Pages

Sunday, 18 January 2015

my first interview for a job

Assalamualaikum dan selamat sejahtera penduduk planet bumi..!!!

harini hati I berbunga-bunga uollsss... ekekeke mode gedik pulak.. 

selepas balik dari kursus kpp 02 aku kena tunggu 2 minggu sebelum boleh belajar memandu..
bagi korang 2 minggu tu mungkin sekejap je, tapi aku rasa bosan giler sebab tak de benda menarik untuk dibuat. so aku dengan Syazana nekad nak pergi minta kerja sama-sama dekat sebuah pasaraya yang terkenal la jugak.. 

1/1/2015 kitorang pun pergi isi borang. lepastu akak yang bagi borang tu kata "nantikan kitorang call eh" "ok"

sejak daripada haritu aku tunggu call setiap hari sampailah aku dah mula belajar bawa kereta.. best belajar bawa kereta tapi yang tak bestnye 1 kelas 2 jam je.. tak puas belajar dah kena balik..nanti kalau rajin, aku cerita pengalaman belajar memandu, okay?

aku dan syazana masih menanti panggilan daripada pasaraya tu.. 
suatu hari tu aku pergi rumah anis aqilah sebab nak tengok arnab-arnab yang dia baru beli.. comel gila.. main-main dengan rabbit tu.. aku cerita dekat dia yang aku minta dekat situ.. lepastu dia cakap. "haritu sab nak minta dekat situ tapi kawan dia yang kerja dekat situ kata tak payahlah sebab dah ramai sangat.."

lepastu aku fikir 'peluang untuk dapat kerja dekat situ mesti tipis sangat'
jadi aku tak letak harapan yang tinggi untuk dapat panggilan tu.. 
sempena sekolah dah buka, mama cadangkan aku jual ais krim malaysia dekat depan sekolah.. hmmm.. good idea.  tapi aku tak start2 pun bisnes ni..  dalam masa yang sama aku pun mula cari kerja lain.. aku berniat nak minta kerja data entry. senang je kerja tu. menaip je. aku dah siapkan resume untuk minta kerja tu cuma belum hantar je..

16/1/2015
pagi2 aku bangun terus fikir pasal lauk untuk makan tengah hari. nak masak apa untuk tengah hari nanti ye.. inilah antara rutin harian aku. selepas berhempas pulas memasak dekat dapur aku pun berehat kejap.. nak tidur 1/2jam je..
lepastu adik aku kejut "kakak bangun, bangun phone bunyi.." dalam mamai tu aku tengok ada nombor yang tak dikenali tertera di skrin phone. aku pun terus jawab. 
"hello, ni Syafiqah Rusli ke?" 
'eh mana dia tahu nama aku, aku tak kenal dia pun' 
"haritu ada isi borang kerja dekat____ ke..?" 
"ada" sepatah aku jawab. 
"esok datang interview boleh?"
"boleh"
"pukul berapa?"
"11" "okay"

17/1/2015
aku pun pergi pada waktu yang telah ditetapkan. 
masuk bilik HR tu cakap "saya datang untuk interview"
"okay nama apa?" aku pun sebut dan orang tu pun cari borang yang aku isi haritu tapi tak ada..! ha sudah... tapi takpe benda kecil boleh settle meh.. isi borang baru. 

interview dalam meeting room
"saya Kimi, HR ....." "sila perkenalkan diri"
aku terus kaku.. apa aku nak cakap diri aku eh..? 
last2 aku cuma cakap "nama saya Syafiqah" 
"itu je..?" "umur saya 18 tahun" macam ayat budak darjah 4 pulak.. lepas tu senyappppp je.. 
lepastu soalan simple ditanya "ada transport..?" "saya datang jalan kaki tapi bila balik parents boleh ambil" aku jawab. "jalan kaki..?!!" orang tu seolah-olah terkejut. "a'ah" aku jawab sepatah. "kalau saya suruh datang bila-bila pun boleh..?" "boleh" "parents tak kisah..?" "boleh je"
orang tu tanya macam tak puas hati je dengan jawapan aku.. rileks tuan, sekolah saya lagi jauh dari rumah kalau dibandingkan dengan pasaraya ni.. saya dah biasa jalan kaki lo... (tapi aku tak jawab la macam ni..) "tinggal kat mana eh?" "pernah bekerja tak sebelum ni?" "ada apa-apa soalan..?" "ada" (tapi saya lupa nak tanya apa..) bila dah habis interview tu barulah aku ingat semua benda yang aku nak tanya.. "okay lah hari Isnin datang office pakai bla bla bla bawa bla bla bla.."
"hari isnin ni saya tak boleh sebab ada kelas memandu" "kalau macam tu datang hari selasa lah"

Lebih kurang macam tu lah dialog aku dengan si penemuduga.. tak semua aku tulis, korang mesti bosan kalau baca panjang-panjang.. alhamdulillah aku dapat kerja.. jawatan:cashier.. aku rasa pasaraya tu perlukan ramai cashier sebab Tahun Baru Cina dah nak dekat kot..

apa2 pun doakan la saya untuk bekerja dengan penuh dedikasi agar saya dapat menjaga nama syarikat yang dikenali ramai ini dan doakan la saya dapat gaji yang halal. amin..

sekian,
salam sayang, XOXO kekeke..

No comments:

Post a Comment