Pages

Wednesday, 22 July 2015

Andai aku bukan pelajar matrik

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Dah agak lama jugakla aku menyepi dari blog ni.. Sebenarnya ada banyak benda yang aku nak post, nak kongsi.. Dah karang dah pun tapi banyak tersimpan dalam ruangan draft.. Hmmm, sekarang ni aku dah jadi pelajar.. :-) dulu punya la tak sabar nak belajar sampaikan aku jealous tengok adik-adik aku buat homework hari-hari.. Sekarang aku adalah seorang pelajar di Kolej Matrikulasi Selangor.. Sebelum aku pilih untuk masuk matrik; aku buntu, keliru.. Ke mana harus aku pergi..? Mana yang harus aku pilih..? 

Andai aku bukan pelajar di Kolej Matrikulasi Selangor,

Mungkin aku pelajar di sebuah kolej mara dekat Kedah yang mengambil kursus asasi kejuruteraan.. 
Belajar dekat situ antara syarat untuk masuk ke sebuah ipts yang aku nak.. Tapi suatu hari tu mama tanya "betul ke kakak nak pergi..?" Bila mama dah tanya macam tu aku terus padamkan niat nak pergi sana.. 

Aku ada lagi 2 pilihan..

Andai aku bukan pelajar KMS...

Aku mungkin seorang mahasiswa di sebuah ipta di Perlis yang mengambil kursus diploma sains. Aku buntu sama ada nak pilih ipta atau Matrik sebab 2-2 tawarkan jurusan yang sama.. Maka aku tanya orang terdekat; mama, abah, kaklong dan abang Faidie (abang ipar).

Mama dengan abah kata "pilih la mana2 pun, mama dengan abah okay je.." *tiada kata putus..

Lepastu aku tanya kaklong dengan abang Faidie.. Kaklong kata pergila matrik (finally ada kata putus) kalau ambil diploma tu, tak boleh patah balik.. Kalau masa tengah belajar tiba-tiba rasa tak minat apa yang kita belajar, susahlah.. Dahlah kena belajar selama 2 tahun setengah sedangkan matrik setahun je.. Tak best belajar benda yang tak minat.. Semangat nak belajar dah berkurang.. 
Abang Faidie pulak dia cerita matrik life macam mana sebab dia pun student matrik dulu cuma tak habiskan matrik sebab masuk universiti..

Pilihan seterusnya confirm la matrik kan, maka aku pun pilih matrik.. Ramai orang kata matrik susah sebab belajar laju, masa terhad giler la bla bla bla.. Itu la dugaan sebenarnya.. Sebenarnya benda tu tak ada apa pun kalau pandai uruskan masa.. Serius, masa itu emas.. Setiap saat sangat berharga.. Aku pun bukan pandai sangat nak urus masa, tambah pula tak pernah tinggal kat asrama.. Memang aku pernah T_T ... Tapi aku tak keseorangan sebab ramai kawan aku pernah T_T jugak.. Itulah yang menjadikan kitorang kuat.. Semoga kitorang akan sentiasa ada hati yang kental dan mental & fizikal yang kuat..! Lagi satu kau kena tahu, matrik ni tak ada sijil tau macam spm dengan diploma. Kalau habis diploma, boleh pi cari kerja. Tapi kalau habis matrik, tak boleh kerja.. Kalau pi mintak kerja yang tak pakai sijil boleh la macam cashier ke tapi masa aku minta kerja sebagai cashier pun dia mintak result spm tau.. So, dekat matrik ni kena belajar bersungguh-sungguh untuk bersaing masa nak mohon upu nanti.. 

So, korang yang tak tahu nak pilih mana ni buatlah pilihan yang bijak okay.. Think wisely. Buat solat istikharah.. 

Tak dak modal dah nak cakap apa.. 

Sekian.
Assalamualaikum. ^_^