Pages

Tuesday, 27 January 2015

Terlebih cashier pulak..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera... 

Dah 8 hari aku kerja.. Esok cuti.. Yeah.!! Alhamdulillah.. Aku suka suasana tempat kerja ni sebab semua staff baik2 dan kelakar.. So bila tak de customer, riuh pasaraya tu dengan suara cashier-cashier. Cashier counter 8 terpekik terlolong sembang dengan cashier dari counter 12.. Counter yang penuh dengan cashier perempuan pulak mestilah riuh dengan suara diorang gelak-gelak.. Tapi bila ada customer, semua bekerja dengan tekun.. Team leaders (TL) kitorang semua baik-baik.. 
Manager pula tegas orangnya tapi baik.. Kalau sabtu dengan ahad, kalau ramai sangat customer nanti manager bagi makanan atau minuman untuk alas perut.. Aku suka orang yang tegas sebenarnya.

Suatu hari tu lepas aku habis break (rehat), aku pun pergi dekat meja TL.
"Abang, saya nak pergi kaunter mana ni..?" Aku tanya
Abang Fakhrul "pergi mana tadi?"
"Break" "emmm.. (Abang tu tgh fikir sebab dah banyak kaunter buka, takkan nak buka lagi kan) pergi la rehat lagi.."
"Baik kau tak payah ambik budak.. Adoii.." Kak Alpha (TL jugak) menyampuk.. 

Hari ni pulak aku masuk kerja pukul 8. Aku cashier kedua yang bertugas waktu pagi.. Antara pukul 8 sampai pukul 1 tu, tak ramai pun cashier ada dalam 10 orang je. Disebabkan cashier yang tak ramai aku kena rehat lambat 2jam. T_T
Bila aku nak pergi break tu baru la ramai yang datang.. Lepas break tu, aku perasan semua counter buka. 
Ramai customer yang datang cakap lebih kurang macam ni "ramainya cashier.." 
Memang ramai.. So, abang fakhrul suruh beberapa orang jadi packer.. Biasanya tak de packer.. Tapi kali ni semua counter ada packer masing-masing..
Last-last manager suruh TL lepaskan orang pergi break sebab manager rimas tengok ramai-ramai tu.. 
Ramai yang tak nak pergi break lagi sebab diorang baru datang kerja..
Aku dengar ramai yang masih minta jadi cashier tapi aku tak rasa syarikat ni nak ambil cashier lagi.. 

Sunday, 18 January 2015

my first interview for a job

Assalamualaikum dan selamat sejahtera penduduk planet bumi..!!!

harini hati I berbunga-bunga uollsss... ekekeke mode gedik pulak.. 

selepas balik dari kursus kpp 02 aku kena tunggu 2 minggu sebelum boleh belajar memandu..
bagi korang 2 minggu tu mungkin sekejap je, tapi aku rasa bosan giler sebab tak de benda menarik untuk dibuat. so aku dengan Syazana nekad nak pergi minta kerja sama-sama dekat sebuah pasaraya yang terkenal la jugak.. 

1/1/2015 kitorang pun pergi isi borang. lepastu akak yang bagi borang tu kata "nantikan kitorang call eh" "ok"

sejak daripada haritu aku tunggu call setiap hari sampailah aku dah mula belajar bawa kereta.. best belajar bawa kereta tapi yang tak bestnye 1 kelas 2 jam je.. tak puas belajar dah kena balik..nanti kalau rajin, aku cerita pengalaman belajar memandu, okay?

aku dan syazana masih menanti panggilan daripada pasaraya tu.. 
suatu hari tu aku pergi rumah anis aqilah sebab nak tengok arnab-arnab yang dia baru beli.. comel gila.. main-main dengan rabbit tu.. aku cerita dekat dia yang aku minta dekat situ.. lepastu dia cakap. "haritu sab nak minta dekat situ tapi kawan dia yang kerja dekat situ kata tak payahlah sebab dah ramai sangat.."

lepastu aku fikir 'peluang untuk dapat kerja dekat situ mesti tipis sangat'
jadi aku tak letak harapan yang tinggi untuk dapat panggilan tu.. 
sempena sekolah dah buka, mama cadangkan aku jual ais krim malaysia dekat depan sekolah.. hmmm.. good idea.  tapi aku tak start2 pun bisnes ni..  dalam masa yang sama aku pun mula cari kerja lain.. aku berniat nak minta kerja data entry. senang je kerja tu. menaip je. aku dah siapkan resume untuk minta kerja tu cuma belum hantar je..

16/1/2015
pagi2 aku bangun terus fikir pasal lauk untuk makan tengah hari. nak masak apa untuk tengah hari nanti ye.. inilah antara rutin harian aku. selepas berhempas pulas memasak dekat dapur aku pun berehat kejap.. nak tidur 1/2jam je..
lepastu adik aku kejut "kakak bangun, bangun phone bunyi.." dalam mamai tu aku tengok ada nombor yang tak dikenali tertera di skrin phone. aku pun terus jawab. 
"hello, ni Syafiqah Rusli ke?" 
'eh mana dia tahu nama aku, aku tak kenal dia pun' 
"haritu ada isi borang kerja dekat____ ke..?" 
"ada" sepatah aku jawab. 
"esok datang interview boleh?"
"boleh"
"pukul berapa?"
"11" "okay"

17/1/2015
aku pun pergi pada waktu yang telah ditetapkan. 
masuk bilik HR tu cakap "saya datang untuk interview"
"okay nama apa?" aku pun sebut dan orang tu pun cari borang yang aku isi haritu tapi tak ada..! ha sudah... tapi takpe benda kecil boleh settle meh.. isi borang baru. 

interview dalam meeting room
"saya Kimi, HR ....." "sila perkenalkan diri"
aku terus kaku.. apa aku nak cakap diri aku eh..? 
last2 aku cuma cakap "nama saya Syafiqah" 
"itu je..?" "umur saya 18 tahun" macam ayat budak darjah 4 pulak.. lepas tu senyappppp je.. 
lepastu soalan simple ditanya "ada transport..?" "saya datang jalan kaki tapi bila balik parents boleh ambil" aku jawab. "jalan kaki..?!!" orang tu seolah-olah terkejut. "a'ah" aku jawab sepatah. "kalau saya suruh datang bila-bila pun boleh..?" "boleh" "parents tak kisah..?" "boleh je"
orang tu tanya macam tak puas hati je dengan jawapan aku.. rileks tuan, sekolah saya lagi jauh dari rumah kalau dibandingkan dengan pasaraya ni.. saya dah biasa jalan kaki lo... (tapi aku tak jawab la macam ni..) "tinggal kat mana eh?" "pernah bekerja tak sebelum ni?" "ada apa-apa soalan..?" "ada" (tapi saya lupa nak tanya apa..) bila dah habis interview tu barulah aku ingat semua benda yang aku nak tanya.. "okay lah hari Isnin datang office pakai bla bla bla bawa bla bla bla.."
"hari isnin ni saya tak boleh sebab ada kelas memandu" "kalau macam tu datang hari selasa lah"

Lebih kurang macam tu lah dialog aku dengan si penemuduga.. tak semua aku tulis, korang mesti bosan kalau baca panjang-panjang.. alhamdulillah aku dapat kerja.. jawatan:cashier.. aku rasa pasaraya tu perlukan ramai cashier sebab Tahun Baru Cina dah nak dekat kot..

apa2 pun doakan la saya untuk bekerja dengan penuh dedikasi agar saya dapat menjaga nama syarikat yang dikenali ramai ini dan doakan la saya dapat gaji yang halal. amin..

sekian,
salam sayang, XOXO kekeke..

Thursday, 1 January 2015

Mimpi yang bersambung

Hari ini aku keluar dengan Syazana. Kitorang keluar bukan atas urusan suka-suka.. Tapi aku tak nak bagitahu lagi la tujuan kitorang keluar sama-sama. 
Sebenarnya dah lama kitorang rancang nak keluar sama-sama dengan Suraya sekali. Tapi Suraya tak dapat ikut sebab ada hal kena settle.. Kitorang cadang nak keluar hari ni sebab parents kitorang cuti, New Year kan... So, ada la orang boleh hantar.. Asalnya nak pergi dengan parents masing-masing lepastu jumpa dekat 1 tempat ni.. Oleh sebab risau nanti ada yang datang awal, ada yang datang cepat, Syazana suggest aku pergi dengan dia.. 

Malam tadi kitorang sembang dekat wechat.. 
Kitorang sembang benda-benda simple je yang kalau tak dijadikan bahan bualan pun takpe.. 
Contohnya 'kau pakai baju apa.?' 'Apa je yang nak kena bawa..?' 'Kau pakai kasut tertutup kan..?' 'Esok pergi bile..?' 'Dalam tengah hari la..' 'Kau tak pakai make up ape-ape kan..?' Soalan last tu tak payah tanya pun takpe sebenarnya sebab kitorang dua memang tak pakai make up langsung.. Bedak pun tak.. 

Korang nak tahu tak, apa yang aku merepek dekat atas ni baru permulaan untuk mimpi yang berulang.. Kekeke.. 

Masa aku sembang-sembang dengan Syazana tu kan, aku tak tanya pun "nanti pergi pukul berapa..?" Dan Syazana tak cakap pun pukul berapa dia nak datang rumah aku.. Dia cuma cakap "kite pergi dalam tengah hari la"

Disebabkan aku tak tahu Syazana akan datang rumah pukul berapa, maka berlaku la mimpi yang bersambung-sambung.. 
Pagi-pagi, alarm phone aku bunyi tapi aku still bangun sebab adik aku yang kejutkan.. Hehehhe.. Lepas subuh aku tidur balik sebab tak tahan mengantuk.. Dalam masa yang sama aku risau kalau aku terbangun tidur waktu tengah hari.. Maka aku berazam kena bangun pukul 8. Masa tidur tu aku mimpi...

Aku bangun tidur tengok jam pukul 8.05 pagi, aku risau sangat sebab aku rasa aku dah bangun lambat sangat.. Aku cepat2 lari masuk toilet untuk mandi.. Masa tengah mandi adik aku dah bising-bising "kakak, Syazana dengan ayah dia dah sampai.." Aku dah gelabah sebab aku tak suka orang tunggu aku sedangkan aku berjanji dengan orang..

Tiba-tiba aku terus bangun terduduk.. Paksa diri buka mata sebab nak tengok jam.. Pukul 8:15 pagi.. Aku rasa ada masa lagi ni.. Dan sambung tidur..
Aku mimpi lagi.. Tapi mimpi ni samar-samar..

Lepas aku bersiap, aku pun cepat-cepat turun sarapan. Masa tengah sarapan tu la Syazana datang.. 

Aku bangun terduduk lagi, aku rasa penat macam orang yang selalu dapat mimpi buruk tu bila bangun, dia mengah-mengah.. Aku tengok jam tapi tak nampak sangt pukul berapa.. Sambung tidur.. Kali ni aku tak ingat mimpi apa dah tapi mimpi ni still ada kaitan dengan Syazana dan perkara yang kitorang nak buat.. Last-last aku paksa diri aku untuk bangun.. Jam menunjukkan pukul 8:45 pagi.. 

Tidur tak tenang, macam ni lah.. Sebelum tidur pula sibuk memikirkan masalah, tu yang mimpi berulang-ulang tu..

Aku tak tahulah readers (eceeh macam ada je..) faham tak cerita ni, tapi kalau tak faham pun tak apalah.. Biar aku je lah yang faham.. :-)