Pages

Wednesday, 11 March 2015

#kerja 4 - sambung atau tidak..?

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,

lepas baca tajuk tu...
mesti korang ada fikir "sambung apa..?" "apa yang nak disambungkan..?"
atau mungkin korang tak fikir apa-apa pun cuma aku saja yang fikir bahawa korang akan fikir macam tu..

sebenarnya kontrak kerja aku dah hampir tamat.. dekat tempat kerja aku tu ramai yang sambung kerja. lepas habis kontrak , diorang sambung buat permenant pula sementara tunggu tawaran untuk masuk ke ipta.

aku pula tak tahu la nak sambung kerja atau tidak lepas habis kontrak ni..
kalau sambung, aku ada banyak benda nak kena buat sebenarnya..
contohnya belajar memandu, nak repeat jpj test.. REPEAT!! (hehehe..), nak spend time dengan family maksudnya nak keluar jalan-jalan dengan family, nak fikir pasal masa depan (nak apply course apa, dekat mana.. etc.)

kalau tak sambung, nanti aku yang rasa bosan sebab tak ada benda nak buat.
belajar memandu bukan selalu. nak repeat jpj test tu tak tahu bila lagi.. kalau nak keluar jalan-jalan dengan family, hujung minggu je la boleh.. lagipun kerja aku sekarang ni best, cuma kurang sesuai la kalau nak buat kerja ni sepanjang hidup.

Abah bagi green light untuk sambung.. abah kata "kalau duduk dekat rumah pun nanti kakak bosan. at least bila kerja dapat la juga duit. kalau tak kerja, tak dapat apa-apa. tapi kalau nak berhenti pun boleh.. bulan 6 dah start puasa"

lepas abah cakap macam tu, aku rasa lega seolah-olah aku memang nak sambung kerja. aku nak sambung sampai dapat tawaran.
hmmm... tapi aku kerja bukan sebab nak duit. aku pernah bagitahu benda ni dalam entry sebelum-sebelum ni..

kadang-kadang masa dalam perjalanan ke tempat kerja, aku fikir 'nak sambung, tak nak sambung, nak sambung, tak nak sambung'

kadang-kadang aku rasa liat nak pergi kerja. Masa awal-awal keja dulu, selalu bersemangat siap awal-awal. Sampai 15 minit awal. keluar rumah seawal yang boleh.
sekarang, semangat tu dah kurang sikit, Sampai on time (tak pernah lagi la masuk lambat). kalau keluar dari rumah pulak, lagi lambat lagi bagus rasanya.

Kalau tak nak sambung, kena buat surat berhenti kerja sebab tamat kontrak dan hantar 2 minggu sebelum berhenti dekat manager. sepatutnya aku dah kena hantar surat tu minggu lepas, tapi suratnya masih belum buat sebab tak tahu nak berhenti atau tak..

masih dalam dilema @_@