Pages

Tuesday, 27 January 2015

Terlebih cashier pulak..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera... 

Dah 8 hari aku kerja.. Esok cuti.. Yeah.!! Alhamdulillah.. Aku suka suasana tempat kerja ni sebab semua staff baik2 dan kelakar.. So bila tak de customer, riuh pasaraya tu dengan suara cashier-cashier. Cashier counter 8 terpekik terlolong sembang dengan cashier dari counter 12.. Counter yang penuh dengan cashier perempuan pulak mestilah riuh dengan suara diorang gelak-gelak.. Tapi bila ada customer, semua bekerja dengan tekun.. Team leaders (TL) kitorang semua baik-baik.. 
Manager pula tegas orangnya tapi baik.. Kalau sabtu dengan ahad, kalau ramai sangat customer nanti manager bagi makanan atau minuman untuk alas perut.. Aku suka orang yang tegas sebenarnya.

Suatu hari tu lepas aku habis break (rehat), aku pun pergi dekat meja TL.
"Abang, saya nak pergi kaunter mana ni..?" Aku tanya
Abang Fakhrul "pergi mana tadi?"
"Break" "emmm.. (Abang tu tgh fikir sebab dah banyak kaunter buka, takkan nak buka lagi kan) pergi la rehat lagi.."
"Baik kau tak payah ambik budak.. Adoii.." Kak Alpha (TL jugak) menyampuk.. 

Hari ni pulak aku masuk kerja pukul 8. Aku cashier kedua yang bertugas waktu pagi.. Antara pukul 8 sampai pukul 1 tu, tak ramai pun cashier ada dalam 10 orang je. Disebabkan cashier yang tak ramai aku kena rehat lambat 2jam. T_T
Bila aku nak pergi break tu baru la ramai yang datang.. Lepas break tu, aku perasan semua counter buka. 
Ramai customer yang datang cakap lebih kurang macam ni "ramainya cashier.." 
Memang ramai.. So, abang fakhrul suruh beberapa orang jadi packer.. Biasanya tak de packer.. Tapi kali ni semua counter ada packer masing-masing..
Last-last manager suruh TL lepaskan orang pergi break sebab manager rimas tengok ramai-ramai tu.. 
Ramai yang tak nak pergi break lagi sebab diorang baru datang kerja..
Aku dengar ramai yang masih minta jadi cashier tapi aku tak rasa syarikat ni nak ambil cashier lagi.. 

No comments:

Post a Comment