comments:

Post a Comment