Pages

Thursday, 7 May 2015

#kerja 6

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini 10 Mei 2015 maknanya dah 10 hari aku menganggur.. Ya, aku dah berhenti kerja sebab nak sambung belajar. Kalau matrik, 25 mei ni masuk. Kalau ipta pulak, masuk 2 jun. Nak dekat dah kan.. So aku perlukan masa untuk prepare..
Mula-mula berhenti kerja tu aku rindu nak kerja semula..!! Sampai termimpi-mimpi aku pergi reunion dengan kawan-kawan sekerja..!! Okay ini over tapi benar..
Sekarang, rasa nak kerja semula tu dah berkurang.. Sebab.. Sebab.. Sebab.. Ramai kawan-kawan aku berhenti lepas aku berhenti.. So dah tak meriah la kalau aku masih bekerja pun.. -_-

Walaubagaimanapun, aku tetap rindu kawan-kawan sekerja.. Semua gila-gila. Semua sekepela.. Semua orang boleh ngam walaupun baru je masuk sebab semua orang peramah dan suka tolong antara 1 sama lain.. 
Aku ingat lagi kita akan jealous dengan orang pertama yang dapat closing counter awal.. Tapi kita semua akan tolong orang terkahir yang closing counter.. 
Sorang buat housekeeping kaunter, housekeeping plastik, 2/3 orang hantar alien (barang yang customer tak nak), sorang lagi jadi packer. 
Kawan-kawan semua baik dan sangat supportive. 

Dekat sini aku ada seorang kawan yang orang selalu ingat kitorang kembar. Namanya Syazwani, kitorang panggil Wani. Persamaan kitorang: pakai cermin mata, uniform yang sama, muka bulat, badan comel, ketinggian pun sama, tinggal 1 taman, shift pun sama. Dan kitorang ni macam belangkas jugaklah.. Selalu dapat rehat sama-sama. Kehulu kehilir sama-sama.. Tapi... Tapi... Tapi... Aku tak pernah tangkap gambar bersama dia..!! Rugi betul.. Tak ada gambar buat kenangan. Wani ni kadang-kadang garang, tapi dalam hati dia ada taman. Percayalah. :-)

Khairunfazreen. Kitorang panggil Fazreen a.k.a Kecik. Dia masuk 2 minggu selepas aku kerja kalau tak silap. Masa dia mula-mula masuk dulu, pendiam betul budak ni. Tunduk je.. Tapi kuat menyakat.. Sekarang makin hyper.. Manager sendiri kata "pening aku dengan budak kecik ni tapi kalau tak de dia rasa sunyi je.." Kitorang panggil Kecik sebab dia rendah, kurus dan comel. Kahkahkah.. Kalau dia tahu aku kata dia comel, mesti dia nak sekeh kepala aku. Kecil-kecil cili padi.. Itulah lah peribahasa yang sesuai dengan dia.. Bagilah kerja apapun, dia akan buat lagi-lagi kalau dia kena memanjat. Lagilah dia suka. Dia ni asyik dapat kerja yang lelaki selalu buat sedangkan dia perempuan. "Fazreen ambik plastik dekat backroom" "Fazreen support stock take" "Fazreen tukar mentol" 

Pernah suatu hari tu, Aunty Kamala kata "Fazreen pegi ambik troli yang bersepah-sepah dekat kedai-kedai mamak tu, boss tunggu dekat sana."
"Saya sorang je ke aunty..?" Dia tanya
Terus aku jawab "saya pun nak jugak aunty..!!" Tunjuk muka excited sambil scan barang customer. "Hah, bolehlah bolehlah. You pergi la 2 orang" Yeay..!
Fazreen sebenarnya aku malu nak pergi tolak troli-troli tu semua dari kedai2 kat luar tu sampai ke pasaraya kita. Aku malu sebab orang dok perhati kerja kita tambah pula ada jiran aku tengah makan dekat kedai mamak tu. Aku ingat lagi ada kereta hon kita sebab lintas jalan sambil tolak troli-troli tu.. Tapi nak buat macam mana kan sebab tak ada laluan lain. Aku letak tepi rasa malu aku sebab ada kau. Sekurang-kurangnya aku tak malu sorang-sorang.. Kahkahkah.. Inilah antara kenangan yang best, tolak troli -_-

Kalau aku dengan wani macam belangkas. Fazreen pun ada belangkas dia jugak.. Eh betul ke ayat ni.. Fazreen ni selalu dengan Nadiana a.k.a Nad. Diorang ni sama tinggi, sama-sama kecik. Selalu dapat rehat sama-sama. Aku dan Nad jarang bersama sebab kitorang tak sama shift. Aku pagi, dia petang. Aku dah nak balik kerja, dia baru masuk kerja. Tapi yang aku tahu pasal Nad ni, dia pembersih orangnya. Dia tak suka kaunter kotor atau bersepah-sepah. Sebelum dia buka kaunter dia akan pastikan kaunter dia kemas. Aku pun contohi la sikap dia yang pembersih ni. 

Qusaizad. Sedap nama dia. Kitorang panggil Izad. Dia ni kemas jugak orangnya. Dia sentiasa berpakaian kemas, jalan tegak, muka serius, rajin buat kerja tapi bila dia buka mulut, tak kering gusi aku gelak.. Dia nak jadi cikgu bahasa melayu. Datang kerja dia bawa 3 pen yang berbeza warna : merah, biru, hitam. Bila customer yang bayar pakai online card nak sign, dia suruh customer pilih nak pen warna apa. Dia ni jenis enjoy je dengan kerja dia. Tak pernah mengeluh. 

Next, Liyana. We call her Yana. Dia ni lawa, baik, pandai masak. Semua ada. Aku suka sembang dengan dia sebab kitorang ada pandangan yang sama untuk sesuatu perkara. Contohnya aku rasa ada something wrong dengan seseorang ni, dia pun ada asa macam tu jugak.. So senang nak bercerita dengan dia.. Dia ni juga seorang yang prihatin. Aku ni biasanya pergi kerja jalan kaki kalau shift petang. Suatu hari tu aku aim pukul 3 keluar rumah sebab aku masuk kerja pukul 4. Baru nak keluar, hujan turun dengan lebatnya membasahi bumi. Kalau keluar pakai payung pun confirm aku basah lencun jugak bila dah sampai tempat kerja nanti. Dalam pada dok pikir2 solution nya. 
Yana mesej "syafiqah pegi kerja macam mana..?"
 Aku balas "tak tahulah. Tunggu hujan reda sikit la jawabnya"
Yana balas pulak "meh la tumpang aku, rumah dekat mana..?"
Allah bersyukur sangat masa tu. Aku, Wani dengan Yana biasa dapat rehat sama2. Bila rehat sama-sama, kitorang pergi makan dekat kedai mamak la jawabnya. Tak larat nak makan dekat food court hari-hari. Sekarang dia sambung Form 6. 

Hanafi..! Mula-mula masuk kerja dulu aku ingat dia ni sebaya, rupanya umur dia 20 tahun. Maknanya dia ni awet muda la kan.. Dia ni sama jugak macam aku, pergi kerja jalan kaki. Kitorang tinggal 1 taman. Dia ni periang orangnya.. Banyak cakap, kuat menyakat dan suka bagi nasihat jugak.. Dia ni jenis tak boleh duduk diam.. Tapi kalau dia diam je, maknanya ada something wrong la tu.. Dia ni jalan laju.. Suatu hari masa tengah jalan pergi kerja, aku ternampak seorang lelaki baju hitam pakai cap dekat depan..Dari cara dia jalan aku agak tu mesti 'Hanafi..' Aku pun tambah kelajuan aku nak kejar dia tapi aku tak berlari la.. Tapi tak dapat jugak nak sampai dekat dia.. Jalan laju giler.. Bila dah sampai dekat tempat parking pasaraya tu baru la dia mematikan langkahnya sebab nampak aku yang terkedek-kedek lintas jalan.. Hampeh betul.. 'Dah sampai baru kau perasan aku..' Aku bersuara dalam hati..  Aku bagitahulah dia yang aku follow dia dari Taman Bunga Raya (bukan nama sebenar) lepastu dia kata "kenapa tak panggil aku..?" "Ish kau ni seganlah aku nak jerit-jerit panggil kau".

Entry ni dah jadi entry yang describe kawan sekerja aku pulak heh.. Kalau diikutkan ada banyak lagi nama nak disebut tapi nanti panjang sangat pulak.. Tapi.. Kekeke ada tapi pulak.. Aku nak cerita pasal sorang je lagi kawan aku. 

Orangnya ialah Farah. Farah ni kawan sekelas aku masa sekolah menengah. Lepastu dia jadi rakan sekerja aku pulak. Masa first training day aku, Farah la yang train aku macam mana nak tekan-tekan keyboard, barcode apa yang kena scan, mana yang tak boleh scan, apa kena buat kalau customer nak bayar pakai card. Farah ni rajin kerja, servis dia sangat memuaskan hati pelanggan dan kaunter dia selalu kemas.. Servis dia yang bagus melayakkan dia naik pangkat. Sekarang dia kerja dekat counter customer service.. Thank you Farah for train me well.. Heheheh.. 

Antara pencapaian aku sepanjang aku kerja ni ialah aku dapat anugerah 2nd highest scan rate. 

Okaylah bye.. Enjoy your reading.. 
Assalamualaikum.. :-)