Pages

Friday, 13 February 2015

#kerja 1 - rezeki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..!

Okay mulai hari ni ada entry ber'title' #kerja.. Aku akan cerita apa yang berkaitan dengan kerja aku.. Okay..?

Harini aku habis kerja pukul 1. Selalunya pasaraya ni akan tutup pukul 1 hanya pada hari jumaat, sabtu dan cuti umum..
Tapi sekarang pasaraya ni akan beroperasi sampai pukul 1 selama 2 minggu sempena raya cina..

Aku suka kerja sampai pukul 1 entah sebab apa..

Tadi dalam pukul 11 lebih rasanya, kak naza (manager) datang berdiri depan kaunter aku (masa tu tak ada customer)

Aku : kak naza harini tanak belanja apa2 ke.?? (Sejak akhir2 ni sape yang kerja shift petang dapat makanan/minuman free.. Waktu petang ramai customer lagi2 nak chinese new year dah dekat)

Kak naza : hari ni tak de.. Esok ada.. Hari jumaat, sabtu, ahad je..

Aku : ohhh okay.. Akak nanti nak aiskrim butterfly tau.. (Hehehe..)

Kak naza : amboi dah request..

Aku : ais krim tu boleh patah dua.. Nanti semua orang boleh share.. So jimatlah.. 
(Hahahah..) 
Lepas tu kak naza senyum je.. Agak2 esok dapat ape eh.. Eheheh..
------

Lepas tu kak Ina yang kerja bahagian customer service datang dengan suami dia cakap "siapa nak aiskrim..?!!"
Masa tu ada 5 orang (termasuk aku) dekat situ.. Wani dengan kak miera dah serbu peti aiskrim.. 
Aku : akak saya nak jugak boleh..? 
Kak ina : boleh boleh.. 
Aku : (hehehe.. Rezeki jangan ditolak).. 

Selalunya aku geram je scan aiskrim (dalam hati cakap 'nak aiskrim') heheheh..
------

Sebelum tu, Kalam merupakan seorang jejaka Nepal yang kerja dekat department hardline belanja Wani 1 kotak limau.. Perghh.. Wani rapat dengan Kalam.. Actually Wani rapat dengan semua orang.. Tapi Kalam ni baik sangat.. Wani gurau2 je minta dia belanja limau, sekali dia belanja betul-betul.. 1 kotak pulak tu..
Lepastu wani share dengan semua orang..
------

Lepastu Simon pula belanja.. Aku tak kenal siapa dia.. Tapi Simon ni memang semua staff kenal la.. Mungkin dia manager department lain.. Simon belanja semua orang nescafe.. Mula-mula aku ingat dia nak belanja staff dekat departmen dia je rupanya aku pun dapat.. Alhamdulillah dapat minum nescafe.. Masa break aku ada niat nak minum nescafe sebab balik pukul 1, nanti mesti mengantuk la.. Tapi bile memikirkan gaji masuk lambat lagi, so safe la duit untuk makan je.. Hehehe.. Kak naza pulak dapat aiskrim cornetto.. Aunty kamala yang baru makan aiskrim tadi pun dibelanja aiskrim lagi.. Hahaha.. 

Mungkin inilah sebabnya aku suka kerja sampai pukul 1.. 
Alhamdulillah.. :-)

No comments:

Post a Comment