Pages

Saturday, 12 December 2015

Jangan suka sombong okay..

Daripada kau jadi seorang yang selalu tunggu arahan, apakata kau cuba jadi seorang penggerak.. Penatlah ketua kau asyik nak bagi arahan je.. 

Aku tengah geram dengan kerja berkumpulan.. Aku paling tak suka 1 kumpulan dengan orang yang tak suka ambil kisah tentang kerja berkumpulan ni.. Yang dia tahu asal siap, aku pun dapat markah.. 1/2 ahli group aku tu boleh dikira sebagai sleeping partner.. Kau rasa..? Mestila geramkan.. 
Ada sorang member group aku ni suka anggap orang yang tak expert nak guna smartphone sebagai orang yang mundur.. Lepastu bila ada orang yang yang tak paham perkataan2 IT ni dia kata "noob la kau ni.." Padahal dia sendiri tak tahu maksud noob tu apa. Dia main sebut je.. (Dia sendiri pernah cakap dengan aku yang dia tak tahu noob tu apa)

Suatu hari tu, aku agih-agihkan tugas untuk ahli kumpulan aku (aku bukan ketua pun sebenarnya tapi kalau semua orang dok tunggu arahan memang takkan siapla assignment ni).. Senang je.. Aku bagi data, diorang kena buat sama ada graph atau pie chart pakai komputer.. Aku bagi diorang tajuk yang simple je dan diorang perlu buat dalam 3 atau 4 graph je.. Aku yang rasa bersalah nak bagi banyak3 kat diorang, aku pun relakan diri buat 6 graph.. Aku cakaplah "esok pastikan dah siap, sebab madam nak tengok dan kumpulan kita dah jauh ketinggalan" "okay" diorang jawab..

Esoknya aku tanya diorang "dah siap belum graph tu sebab harini nak buat analysis..?"

3 daripada 4 orang cakap dah.. Sorang lagi yang suka anggap orang 'noob' kata "mestilah belum" panas tau telinga aku dengar.. Sebab dia cakap dengan nada bangga dan anggap orang lain pun belum buat. Sekali aku cakap "eh kau kena buat 3 graph je tau, orang lain 4, aku buat 6" lepastu tahu dia kata apa "dah tak nak ajar.." Perghhhhhh lagi panas beb telinga ni.. Heiii benda tu senang je la.. Pakai microsoft office word je bukannya suruh download mana2 software sebelum kena buat graph2 tu.. Tu la selalu kata orang 'noob', dia yang benda basic tu pun tak reti nak buat.. 

Wednesday, 9 December 2015

That special day..

Cerita aku dan roommates.. 4 orang remaja perempuan dari latar belakang yang sangat berbeza telah ditemukan oleh Allah sebagai teman sebilik.. Alhamdulillah setakat ni aku takde  masalah dengan roommate aku dan aku sangat bersyukur sebab diorang ni roommate aku.. 😊 

Kitorang 4 orang selalunya menghadapi hari-hari di KMS seperti biasa.. Bangun, solat, mandi, berebut cermin bilik (hahaha), says Goodbye before pergi kelas, lepas kelas balik bilik buat kerja masing2 sambil cerita apa jadi harini, malam buat kerja tutorial sambil borak2, tidur.. Benda ni berulang hampir setiap hari kecuali bila tiba satu hari yang kitorang buat taktahu yang esok ada kuiz, kerja tutorial berlambak giler, lab report belum siap.. Dan pada hari itu kitorang akan borak lama giler dan cerita habit kitorang (which is Aisyah yang selalu mulakan dulu) dan kerja tak jalan langsung.. Contohnya, Aisyah cakap "kite tengokkan Sab habit dia bila makan, kalau dia rasa benda tu sedap dia akan angkat kening lepastu dia baca ingredient makanan tu.." Banyak lagila Aisyah cakap.. Aku rasa Aisyah ni jenis yang perhati orang.. Tengok muka dia macam orang tak de perasaan kalau kita buat apa2 benda yang lawak ke.. Tapi bila tiba hari yang special ni, dia akan buat kitorang ingat balik semua benda tu dan dia pun gelak.. Kadang-kadang roommate aku ni suka jugak buat kerja giler.. Contohnya jerit kat tingkap bilik nak sebab nak kacau orang dari blok sebelah.. Hahahha pernah suatu hari tu Aisya jerit "PSPM lagi ____ hari je!!!!" Lepastu ada orang dari mana entah jawab "meh la belajar dengan aku...!!" Hahahahh gelak guling-guling weyhh.. Pernah jugak Sab dengan Aisyah jerit apa entah kat tingkap, sekali ada orang balas "diamlah.." Hahahha... Aku..? Aku tak jerit.. Aku tukang rakam aktiviti diorang ni..

Tahu tak kenapa aku anggap hari yang kitorang borak lama giler tu hari yang special..

Pertama sekali sebab benda tu dah jadi macam meeting yang membincangkan masalah2 tapi takde siapa pun yang ambik hati.. Sebab perbincangan secara santai, dianggap bahan jenaka dan gelak guling-guling..

Kedua, sebab dapat berkumpul satu bilik seolah2 dapat berkumpul 1 family yang besar.. Kitorang semua jarang makan semeja sebab ada yang makan awal, ada yang makan lewat.

Ketiga, hari yang spesial ni selalu berlaku secara semula jadi.. Tak perlu dirancang.. Contohnya "esok tak payah la buat homework, esok kita seronok-seronok.." TAK PERNAH. 

Keempat, semua orang puas hati.. 

Seronok ada kawan sebilik yang sebaya ni.. 
1) bila sebaya, ada minat yang sama..
2) rasa macam ada kembar
3) dapat buat banyak aktiviti sama-sama
4) bila semua orang dari latar belakang yang berbeza, kitorang dapat kongsi banyak benda.. Contohnya Sab, dia minat makan benda pelik-pelik.. Sebenarnya benda tu tak pelik cuma jarang dengar makanan yang dia selalu kata sedaaap.. Mauna pulak jenis yang jaga kesihatan dan penampilan.. Dia ada banyak tips untuk jadi kurus dan jaga kulit muka.. Aisyah pulak jenis yang pandai bergaya.. Aku..? -_-