Pages

Sunday, 22 February 2015

#kerja 3 - sebulan sudaaaa..

20/2/15
Genap sebulan aku kerja.. Yeah..! Semua pahit dan manis telah berjaya aku telan selama sebulan ni.. Alhamdulillah.. 

Masa mula-mula kerja dulu (ceh.. Gaya macam dah lama sangat kerja padahal baru sebulan..) sakit kaki tu mestilah ada.. Perit weyh.. Berdiri 8 jam.. 2 kaunter ada 1 kerusi maknanya 2 orang kena kongsi 1 kerusi. Siapa cepat dia dapat. Tapi tu masa mula-mula dulu la.. Sekarang berdiri 8 jam tu dah biasa.. Kaki dah kuat.. Siap boleh berlari-lari pergi ambil plastik dengan kertas resit yang dah habis..

Sebagai cashier, kenalah bagi layanan mesra pelanggan.. Perkara paling mudah ialah senyum. Masa mula-mula kerja dulu aku asyik senyum je dekat semua customer walaupun aku hanya jadi packer sampai sakit pipi.. Sampai dah tak boleh kalau tak senyum.. Sampaikan Kak Ina kata "kau ni kan dik sengihhhh je.." Nak buat cemana kak, mulut saya dah di set auto-smile. 
Abang Fakhrul pernah pesan "kalau customer dah start macam nak naik angin, korang senyum je.. Automatik diorang rasa kurang nak marah.."
Wahhh nampak tak The Magic of Smile.. 
Kekekeke..

Tapi dalam senyum-senyum tu, hati aku selalu sedih.. T_T Sebab aku rindu keluarga aku.. Walaupun jumpa setiap hari, masa untuk diluangkan bersama tu agak terhad.. Dalam seminggu aku cuti sehari je.. Masa aku cuti tu, parents kerja, adik-adik sekolah.. Walaupun sebumbung, dah lama aku tak makan semeja dengan family aku.. Tapi hari ni lepas aku habis kerja abah bawa pergi makan steak.. Terubat sikit rindu.. Kalau kerja shift sampai malam, bila balik adik-adik aku dah tidur.. Aku rindu nak share cerita dengan diorang.. Rindu nak berborak sampai tertidur.. 
Awal bulan 2 haritu kitorang pergi bercuti ke Krabi.. Aku ambil cuti tanpa gaji 3 hari.. Biarlah tanpa gaji pun lagipun aku kerja bukan sebab nak gaji.. Asalkan aku dapat happy2 dengan family aku dekat sana.. Tapi yang kurang bestnya, family kitorang tak lengkap sebab kaklong tak ikut.. Taklama lagi insyaAllah aku dapat anak buah sulung sebab tu kaklong tak dapat ikut..

Dalam masa sebulan ni, alhamdulillah prestasi kerja pun meningkat.. Prestasi kerja kitorang dikira berdasarkan scan rate.. Scan rate tu mengira kelajuan cashier meng'scan' barang customer.. 

Hmmm ni je la kot buat masa sekarang. Lebih banyak cerita akan menyusul selepas beberapa hari.. Nantikannnn... 

No comments:

Post a Comment