Pages

Saturday, 12 December 2015

Jangan suka sombong okay..

Daripada kau jadi seorang yang selalu tunggu arahan, apakata kau cuba jadi seorang penggerak.. Penatlah ketua kau asyik nak bagi arahan je.. 

Aku tengah geram dengan kerja berkumpulan.. Aku paling tak suka 1 kumpulan dengan orang yang tak suka ambil kisah tentang kerja berkumpulan ni.. Yang dia tahu asal siap, aku pun dapat markah.. 1/2 ahli group aku tu boleh dikira sebagai sleeping partner.. Kau rasa..? Mestila geramkan.. 
Ada sorang member group aku ni suka anggap orang yang tak expert nak guna smartphone sebagai orang yang mundur.. Lepastu bila ada orang yang yang tak paham perkataan2 IT ni dia kata "noob la kau ni.." Padahal dia sendiri tak tahu maksud noob tu apa. Dia main sebut je.. (Dia sendiri pernah cakap dengan aku yang dia tak tahu noob tu apa)

Suatu hari tu, aku agih-agihkan tugas untuk ahli kumpulan aku (aku bukan ketua pun sebenarnya tapi kalau semua orang dok tunggu arahan memang takkan siapla assignment ni).. Senang je.. Aku bagi data, diorang kena buat sama ada graph atau pie chart pakai komputer.. Aku bagi diorang tajuk yang simple je dan diorang perlu buat dalam 3 atau 4 graph je.. Aku yang rasa bersalah nak bagi banyak3 kat diorang, aku pun relakan diri buat 6 graph.. Aku cakaplah "esok pastikan dah siap, sebab madam nak tengok dan kumpulan kita dah jauh ketinggalan" "okay" diorang jawab..

Esoknya aku tanya diorang "dah siap belum graph tu sebab harini nak buat analysis..?"

3 daripada 4 orang cakap dah.. Sorang lagi yang suka anggap orang 'noob' kata "mestilah belum" panas tau telinga aku dengar.. Sebab dia cakap dengan nada bangga dan anggap orang lain pun belum buat. Sekali aku cakap "eh kau kena buat 3 graph je tau, orang lain 4, aku buat 6" lepastu tahu dia kata apa "dah tak nak ajar.." Perghhhhhh lagi panas beb telinga ni.. Heiii benda tu senang je la.. Pakai microsoft office word je bukannya suruh download mana2 software sebelum kena buat graph2 tu.. Tu la selalu kata orang 'noob', dia yang benda basic tu pun tak reti nak buat.. 

No comments:

Post a Comment