Pages

Saturday, 3 December 2016

rindu walaupun setiap minggu jumpa.



huhuhuhuhu.. I miss my family. walaupun rumah dekat je dengan kolej kediaman aku ni, aku decide untuk tak balik rumah sebab kalau balik confirm semua assignment tak jalan.. 
sorry mama, abah, sara, lela, adam.. akak tak balik sebab nanti akak memang tak akan buat assignment kat rumah.. dah la assignment berlambak. tambah pulak, sara dah habis spm. lela dengan adam tengah cuti sekolah. jadi nanti akak terikut-ikut untuk berehat kat rumah. Final pun dah nak dekat. quiz pulak hampir setiap minggu ada. 

lepastu kalau akak balik, rosak diet plan akak. kalau kat sini terjaga la jugak. haritu masa tak balik 3 minggu sebab setiap minggu ada program, 5 kg turun.tapi bila balik rumah, baru sehari dah naik 1kg T_T.

akak rindu nak makan semeja sama-sama. masak sama-sama. hidang maknan sama-sama. tengok tv sama-sama. berkumpul kat ruang tamu sama-sama. cerita apa yang akak lalui hari-hari kat kampus ni sampai semua orang bosan nak dengar.

kalau balik pun tak sempat nak buat ni semua sebab tak cukup la 2 hari 2 malam je kat rumah.

Rezeki tidur dalam bas.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tajuk kali ni nak dekat sama pulak dengan tajuk sebelum ni kan..

Ceritanya macam ni, hari Khamis lecturer subjek dinamika aku buat kelas ganti pukul 3-5 petang.
Masa 1 jam pertama tu, aku tengok semua classmates aku mata segar lagi. Lecturer tu seorang yang akan buat lawak masa mengajar. Jadi memang tak henti gelak. Tapi lawak dia bukan lawak kosong. Ada banyak ilmu yang disampaikan. Jadinya kelas ni memang best.

Lepastu dalam pukul 4 something tu lecturer aku ni stop mengajar sekejap sebab azan. Dan ramai ambil peluang untuk lelapkan mata sekejap. Lepas habis je azan, lecturer aku ni sambung balik mengajar tapi semua student dah penat dan mengantuk. Lecturer buat kelakar pun tak larat nak gelak. Kelas yang sepatutnya habis pukul 5 jadi 5.20 ptg. Masa tu aku fikir takpela terlebih masa pun, nanti dalam bas dapatlah tempat duduk sebab student yang balik pukul 5 semua dah naik bas, jadi bas 5.30 dah kosong la.

Alhamdulillah naik bas, dapatlah tempat duduk. Aku pun target la nak tidur la dalam bas yang sejuk ni, nanti dah sampai bilik dah segar jadi petang tu bolehla buat kerja mengemas. Bila aku pejam mata je bas tu pun jalan, laju pulak tu..

Dalam hati aku masa tu 'laju la pulak bas ni jalan. kalau aku tak dapat tempat duduk mulalah nak sangkut jem ke apa.. bila dapat duduk dan nak tidur ni cepat pulak jalan. Tak puasla tidur sebab kampus dengan kolej kediaman dekat je. Bukan ke waktu-waktu ni jalan jem..'

Banyak pula aku membebel dalam hati masa tu sambil pejam mata.. Lepas je aku habis cakap tu, bas berhenti sebab sangkut jem. Aku pun sambung je la tidur. Lama lepastu terjaga balik sebab ingatkan dah sampai rupanya masih di tempat yang sama. Sambung tidur balik. Banyak kali jugakla terjaga dan masih di tempat sama. terus aku teringat 'eh takkan sebab aku bebel tadi kot. lepastu aku berharap bas tak sangkut jem sebab belum solat asar lagi nih'. lepas bebel tu lagi, bas pun jalan dengan mudahnya. Sampai bilik je dah pukul 6.30ptg.

Lepastu aku terfikir, ni pun rezeki dari Allah. Allah bagi peluang tidur dalam sampai puas.


Rezeki pergi kelas lambat.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Harini aku nak cerita pasal rezeki. Kalau nak kata pasal rezeki ni, orang kata kita masih diberi peluang untuk hidup di dunia ni pun kira rezeki yang kita dapat setiap hari.

Jadi aku nak cerita pasal rezeki aku masa lewat ke kelas.

Hari selasa masa minggu kedua November. Aku ada kelas pukul 9 pagi. Jadi aku akan naik bas dari kolej kediaman ke kampus pukul 8. Nak dijadikan cerita lepas subuh tu aku tidur balik, Mengantuk sangat sebab malam sebelum tu tidur pukul 2 pagi buat assignment. Aku pun kunci la jam pukul 7.20am, 7.30am, 7.40am.

TETAPI!! aku terbabas sampai pukul 8.10 am. aku dah gelabah dengan belum mandinya, habis tu nak naik bas pukul berapa kan.. nasib baiklah aku jenis yang siapkan baju nak pakai, kemas beg ke kelas dengan isi air masak dalam botol awal-awal. Sambil-sambil aku lari masuk toilet, aku terfikir, 'kawan-kawan yang selalu pergi kelas sekali dengan aku ni tak datang ketuk pintu bilik aku ke pukul 8 tadi..' tak lama lepastu Tehah ketuk pintu bilik "Sorry beb aku baru bangun, korang gerak la dulu" kataku dengan muka yang malu sangat sebab lambat. Lepastu dia kata "takpela aku tunggu je kau kat bilik Qila dengan Zara" Then aku pun angguk jela. Ayat Tehah jadi penguat semangat untuk aku bersiap cepat-cepat sebab aku taknak diorang tunggu lama.

Oh ye mesti korang tertanya-tanya roommate aku tak kejut ke? ke korang tak tertanya-tanya pun.. hehehe.. Hmm roommate aku masa tu dapat cuti sakit daripada doktor sebab sakit mata sampai seminggu. Jadinya dia memang tak perlu bersiap-siap untuk pergi kelas la kan. 8.30am terus aku dengan 3 orang lagi kawan aku turun ke tempat tunggu bas. Bas ni pulak bergerak setiap 30 minit. (kalau peak hour 15 minit kot). 1 lagi masalah timbul bila pagi tu takde bas pulak.. Students yang tunggu kat situ punya la ramai. Kalau nak sumbat dalam 1 bas pun tak cukup. Pelik jugalah kenapa tak ada bas sedangkan ramai student yang kelas start awal pagi.

No choice selain tunggu bas seterusnya datang. Aku dah risau sampai kelas lambat sebab jalan kat KL ni confirm sesak pagi-pagi sebab orang pergi kerja. Kalau jalan tak sesak, perjalan ke kampus hanya dalam 10 - 15 minit je naik bas. tapi waktu2 puncak (orang pergi dan balik kerja), perjalanan yang 15 minit tu boleh jadi 40 minit. dan aku pun rasa bersalah kat Qila, Zara, Tehah kalau sampai lambat. Disebabkan aku diorang pun lambat. Masa tengah tunggu bas tu aku tengok makin ramai pulak classmates aku yang baru turun dari bilik. heheheh ada geng masuk lambat ni. kalau kena denda dengan lecturer boleh bagi alasan 'bas takde'. Bukannya menipu tapi inilah realitinya.

8.40am ada 1 bas sampai, aku dengan kawan-kawan bertekad untuk naik jugak bas ni biarpun kena berdiri. Kalau tak, kena tunggu bas seterusnya yang tak tahu pukul berapa. sampai je kampus dah pukul 9.05am. tu belum kira kena jalan kaki dari tempat bas ke fakulti. Jauh tu. Dah sampai kat fakulti, nak kena tunggu turn naik lif pulak. Kelas kitorang kat tingkat 6, pagi tu. Jadi tak sangguplah nak naik tangga. Dah sampai depan lif, ramai pulak manusia yang menunggu turn jugak. Tunggu punya tunggu, makin ramai pulak yang memilih untuk naik tangga. Masa ni aku nampak lagi rezeki kitorang yang tak payah tunggu lif lama-lama. tehee!!

Sampai je kelas, berdebar-debar aku nak buka pintu sebab takut kena sergah dengan lecturer. Rupa-rupanya lecturer belum sampai. Kau tahu tak lega dia macam mana.. wow! hehehehe...

Jadi inilah cerita tentang rezeki aku masa lambat pergi kelas.. Kira rezeki la kan sebab ramai geng datang lambat, dapat naik bas walaupun berdiri, dapat naik lif tanpa berhimpit-himpit dan masuk ke kelas sebelum lecturer masuk.

Walaubagaimanapun, korang jangan nak cuba-cuba pergi kelas lambat pulak tau. kalau korang yang kena denda jangan salahkan aku.. Muahahahaha.... Bye.

Saturday, 16 July 2016

Diary dapur 5

2.26 pagi. Baru lepas siap bancuh adunan biskut, wrap dan simpan dalam peti ais.. Tu baru siap bancuh.. Belum bakar lagi.. Huhuhu.. Penat gila tapi tak sabar nak tengok hasil lepas dah bakar.. 

Banyak kali aku fikir, agaknya penat macam mana la orang yang dok buat kuih raya untuk dijual tu.. 

Penat jugak bila banyak kali kena tegur dengan mama 😭😭

"Tepung jangan bubuh semua, letak sikit2 dulu.." 

"Besen ni kecik.. Orang patutnya ambik besen besaq, senang nak ayak tepung"

"Uli tu jangan besaq sangat.."

Bila aku tanya, mama diam seolah2 suruh aku fikir.. 
Tapi bila aku buat ikut suka, mama tegur macam2 pulak.. 😫😫

Tapi aku rileks je sebenarnya..
Buat apa nak kecik hati..
Buat apa nak merajuk..
Aku pun first time buat biskut.. 
Memang banyaklah salah..
Dan agak kekok mula2.. 

Bila tengah dok uli tepung tu, mama yang tolong kemas2kan barang yang dah pakai tadi.. Lepastu mama cakap "terima kasih kakak sebab buatkan biskut. Rumah kita dah takdak kuih raya ni"
Terharu rasa.. Patutnya aku yang berterima kasih sebab mama tolong. 

Huhuhu.. Dalam ketegasan mama tu sebenarnya, mama berlembut jugak.. 

Sayang mama.. 


Wednesday, 13 July 2016

Family

Sepanjang bulan ramadhan yang lepas, aku dan sara akan menyediakan sorang 1 hidangan.. Lepastu nanti bila mama dah balik kerja, mama akan masak lagi lauk kalau perlu. Bila masak bulan Ramadhan ni kitorang main agak je la sama ada dah cukup rasa ke belum.. Aku ni selalu fail bab letak garam.. Aku selalu letak garam sikit sebab takut masin.. Tapi kalau sara pulak, makanan dia selalu okay je.. Tak pernah tak cukup apa..

Ada suatu hari tu aku masak sotong masak sambal.. Aku masak je la ikut resepi tu.. Hehehehe.. Masa tu aku masak dengan kasih sayang sebab masa aku ikut abah pergi beli sotong tu, aku nampak abah pilih sotong tu dengan muka penuh harapan nanti mama akan masak sedap2.. Tapi mama pulak request kat aku nak sotong sambal.. So aku pun masak dengan harapan semua orang akan suka.. 
Bila masak tu I've got bad feeling pasal sotong sambal tu.. Aku dapat agak yang sotong sambal tu macam tak sedap.

Bila dah tiba masa buka puasa, kitorang pun cedokla lauk masuk dalam pinggan. Sah..! Sotong sambal tu rasa dia serba kekurangan.. Aku tak tahu apa yang kurang tapi rasa dia macam tak kena.. Lepastu aku tengok family aku semua diam je masa makan tu.. Tak bising2 macam selalu.. Aku dah rasa down.

Lepas dah makan lama sikit, abah komen "sedap".. Bibik pun komen "ha'ah sedaplah kak".. Mama tak komen tapi aku nampak mama beberapa kali tambah sotong tu ke dalam pinggan mama.. Aku rasa sebak giler.. 

Masa tu aku tunduk je sambil makan sebab aku rasa sebak giler.. Rasa macam nak nangis kat situ tapi aku tahan je.. (Cengeng betul.) Walaupun makanan yang aku masak tak menjadi, tapi family aku still support kata sedap dan bagi reaksi yang positif dan tak komen apa2 yang negatif langsung.. Aku rasa lagi bersalah sebab tak berjaya menghidangkan makanan yang sempurna untuk diorang.. 

Dalam masa yang sama aku rasa bersyukur sangat sebab dapat family yang terima kekurangan diri ini..

Dan aku rasa inilah namanya keluarga.
Saling menerima kekurangan setiap ahli.


 

Diary dapur 4

Harini ada seorang makcik ni tanya aku,

Makcik tu : dah makan..?
Aku : dah
Makcik : masak apa tadi..?
Aku : masak sup ayam. 

Lepastu aku dengar ada satu suara latar tak best dari budak yang masih bersekolah rendah. 

"Eleh sup ayam je.."

Dalam hati aku terdetik.. "Sup ayam je..?"

Kau belum rasa masakan aku.. Walaupun aku bukan pro bab masak2 ni tapi aku masak dengan kasih sayang.. Aku buat sup tu bukan pakai sup bunjut pun.. Dan aku bukannya main campak bahan dalam sup tu.. Aku tambah kasih sayang tau.. Sebab sup tu untuk keluarga aku yang makan.. Sambil masak tu aku fikirkan adam yang suka sangat makan sup ayam.. Lagi2 kalau tambah su'un dalam tu.. Adam ni kalau buat sesiapa je buat sup, selalu bertambah-tambah. Dan family member yang lain pulak nanti mesti makan nasi banjir dengan sup.. Seronok tau bila tengok family makan masakan kita.. Buat rasa bersemangat nak masak selalu..


Sunday, 3 July 2016

😕

Sunyi.
Sepi.
Terasa kosong.
Rasa dipinggirkan.
Sama ada aku dipinggirkan 
Atau
Aku yang membawa diri..?

😕

Friday, 24 June 2016

Dulu-dulu vs sekarang

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tadi aku stalk insta sorang pelukis komik ni.. Aku baca semua komik dia then ada satu post 👇🏻👇🏻

Aku setuju sangat dengan komik ni.. (Ceh bukan dia tanya setuju ke tak.. )

Bukan apa aku teringat lagi masa mula2 masuk matrik dulu, aku mengalami culture shock sebab situasi macam dalam gambar tu la.. 

Aku ingat lagi masa first week tutorial fizik, masa tu takde buku tutorial lagi lepastu madam kata "okay ketua buat satu group wasep sekarang"
Lepas dah masukkan semua orang dalam group, madam kata "saya ada hantar kerja kat group tu, buat sekarang"

Masa tu aku agak terkejut. Dalam fikiran 'memang life selepas sekolah macam ni eh?' 

Bukan setakat tutorial fizik, semua subjek ada group sendiri dan lecturer bagi task or assignment through wasep je. Kadang2 lecturer ni suka bagi surprise, bila weekend bagi assignment then kena hantar hari isnin..

Dah la mula2 tu aku memang tak pakai data, so aku berharap kat kawan.. Tak lama lepas tu aku pun start pakai data..

Mula2 memang aku agak terkejut, tapi lama2 dah biasa. 

Sampaikan kalau lecturer tak bawa bahan untuk mengajar, lecturer akan hantar gambar je kat group masa kelas tutorial tu jugak.. Then lecturer akan explain sambil kitorang refer kat phone. 
Kau rasa semua refer benda yang lecturer bagi ke..? 😏 jawapannya tak weyh.. 
Ada je yang ambil kesempatan buka game..

Walaupun agak kekok nak riuh rendah dalam group yang ada lecturer tu, lama2 dah okay.. Daripada diam je, lepastu group tu aktif bila ada yang tanya2 solution soalan ke apa ke, lama2 bergurau dan akhirnya rapat.. Happy ending 😄

Tapi citernya bila dah keluar matrik, tak siapa pun berani nak left group.. Lecturer2 pun tak left lagi dari group2 tu..  Agak2nya dah berapa group yang lecturer ada sejak mereka jadi pensyarah ni.. 

Sekian,
Salam ramadhan

Saturday, 11 June 2016

Diari dapur 3

Masa aku tengah sediakan bahan nak masak ayam masak merah..

Aku : bibik, cili kisar ada tak..?

Bibik dengan dahi berkerut bersuara "cili kisar..? Apa tu kakak..?"

Aku : cili blend

Bibik: ohhhh cili blend.. Ada..!!

Aku: hahahahah bibik ni cakap bahasa inggeris baru faham..

Bibik: iyalah~ hahahah..

Bibik pun gelak je..

----------------
Suatu hari tu buat air gula.. Masa tengah kacau2 gula tu aku bersuara

Aku: sara meh la rasa air gula ni manis ke tak..? 

Sara buat muka marah2 manja

*bengong betul aku. Dah air gula memang la manis.. Masa tu saja nak mengusik sara..

Bibik gelak je lepastu cakap "ada ada sajalah kamu ni kakak.. Hahahha.."


Diary dapur 2

Suatu petang aku dan sara ke dapur nak buat kuih buah melaka untuk berbuka.. Abah suka sangat kuih ni.

Tiba-tiba

Adam: saya nak tolong kakak..!

Adam offer to help in the kitchen.. 😱

Me: okay marilah..

Adam: saya nak belajar masak sebab kalau saya tak jadi saintis, saya nak jadi chef..

Good adam, dah ada perancangan masa depan.. 
Akak ni hmm 😞


Friday, 10 June 2016

Memory in KMS

I miss so much suasana di kms 😭😭..
Rindu nak pergi kelas awal sebab berebut tempat.. 😂

Paling takut hari isnin sebab pukul 8 kuliah maths, kalau lambat kena berdiri kat depan. 🙆🏻

Paling best hari isnin jugak sebab rehat 2 jam direct. (Untuk kelas aku la)

Paling tak best jumaat sebab straight tutorial class only.. Khamis malam tu memang bersengkang mata siapkan tutorial fizik, maths and kimia.. And ready kena attack dengan madam dalam kuliah sains komputer. 

I like selasa sebab subjek fizik direct 3 jam.. Kuliah 1 jam, then lab 2 jam.. Kadang2 kalau ada lecturer subjek lain busy, nanti ganti dengan fizik so jadi 4 jam.. Ahhaha I memang suka subjek fizik..serius tak tipu.. Tapi tak suka bila sir buat quiz mengejut.. 

Masa awal sem 2 suka sangat hari khamis sebab ada amali sains komputer.. Masa awal2 tu sir suruh buat animation la, video la, edit sound la.. Memang best.. First lab activity kena buat animation kucing senyum.. Tapi lepas je chapter multimedia, nak masuk lab tu macam tak best sangat dah sebab masuk tajuk programming.. Perghh.. Programming tu best tapi kadang2 tak berjaya jugak run program. Bila kita dah confident dengan program tu, tapi tak boleh nak run rasa nak campak je keyboard tu.. 

Rabu pulak hari yang mendebarkan kalau time tu dah sampai turn untuk buat presentation masa kelas kemahiran dinamika.. Madam kitorang nak presentation yang power punya.. Kalau boleh nak ada nyanyi, berlakon, berpantun dan bersajak semua la.. Kalau minggu tu turn aku and the geng kena present, rabu pagi tu dah tak boleh fokus dalam kelas, tambah pulak kelas kemahiran dinamika petang pukul 2 sampai 3.

Alhamdulillah semua happy dengan result PSPM 1..

Kitorang memang suka berselfie dimana saja dan bila2 masa.. Ni berselfie dalam dewan kuliah kecil 3 sebelum masuk dewan kuliah kecil 1.. Saja tanak tunggu luar dewan sebab kat luar panas. Gedik 🙄

End of semester 1. Selfie kat dewan andromeda (examination hall)

Bersama pasangan masing-masing..! 
Inilah perangai bila dapat outing. 

Finally dapat tengok tv.. Maklumlah masa ni baru betul2 habis pspm 1. Madam Hakimah bagi permission tengok tv kat rumah madam.. Hikhikhik

Kalau boleh semua alat sukan dalam stor sukan tu nak dicuba.. Ahhahaha.. Bila lagi kan nak pakai kalau bukan kat matrik.. 

Haaa angkatla Sofwan tu, mentang2 dia kecik..

Aku stress..! Exam nak dekat..!
Hahahah.. Gambar ni diorang (classmate) ambil masa nak dekat PSPM 1.. Hahaha memang kena sangat dengan situasi..

Study sama-sama di hujung minggu..
Masa aku sekolah dulu, mana ada macam ni.. Memang study sorang2. Kalau tak faham tu, nasiblah.. Kalau kat matrik ni, kalau tak faham apa2 subjek, kawan selalu ada tolong.. 

Madam Rose paksa makan pineapple upside down yang madam buat tu sebab madam risau kalau tak habis.. 😂
First time pakai henna..!! 😍 walaupun pakai yang template punya je.. Bila lagi nak try kalau bukan kat matrik..

Ajk2 jamuan kelas 🙄. Terpaksaku relakan diri ini untuk jadi ajk jamuan 😭
Apa2 pun semua puas hati dengan jamuan tu.. Yeay..! 

Syira selalu ada untuk buat kita happy.. Kite mesti lupa masalah kite bila dengan Syira sebab dia selalu buat kite gelak macam2 cara.. Gelak sampai keluar air mata, gelak guling2 atas lantai, gelak tak bersuara.. Dan dia sorang je yang mampu buat kite menangis masa last day kat Matrik Selangor.. 😭

Saya rindu kolej matrikulasi selangor 😭











Thursday, 9 June 2016

Diary dapur 1

Dalam pukul 4.30 petang mama call tanya "kakak dengan adik2 nak masak apa untuk berbuka ni..?"

Dalam hati 'oh noooo kena masak sendiri.. Ingtkan bulan ramadhan ni dapat cuti memasak'
Oleh sebab takde mood nak masak, maka Sara la yang masak aku just tolong potong bawang, carrot, kacau2 senduk.. 

Masa tengah ambil tomato dalam peti dan Sara pulak tengah masukkan puding laici dalam peti 
Papp..! Elektrik takde.. 😑

Lepastu bibik aku risau giler "ahhhh gimana ni, nasi belum siap masak.. Sekarang dah setengah 7 (read: 6.30 petang)" 

Masa bibik tengah kalut pikir nak masak nasi macam mana, aku dengan sara meneruskan aktiviti kami.. Kali ini kitorang buat air asam pulak.. Setelah potong tomato, cili, perah asam jawa dan masukkan dalam mangkuk, Sara kata "dah pergi masukkan air asam ni dalam peti ais, sejuk2 sedap"

Aku baru nak buka pintu peti ais baru teringat "eh elektrik takde, macam mana nak sejuk.. Lol"

Tuesday, 24 May 2016

Move to plan B

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kite tak ingat sama ada kite pernah bagitahu kalian atau tidak yang antara sebab kite masuk matrik dulu adalah sebab kite nak masuk program persediaan pensyarah matrik ke luar negara. Program tu akan hantar pelajar matrikulasi yang layak belajar di peringkat ijazah di luar negara, bila balik Malaysia nanti, mereka akan jadi pensyarah di matrikulasi. Ya ini antara sebab kenapa aku pilih matrikulasi dulu.

Alhamdulillah dengan keputusan PSPM 1, aku layak untuk memohon ke program itu, tapi satu je masalahnya, aku dapat band 3 untuk MUET. Antara syarat kelayakan ke program itu, kena dapat band 4 dalam MUET. Sebelum masuk matrik aku tak tahu pun yang result MUET pun diambil kira, aku cuma tahu yang result PSPM mesti 3.5 and above. Kalau aku tahu dari awal tentu aku akan berusaha bersungguh-sungguh untuk dapat band 4 and above.

Baru2 ni result sama ada aku layak atau tidak untuk di interview untuk program itu dah keluar. Dan aku TAK DAPAT. T_T sangat la sedih.

Impian aku dari kecik :
a) nak jadi lecturer
b) nak belajar di luar negara.

Bayangkan kalau aku dapat ke program tu,  kedua-dua impian aku tu dapat aku capai.
Tapi itulah rezeki aku bukan dekat situ. Aku pernah tanya madam subjek fizik aku sebab madam tu pun join program tu dulu. Aku tanya "MUET madam dapat band berapa..?"
Madam kata "saya dapat band 3"

See aku dengan madam sama. Tapi itulah, dulu lain, sekarang lain.
Classmate aku Fatimah yang lepas semua syarat kelayakan tu pun tak dapat.
Hmmm.. Nampaknya plan A aku tak berjaya, tapi tula orang kata banyak lagi huruf selain A.

So aku terus ke plan B. Nanti aku fikirkan apa plan B aku.. Rasa macam ada tapi kena plan elok2 supaya plan B ni tak kecundang. Fighting..!! 💪🏻💪🏻

Wednesday, 18 May 2016

Diploma atau matrikulasi..?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sejak belakangan ni, aku dapati pelajar2 lepasan spm dalam dilema apabila dapat banyak sangat tawaran. Lagi2 apabila ditawarkan diploma dan matrik. Diorang keliru nak pegi diploma atau matrik. 

Okaylah first sekali kau tengok balik cita2 kau, sama ada diploma atau matrik yang boleh membuatkan kau mencapai cita2. 
Katakanlah kau nak jadi engineer. 
Kau dapat tawaran matrik aliran sains dan diploma kejururawatan (contoh), maka pergilah matrik. 

Kalau dapat kursus yang sama untuk diploma dan matrik.. Contohnya macam aku dulu dapat tawaran matrik aliran sains dan diploma sains. Kedua2nya benda yang sama kan. Aku pernah ceritakan pasal ni dalam post "andai aku bukan pelajar matrik" masa tu aku dapatkan pendapat dari family aku. 
Lagi satu, kalau aku masuk matrik aku masih boleh pilih nak ambil modul berapa.
Modul 1 - maths, bio, fizik, kimia
Modul 2 - tiada bio, ada sains komputer 
Modul 3 - tiada fizik, ada sains komputer 

Since aku tahu aku tak boleh bawa subjek biology sejak sekolah, maka aku pilih modul 2.

Kalau aku memilih diploma sains, aku tetap kena belajar subjek biology. Masa sem 4 baru boleh pilih sama ada nak fizik atau biology.

Maka saya memilih belajar di matrikulasi dan alhamdulillah belajar di matrikulasi tak sesusah yang selalu orang cerita. Orang kata matrik susah, laju la apa semua. Tapi ramai je yang berjaya dapat keputusan yang baik.. Belajar apa yang senang..? Yang penting keredhaan ibu bapa, minat dan keinginan nak berjaya.
Pada pandangan aku, kalau aku minat sesuatu tu tapi mama abah macam tak setuju kalau aku buat, aku tak teruskan sebab aku tahu susah nak capai kejayaan kalau tak ada keredhaan ibu bapa. Kalau ibu bapa tak redha, Allag pun tak redha. Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibu bapa kan..? 

Monday, 16 May 2016

Dear syafiqah. #1

Dear Syafiqah, 🙋🏻

Bila kau baca semula post ini ingatlah

1) jangan sesekali mudah percaya dengan kata2 orang lain terutamanya orang yang baru kau kenali.. Jangan percaya apa yang dikatakan serta berita yang disebarkan sehingga kau lihat dengan mata sendiri ....!!!

2) yang kau pernah berkata dengan diri sendiri yang kau tak percaya pada term 'best friend' ataupun 'best friend forever' ni sebab 'best friend ni selalu tikam belakang kau, orang yang paling kau percaya pernah hancurkan kepercayaan kau terhadap dia. 

3) kau cuma percaya pada term 'friend'. Friend ni orang yang selalu dengan kau.. Yang lain hanyalah kenalan.

4) walau apa pun yang terjadi, family comes first. 👪👭👭 

5) disaat kau update post ni, kau belum pasti dengan halatuju kau sebenarnya. Tapi apa pun yang kau lakukan ingatlah yang kau niat semuanya kerana Allah. Kau nak berjaya sebab nak bantu orang, agar umat Islam jadi kuat, berilmu dan berguna. Kau juga nak bantu orang bukan Islam sebab sejak kecil kau diterapkan dengan nilai2 patriotik, menghormati agama lain dan sentiasa bersikap terbuka. ❤️

Kalkulator untuk matrikulasi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Okay kite percaya ramai bakal student matrikulasi akan buat banyak research pasal matrik masing2 kan.. Macam2 nak tahu.. Agaknya korang pernah terfikir tak nanti kat matrik pakai kalkulator apa.. Kite pernah.. Tehee.. Okay.. Kalau korang nak pakai kalkulator yang masa form 4 dan form 5 tu pun boleh.. Tapi masa kite belajar dulu, lecturer kite lebih prefer kalkulator yang ini 
-sumber internet- 
Kalkulator fx-570ES PLUS

Bagi pelajar matrikulasi selangor, tak payah beli awal2 pun tak apa.. Sebab nanti bila lecturer dah promote kat korang untuk beli kalkulator tu, lecturer2 akan buka tawaran siapa nak beli bayar duit kat lecturer, nanti lecturer belikan. Baik kan.. Kalau tak silap masa lecturer offer untuk belikan tu, murah je around RM45. Eikkk don't hentam i sebab i kata rm45 tu murah.. Tahu tak i beli sendiri kat luar sebelum masuk matrik dengan harga RM60. Masatu itu je la satu2nya kedai yang i jumpa kalkulator ni.. Nasib baik berguna.. Kawan2 i yang beli dengan lecturer dapat harga lagi kurang dari i beli.

Tapi kalau nak pakai kalkulator hitam tu je boleh. Tak ada masalah. Nak beli time nak final exam pun boleh kalau lecturer korang baik hati nak belikan untuk korang.. 

Time final exam haritu, kite tengok ada sorang classmate lelaki kite, bawa kedua2 jenis kalkulator.. Bersedia barangkali.. Manalah tahu kalau satu rosak, at least dia ada spare yang lain.

Kite juga nampak ada sorang budak kuliah kite ni, bila pengawas kata "peperiksaan bermula sekarang" baru dia sedar yang dia terlupa bawak kalkulator. Aduyai... Kalau jadi kat kite la masa tu, mesti menyesal seumur hidup beli kalkulator rm60 tapi lupa nak bawa masuk dewan peperiksaan. Masalah dia settle bila dia minta kalkulator dari pengawas. Rezeki dia ada kalkulator extra kat dewan peperiksaan tu.. Lecturer pernah kata setiap dewan peperiksaan ada disediakan 1 kalkulator, jadi jangalah kamu semua aim nak guna kalkulator tu, kalau tak de rezeki untuk guna kalkulator tu, menangis nanti..

Monday, 2 May 2016

Introducing 222 family batch 2015/2016

Assalamualaikum and hi everyone..! *greeting from Snow Sisters' ❄️ members*

From your left: 
Mai, Nurul, Dila, Suria, Syira, Bat (behind Syira), Fatimah (next to Bat), Ira (in front of Fatimah) and me..! 

This photo was taken on our last day in Selangor Matriculation College.
Yes this is our last group photo.. 😭

How I Met Snow Sisters'..? 
Hmmm actually they all are my classmates.. 

We have 18 people in our class, SM2K2T2 or 222 (for short).. 9 boys and 9 girls. Fair right..? Since it just a small number, so we able to unite and form a group which we named it "Snow Sisters' ❄️" the snowflake emoji included..

Okay this is the boys in our class.. Since I don't have their perfect picture, I screenshot from Syami's instagram so, sorry because the picture is not clear enough. (Syahmi: our class monitor wearing baju melayu in blue colour)
Their group name is "Blood Brothers" 

Snow sisters' ❄️ + Blood brothers = 222


Matric life 1

Assalamualaikum and hi all..!!!

Okay my life as matrficulation student dah habis almost a week.. 

So, no more:

1) tidur pukul 3-4 pagi
2) pikir bila nak basuh baju kotor
3) pikir dekat mana nak basuh baju since semua mesin dekat setiap aras rosak, cuma mesin basuh aras 1 je elok tapi line sampai keluar bilil basuh. 
4) risau kalau orang potong line nak basuh baju
5) pikir nak makan cafe mana sebab ada 3 cafe yang makanan semua sedap2
6) beratur panjang2 tunggu turn gosok baju and tudung.

And

Tiada lagi mesej atau ajakan:

7) "nak riadah tak petang ni ?" T_T
8) "nak makan sama2 tak..? Jom" 😔
9) "jom buat homework sama2 malam ni"
10) "jom main werewolf dekat dataran kosmik (antara tempat lepak student kms)"
11) "pergi surau tak malam ni..?"
12) "jom pegi dobi sama2"
13) "jom pakai baju kaler sama..!"
14) jom semua..!!

Wuuuuu rindu suasana nombor 7 sampai 14 tu

Saturday, 23 April 2016

Suka atau sayang..?

Tadi lepas pulang dari surau, aku dengan 2 orang kawan singgah makan di kafe lyra.. Salah sorang kawan aku tanya "Syafiqah, suka dengan sayang mana lebih tinggi..?"

Dengan confidentnya aku jawab "sayang..!" Hahahah.. 
Lepastu kawan aku cakap bagi dia 'suka' lebih tinggi.. 

"Kenapa..?, kite rasa sayang lebih tinggi sebab sayang tu untuk orang2 yang special je.. Suka pulak siapa2 kite boleh suka.."

Lepastu dia kata "kalau seorang lelaki cakap kat kawan dia 'aku sayang kau' maksudnya dia sayang sebagai kawan. Sayang ni ada banyak jenis, sayang sebagai keluarga, kawan, cikgu.."

Lepastu dia sambung"tapi kalau orang tu cakap 'aku suka kau', lainkan maksudnya dia.." 

Aku cuba pertahankan lagi jawapan aku "tapi kalau suka tu sementara je, sayang tu lagi lama.."

Dia pun cuba pertahankan jawapan dia "tapi dari suka boleh bertukar sayang"
Perbualan kami tamat disini sebab kafe nak tutup.

Pada pandangan aku pulak, suka itu pun banyak maksud.. Contohnya aku suka perangai seorang kenalan lelaki aku ni sebab dia selalu datang awal ke kelas.. Nampak tak..? Aku suka perangai dia bukan suka dia.. Suka pun ada banyak maksud la.. 

Kalau sayang pulak kite selalu tujukan dekat orang yang rapat dan kenal.. Tetapi kalau suka, dekat orang yang kita tak kenal pun boleh kita cakap suka.. Aku perasan kawan2 aku yang ada crush mesti akan cakap "kite suka dia.." sambil senyum2  belum pernah lagi diorang cakap "kite sayang dia.." Sebab apa..? Sebab crush diorang tu bukan orang yang diorang betul2 kenal.. Diorang cuma menilai dari luaran.

Sama jugak dengan sahabat dan kenalan.. Classmate korang tu kenalan atau sahabat..? Bagi aku, classmate perempuan aku yang rapat dengan aku adalah sahabat.. Tapi classmate yang lelaki hanyalah kenalan.. Diorang cuma orang yang aku kenal je.. Yang pernah aku jumpa dan tahu nama.. Sebab aku tak rapat dengan classmate lelaki..

Apa pendapat korang..? Suka atau sayang yang lebih tinggi..?
^_^

Wednesday, 13 April 2016

Family Day 222

Hi readers,
Peoples in the photo above are my classmate in Selangor Matriculation College..

Semalam kitorang telah mencipta satu kenangan yang tak mungkin aku lupakan..

Semalam kitorang buat jamuan kelas.. Bukan jamuan biasa2.. Kitorang ajak lecturer2 yang mengajar kitorang masa sem 1 dan sem 2.. Agak susah sebenarnya buat jamuan ni sebab bila melibatkan lecturer kenalah buat betul2 kan..? Masa bincang pulak susah nak capai kata sepakat sebab banyak pendapat.. Selain makan2 kitorang buat persembahan.. Bukan dahsyat pun, cuma nyanyi sambil tengok phone sebab tak hafal lirik.. Qalby main gitar.. Budak lelaki pulak tak nak menyanyi, malu katanya sebab kitorang buat jamuan kat kafe lyra (kafe perempuan).. Tapi lama2 nyanyi jugak diorang.. Sambil menyanyi tu, kitorang bagi2 hadiah dekat lecturer.. Kitorang bagi cardboard ada gambar lecturer dengan note dari kitorang, note holder dengan bunga kain.. Aku bagi dekat sir rizal, sebab aku antara student yang rapat dengan sir.. Sir panggil aku ratu gelak.. Sir kata "saya gelak, kamu gelak, saya cakap, kamu gelak, saya diam pun kamu gelak.." Hahahahha.. Lepas tangkap gambar dengan madam2 semua... Tapaula makanan lebih apa lagi.. Malam makan sama2..

Lepastu ketua kelas tanya korang tanak ke riadah sama2..? Kitorang yang perempuan terus setuju sebab beriadah satu kelas termasuk dalam wish list kitorang... Masa tu pukul 5.. Lepas tu syahmi si ketua kelas kata "okay2, 5.30 janji melayu dekat padang andromeda"
Semua pun "okay..!!"

Kitorang main dodgeball.. Serius best..
Snow sisters vs blood brothers.. 

Main macam running man cuma tak ada queen and king je.. Serius best.. Diorang keje nak attack aku je.. 💁🏻 biasalah orang hebat kan.. (Hehehhe gurau2) 5 game main.. 1 game je perempuan menang.. Hahahha.. Kalah pun kalah la.. Kami telah membuktikan walaupun main bercampur lelaki perempuan, tiada persentuhan langsung yang berlaku.. Betul.. Tak tipu.. 
Ni gambar lepas main.. Main sampai pukul 7 malam..

Malam pulak, kitorang berkumpul ramai2 dekat dataran kosmik main game werewolf.. Lama jugak la main ni sebab ada 15 orang.. Dapat main 1 game je.. Last2 team werewolf menang.. 
Lepas main werewolf, kitorang buat sesi minta maaf satu kelas.. 2 orang tak datang, Firdaus dengan Mior. Semua ucap minta maaf, halalkan hutang2 la, insyaAllah jumpa lagi kat luar, insyaAllah berkumpul lagi macam harini.. 

Antara yang aku ingat , Amir cakap "nak tengok muka semua orang.. Muka2 ni aku akan ingat.. Kalau jumpa kat luar, aku akan ingat.. Aku tak tegur, tapi aku ingatla..." Hahaha sampai hati tak nak tegur..

Syahmi pulak "minta maaf.. Aku tahu aku selalu marah korang.. Aku ni panas baran... Kalau aku panas, suhu kat banting pulak memang selalu panas, tu yang aku senang marah .." Syahmi ni walaupun dia senang marah, tapi dia jenis yang sayang kawan2 dia.. Aku nampak sifat dia yang menghargai kawan2 dia.. 

Mai pulak sampai menangis.. Lepastu bila Sofwan nak hulur tisu (sebab sofwan ni supplier tissue dekat kelas) lepastu sofwan kata "eh dah gunalah.." Hahhahaha
Aku ingat lagi masa kemahiran dinamika, sofwan kena buat ucapan awam cara mengiklankan produk.. Dia cuma promote pensil mekanikal je tapi cara dia pujuk untuk beli pensel tu .. Memang korang akan beli.. 

Lepastu ira pulak cakap terima kasih dekat aku sebab selalu jadi kawan dia dan dengar dia cerita masalah dia.. "Terima kasih jugak ira sebab percayakan aku.." 😭

Yang sedihnya bila kite bercakap, semua orang bercakap.. Tak ada siapa yang dengar.. Kecuali sofwan dengan amir.. Buat aku terasa sangat.. Sebenarnya banyak benda nak cakap, tapi tak ada siapa dengar, last2 aku past kat orang sebelah, Bat. 

Antara benda yang aku nak cakap, biarlah diorang takkan baca blog ni pun sebab diorang tak tahu pun pasal blog aku ni.. Antaranya ialah minta maaf sangat2 atas salah silap kite selama ni.. Kite manusia yang memang akan melakukan kesilapan.. Minta maaf kalau ada kata2 yang mengguriskan hati, kalau pernah cakap belakang.. Untuk Ira, walaupun kadang2 aku tak suka kau, tapi aku sayang kau sebenarnya.. Aku ingat kita pernah gaduh.. Tapi bagi aku bila 2 orang sahabat tu dah gaduh, dia akan jadi lagi rapat.. Percayalah.. Apa ingat suami isteri gaduh je boleh buat hubungan diorang jadi lagi rapat.. Heheheh Dila, terima kasih sebab ajak kite buat kerja sama2 dekat bilik dila.. Dan minta maaf sebab pagi tadi hubungan kita ada masalah.. Nurul terima kasih sebab Nurul selalu jadi macam kakak kitorang.. Bat, walaupun kite selalu terlepas marah Bat, tapi kite suka Bat sebab bat ada keberanian yang luar biasa.. Fatimah, kawan pertama dari kelas ni yang kite kenal.. Fatimah yang tegur kite dulu.. Suria.. Comel selalu.. Syira, selalu buat kite gelak.. Buat kite lupa masalah sekejap.. Syahmi, walaupun kita banyak tak sependapat, terima kasih sebab selalu tolong aku bila aku kena present maths dekat whiteboard.. Sofwan, aku suka jawapan luar biasa kau.. Amir, senyumla selalu. Qalby, aku akan ingat kau nyanyi lagu ada sang ulat bulu punya kaki seribu~
Erul, sorry kadang2 aku tak reply wasep kau bila kau tanya pasal homework.. Sbb kalau aku reply, confirm kerja aku tak jalan.. Sbb kau suka tanya banyak2.. Amin n najid tak ade apa.. Apa2pun terima kasih sebab dah banyak tolong aku macam2 terutama dari segi pelajaran.. Selamat maju jaya dalam pspm2.. 😊

Panjang kan.. Tapi tul takde siapa nak dengar.. Luahan hatiku masih tak dapat nak disampaikan kepada mereka.. 





Thursday, 11 February 2016

Kau selalu ada bila orang lain perlukan pertolongan,

Tapi tiada siapa yang hadir beri pertolongan bila kau perlukan..

Dah biasa.. 

Tuesday, 2 February 2016

Mereka sahabat luar biasa

Kepada Syafiqah di masa hadapan.

Bila kau lihat gambar di atas, ingatlah mereka itu bukan sahabat kau.. Mereka bukan sekadar teman sebilik kau di kolej matrikulasi selangor. Mereka kakak-kakak kau.. (Since kau yang paling muda :P)
Yang pakai tudung maroon tu Sabrina.. Semua orang panggil dia Sab. Ingat lagi masa hari pertama di kms, kau masuk bilik nak kemas barang kau, ada Sab dengan mak dia tengah kemas-kemas barang.. Kau beranikan diri untuk tegur sebab kau fikir 'lambat laun dia akan jadi sahabat kau jugak'. Masa mula2 Sab jenis yang tak senyum.. Muka dia serius. Tapi dia manja. Kau ingat lagi tak masa hari yang sama, kita semua kena berkumpul untuk mppb kena pakai tudung kolej yang disediakan. Tudung tu agak pendek bagi Sab sebab sab jenis yang pakai tudung bidang besar (bidang 60) masa kau duduk dekat katil kau tengah buat apa tah tiba-tiba Sab datang "Ika.. Macam mana nak pakai tudung ni~" dia cakap dengan nada manja.. Comel.. Lepastu kau tersenyum, comel rupanya Sab ni tadi macam sombong.. 😊 iya..! Sab la orang pertama yang panggil kau, Ika. Lepastu jiran-jiran, kawab Sab dengan kawan2 Aisyah pun panggil kau Ika. Kau suka sebab kau dah biasa apabila orang panggil kau Pika..

Syafiqah, andai suatu hari nanti kau terjumpa dengan Sab, ingatla kenangan-kenangan kau dengan dia dan jangan sesekali cetuskan rasa awkward.. Sab ni gila2 orangnya.. Andai bila kau terjumpa dia yang tengah serius atau pendiam nanti, percayalah yang dia bukan macam tu..  Ingatlah, lab report pertama yang kau kena buat tu, kau buat sama-sama dengan Sab dekat bilik study asrama kediaman kau. Sab ni suka makan benda yang jarang orang jumpa.. Biasanya dia kata macam "Ika, Ika pernah makan tak........" "Sedappp" "kau patut cuba.." "Aku tak kira, balik ni kau ajak family kau pegi.... untuk makan ...." Hahahah kau sendiri dah boleh hafal susunan ayat dia..
Lepasti kau dengan Sab pernah fikir kenapa nama makanan ni ini..? Contohnya Nasi hujan panas.. Kenapa nasi hujan panas..? Setelah berfikir korang buat andaian, lepas hujan panas kan keluar pelangi.. Nasi tu pun kaler2 macam pelangi.. Sebenarnya ada banyak lagi tapi tak ingat. Sab ni datang dari keluarga yang senang tapi dia tidak pernah sombong. Dia anak bongsu. Dia sayang sangat dengan anak buah dia, Maira. Pernah suatu pagi tu, dia datang duduk dekat katil kau, lepastu cakap "Ika tadi aku mimpi anak buah aku kena culik.. Masa tu ada orang masuk rumah, kitorang panik lepastu lari terlupa pasal anak buah aku" bila dia habis cerita, dia menangis.. Allah, sayang betul Sab pada anak buah dia.. Kau pulak yang tak reti nak pujuk orang ni cuma gosok2 belakang dia dan cakap "call la anak buah kau, cakap dengan dia.." Lepastu kau cakap apatah dengan Sab sampai dia cerita pasal keletah anak buah dia sampai dia tersenyum.. 

Sab pencinta kucing.. Pantang nampak kucing, dia akan panggil lepastu belai2, gomol2 kucing tu.. Kat KMS pulak memang banyak kucing.. Sab pernah cerita masa dia sekolah rendah dulu kot kalau tak silap, masa balik sekolah dia terjumpa ada seekor anak kucing dalam longkang (macam dalam iklan tv pulak... Hahahah) lepastu dia sedih tengok anak kucing tu sebab kucing tu macam sakit, badan kucing tu kotor, mata kucing tu macam nak terkeluar. Lepastu Sab bawa balik bersihkan kucing tu.. Sab kena marah dengan ayah dia sebab dia bawa balik kucing dari entah mana dia jumpa. Dia nak bawa kucing tu jumpa doktor haiwan, tapi ayah dia tak nak tolong.. Akhirnya kakak Sab tolong, bawa pergi klinik dan kucing tu kena operate sebab infection kat mata dia.. Bila bawa balik kucing tu Sab simpan dia dalam sangkar sebab takut jadi apa2 kat anak kucing besar tapak tangan tu. Suatu hari Sab kesian kat kucing tu, Sab pun lepaslah kucing tu dalam rumah je, dan kucing tu hilang sampai sekarang.. Sab menangis sebab kucing tu hilang.

Perghh cerita pasal Sab je dah panjang.. Belum cerita pasal Aisyah dengan Mauna.. Dan belum jugak cerita pasal kegilaan Sab, Aisyah dengan Mauna

Sunday, 24 January 2016

Little thing that make me feel happy

So it's 1.45 a.m now and I'm still at study desk doing some revision as I will sit for mid-sem test next week.. After a few minutes study (hehehe, like you don't know me) I check my phone for message.. End up I scroll old photo in camera roll.. Then I found a picture that I think it is very valuable...

I still remember the day I saw this note, I almost cry.. Heheheh.. It happened during school holiday, my siblings and I did our own activities.. We didn't talk much that time.. Then I got this from Adam (my youngest brother) .. You can see from the handwriting, he is so young that time.. And he spelled my name wrong.. Hahaha.. I think that I kept that letter but where ah..? 

The reason why I write about this is, so that I can remembered this valuable thing.. 

I love you, Adam. 

(If I do have grammatical error, please correct me okay..? I'm still learning..) ^_^