Pages

Friday, 11 September 2015

Cita-cita

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Sebut tentang cita-cita.. Aku tak ada cita-cita.. Ada..! Tapi tak tetap.. Sekejap aku rasa nak jadi pensyarah, kejap lagi aku rasa nak jadi jurutera kimia.. Pernah juga terfikir nak jadi doktor ataupun farmasi.. Tapi benda ni normal sebenarnya kan.. Sebab kawan aku pun ramai yang tak ada cita-cita yang tetap.. 

Sejak kecil aku nak jadi cikgu.. Biasalah kalau kau tanya mana-mana budak sekolah rendah, majoriti nak jadi cikgu sebab sejak kecil kita kenal cikgu sebelum kita kenal pekerjaan lain seperti jurutera, peguam dan sebagainya..

Minggu lepas, bila balik rumah mama tanya "kakak nak jadi apa..?" "Kakak dah kena ada aim dari sekarang.." Masa tu aku fikir yang aku enjoy dengan matric life aku sampaikan aku tak pernah terfikirkan cita-cita aku.. "Sara (adik aku) nak jadi peguam syariah, lepas SPM nanti dia nak masuk UIA.." Abah kata..
'Baguslah dah ada aim.. Aku ni hmmmm...' 

Baru-baru ni mama whatsapp aku mama cakap macam ni..

"Mama tau kakak tak minat jadi doktor tapi mama dok nampak kakak ada tokoh jadi doktor.." 

Lepastu aku terfikir macam manalah mama boleh nampak anak mama yang still terkial-kial nak uruskan diri ni macam doktor.. Selalunya apa yang mak atau ayah cakap tu betul kan.. 

Contohnya mak aku sendiri la.. Sejak mama kecik kalau orang tanya mama aku nak jadi apa.. Arwah atuk aku akan jawab "dia nak jadi cikgu".. Sekarang mama aku bukan seorang cikgu, tapi kalau mama pergi mana orang akan tanya "cikgu eh..?" Even mama aku cuma pergi market nak beli ikan, ada orang akan tanya "kerja cikgu ke..?"

Berbalik kepada perenggan sebelum atas ni.. Tapi aku tak belajar biologi dah sekarang.. Aku pelajar matrik modul 2. Modul 2 ni belajar subjek kimia, fizik, sc computer & maths.. Tak ada biologi.

Tadi baru lepas call abah, banyak benda borak tapi abah banyak jugak sebut "kalau kakak jadi doktor......." 
Aku hanya mampu tersenyum je sekarang.. 

Masa aku kecik dulu, mama pernah tanya "kakak nak jadi apa besar nanti.."
"Akak nak jadi orang yang berguna..!" Aku jawab.

Aku pernah terfikir yang aku betul-betul nak jadi orang yang berguna kepada masyarakat, bangsa, agama dan negara.. Cehhh hahahah.. Bukan apa sebab kawan aku pernah kata yang mak dia kata macam ni "kalau nak pilih pekerjaan, pilih yang dapat bagi manfaat dekat orang lain jugak bukan untuk diri sendiri je.." 

Maksudnya bukan kerja untuk kumpul duit je.. Pekerjaan yang aku nampak sekarang hanyalah pensyarah sahaja..
Sebab bila jadi pensyarah, aku dapat berkongsi ilmu di samping dapat gaji.. Bukankah berkongsi ilmu itu perkara yang dapat membantu orang lain.. 

Aku cerita kat kawan aku, Syahirah yang mama nampak aku macam ni macam ni..
Lepastu dia whatsapp mak dia

Syahirah: Mak nampak orang macam apa..?

Mak : mak nampak kau macam pen.
*aku dah tergelak.. Yela asal pen pulak..

Syahirah : hah..? Kenapa pen..?

Mak : Pensyarah.. 
Hahahahah sebenarnya mak dia memang nak taip pensyarah tapi tersend lepas taip 'pen' hahahah..




No comments:

Post a Comment