Pages

Sunday, 22 February 2015

#kerja 3 - sebulan sudaaaa..

20/2/15
Genap sebulan aku kerja.. Yeah..! Semua pahit dan manis telah berjaya aku telan selama sebulan ni.. Alhamdulillah.. 

Masa mula-mula kerja dulu (ceh.. Gaya macam dah lama sangat kerja padahal baru sebulan..) sakit kaki tu mestilah ada.. Perit weyh.. Berdiri 8 jam.. 2 kaunter ada 1 kerusi maknanya 2 orang kena kongsi 1 kerusi. Siapa cepat dia dapat. Tapi tu masa mula-mula dulu la.. Sekarang berdiri 8 jam tu dah biasa.. Kaki dah kuat.. Siap boleh berlari-lari pergi ambil plastik dengan kertas resit yang dah habis..

Sebagai cashier, kenalah bagi layanan mesra pelanggan.. Perkara paling mudah ialah senyum. Masa mula-mula kerja dulu aku asyik senyum je dekat semua customer walaupun aku hanya jadi packer sampai sakit pipi.. Sampai dah tak boleh kalau tak senyum.. Sampaikan Kak Ina kata "kau ni kan dik sengihhhh je.." Nak buat cemana kak, mulut saya dah di set auto-smile. 
Abang Fakhrul pernah pesan "kalau customer dah start macam nak naik angin, korang senyum je.. Automatik diorang rasa kurang nak marah.."
Wahhh nampak tak The Magic of Smile.. 
Kekekeke..

Tapi dalam senyum-senyum tu, hati aku selalu sedih.. T_T Sebab aku rindu keluarga aku.. Walaupun jumpa setiap hari, masa untuk diluangkan bersama tu agak terhad.. Dalam seminggu aku cuti sehari je.. Masa aku cuti tu, parents kerja, adik-adik sekolah.. Walaupun sebumbung, dah lama aku tak makan semeja dengan family aku.. Tapi hari ni lepas aku habis kerja abah bawa pergi makan steak.. Terubat sikit rindu.. Kalau kerja shift sampai malam, bila balik adik-adik aku dah tidur.. Aku rindu nak share cerita dengan diorang.. Rindu nak berborak sampai tertidur.. 
Awal bulan 2 haritu kitorang pergi bercuti ke Krabi.. Aku ambil cuti tanpa gaji 3 hari.. Biarlah tanpa gaji pun lagipun aku kerja bukan sebab nak gaji.. Asalkan aku dapat happy2 dengan family aku dekat sana.. Tapi yang kurang bestnya, family kitorang tak lengkap sebab kaklong tak ikut.. Taklama lagi insyaAllah aku dapat anak buah sulung sebab tu kaklong tak dapat ikut..

Dalam masa sebulan ni, alhamdulillah prestasi kerja pun meningkat.. Prestasi kerja kitorang dikira berdasarkan scan rate.. Scan rate tu mengira kelajuan cashier meng'scan' barang customer.. 

Hmmm ni je la kot buat masa sekarang. Lebih banyak cerita akan menyusul selepas beberapa hari.. Nantikannnn... 

Thursday, 19 February 2015

#kerja 2

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini pergi kerja bersemangat lebih dari biasa sebab pakai baju raya sempena Chinese New Year.. Semua staff bahagian cashier dengan customer service kena pakai baju tradisional merah.. Aduhhh dalam banyak-banyak baju kurung yang tergantung satu pun tak ada yang warna merah.. Last2 pakai baju warna maroon.. Orang lain semua pakai sedondon baju merah hati.. 

Hari ini aku cashier ke2 masuk kerja.. Masa sampai pagi tu ada aunty Kamala dengan Wani je.. Aunty kata "eh you macam cikgu la.." Hahaha.. 

Bila dah ramai yang datang, aku dengar kak Jatinder cakap dekat Wani "dia ni mesti ada ciri2 jadi cikgu.." Hehhehe..

Cita-cita aku nak jadi pensyarah.. Dekat-dekatla tu dengan cikgu.. Doakanlah semoga aku dapat menjadi seorang pensyarah yang cemerlang suatu hari nanti.. InsyaAllah..

Hari ini aku break pukul 12. Seperti biasa lepas thumbprint aku ambil beg dan terus menuju ke food court. Kantin untuk staff ada tapi tak buka.. Kini kantin tu jadi tempat untuk staff berehat atau makan bagi yang bawa bekal sendiri.. Hari ni aku dah tak tahu nak makan apa sebab setiap hari makan dekat sini.. Pekerja dekat food court tu pun dah kenal aku.. 

Aku tengok semua menu dekat setiap kedai..
Last2 aku order makanan yang biasa aku makan..

Aku : bang, kuey teow kerang tanak pedas 1 (kalau tak cakap tanak pedas, nanti kau jumpa dalam 6 biji cili padi.. Lepastu pedih perut sebab pedas giler.. Ehh kenapa kau yang jumpa.. Kekeke..)

Chef : makan / bungkus..?

Aku : makan.

Chef : tak kerja ke hari ni..? (Dia tanya mungkin sebab aku pakai baju lain)

Aku : kerja..

Chef : kerja kat atas kan..? 
(Food court dekat ground floor)

Aku : a'ah..

Kan aku dah kata, pekerja food court pun dah kenal aku.. 



Friday, 13 February 2015

#kerja 1 - rezeki

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..!

Okay mulai hari ni ada entry ber'title' #kerja.. Aku akan cerita apa yang berkaitan dengan kerja aku.. Okay..?

Harini aku habis kerja pukul 1. Selalunya pasaraya ni akan tutup pukul 1 hanya pada hari jumaat, sabtu dan cuti umum..
Tapi sekarang pasaraya ni akan beroperasi sampai pukul 1 selama 2 minggu sempena raya cina..

Aku suka kerja sampai pukul 1 entah sebab apa..

Tadi dalam pukul 11 lebih rasanya, kak naza (manager) datang berdiri depan kaunter aku (masa tu tak ada customer)

Aku : kak naza harini tanak belanja apa2 ke.?? (Sejak akhir2 ni sape yang kerja shift petang dapat makanan/minuman free.. Waktu petang ramai customer lagi2 nak chinese new year dah dekat)

Kak naza : hari ni tak de.. Esok ada.. Hari jumaat, sabtu, ahad je..

Aku : ohhh okay.. Akak nanti nak aiskrim butterfly tau.. (Hehehe..)

Kak naza : amboi dah request..

Aku : ais krim tu boleh patah dua.. Nanti semua orang boleh share.. So jimatlah.. 
(Hahahah..) 
Lepas tu kak naza senyum je.. Agak2 esok dapat ape eh.. Eheheh..
------

Lepas tu kak Ina yang kerja bahagian customer service datang dengan suami dia cakap "siapa nak aiskrim..?!!"
Masa tu ada 5 orang (termasuk aku) dekat situ.. Wani dengan kak miera dah serbu peti aiskrim.. 
Aku : akak saya nak jugak boleh..? 
Kak ina : boleh boleh.. 
Aku : (hehehe.. Rezeki jangan ditolak).. 

Selalunya aku geram je scan aiskrim (dalam hati cakap 'nak aiskrim') heheheh..
------

Sebelum tu, Kalam merupakan seorang jejaka Nepal yang kerja dekat department hardline belanja Wani 1 kotak limau.. Perghh.. Wani rapat dengan Kalam.. Actually Wani rapat dengan semua orang.. Tapi Kalam ni baik sangat.. Wani gurau2 je minta dia belanja limau, sekali dia belanja betul-betul.. 1 kotak pulak tu..
Lepastu wani share dengan semua orang..
------

Lepastu Simon pula belanja.. Aku tak kenal siapa dia.. Tapi Simon ni memang semua staff kenal la.. Mungkin dia manager department lain.. Simon belanja semua orang nescafe.. Mula-mula aku ingat dia nak belanja staff dekat departmen dia je rupanya aku pun dapat.. Alhamdulillah dapat minum nescafe.. Masa break aku ada niat nak minum nescafe sebab balik pukul 1, nanti mesti mengantuk la.. Tapi bile memikirkan gaji masuk lambat lagi, so safe la duit untuk makan je.. Hehehe.. Kak naza pulak dapat aiskrim cornetto.. Aunty kamala yang baru makan aiskrim tadi pun dibelanja aiskrim lagi.. Hahaha.. 

Mungkin inilah sebabnya aku suka kerja sampai pukul 1.. 
Alhamdulillah.. :-)