Pages

Monday, 1 December 2014

Farewell party - jamuan perpisahan 2014

Semalam aku bersama rakan-rakan melakar memori yang saaaangat indah.
Hari selasa, 25 Nov, 3 kelas dekat sekolah aku dah habis SPM..!! Yeah..!! Kelas 5 Alamanda, 5 Yasmeen dan 5 Anggerik. Kami tamat SPM pada jam 3.30 petang dengan kertas Biology paper 3 sebagai penutup. Esoknya hari Rabu, kelas aku (5Alamanda) discuss nak buat jamuan kelas dekat rumah cikgu BI kitorang merangkap Guru Pen. Kanan HEM sekolah iaitu Puan Azian. Aku rasa macam terlalu awal untuk buat party sebab baru sehari berpisah.. Rupa-rupanya diorang anggap party ni adalah Farewell Party. Sebelum ni kelas kitorang pernah buat party dekat rumah teacher cuma aku tak dapat sertai sebab ada hal.. Tapi kali ni alhamdulillah aku diberi kesempatan untuk pergi.. 
Kitorang kena pergi sana dalam pukul 3 petang sebab nak kena masak-masak. Seharian aku memikirkan macam mana nak pergi rumah teacher ni.. Mama dengan abah kerja. Siapa nak hantar..? Kereta ada, motor ada tapi kalau lesen pun ada lagi bagus.. Ni yang buat aku rasa tak sabar nak masuk driving class. Nak ke mana-mana senang.

Last-last aku tebalkan muka, aku tanya sarah

Aku : sarah kau pergi tak rumah teacher..?
(Padahal aku tahu dia confirm akan pergi)

Sarah : pergi. Kenapa kau nak tumpang ke? 
(Alhamdulillah dia faham apa yang aku cuba nak sampaikan.. Ngehngehngeh..)

Settle masalah..

Aku sampai rumah teacher tak banyak yang aku buat, sebab ramai yang buat kerja.. 'Many hands make light work'

Mula-mula duduk-duduk dekat ruang menonton tv dengan kawan-kawan sembang-sembang.. Kalau tak pun aku kutip duit daripada kawan-kawan. Akulah ceti hari itu.. Muahahaha.. Seorang RM 10. Lepas tu aku dengan Anis ganti tempat Adila yang goreng papadom dekat dapur. First time aku goreng papadom. Korang jangan salah faham pulak. Ini bukannya pertama kali aku masak, tapi pertama kali aku goreng papadom. Sesekali Sarah datang tengok kitorang goreng sambil tu dia makan papadom tu..
Hidayah (anak teacher) dengan Aiman goreng begedil.
Aidil dengan Nazirul buat air sirap.
Sarah pulak kerja dia tak menentu.. Hahah.. Kerja dia masukkan begedil dalam bekas kalau tak pun kacau orang.
Aku, Wana dan Anis celur kuey tiaw dengan mee
Aqilah, Huril, Alia dan Suraya carik ayam
Teacher pulak masak sup ayam dengan sambal sotong.
Anis bawa cream puff dari rumah.
Alhamdulillah aku dapat peluang untuk merasa keseronokan aktiviti ini.. Aku rasa macam aku dengan kawan-kawan sekelas tinggal serumah dan kitorang bergotong royong untuk untuk buat kenduri.. 
Bila kerja dah kurang, kawan-kawan lelaki pun tak ada (diorang pegi beli barang) kitorang (perempuan) apa lagi WEFIE la..!! 

Ni partner aku masa subjek BI, Mughela namanya.. During English lesson, teacher asked everyone to sit with friend from different races.. Then, Mughela invited me to sit with her. :-)

Kitorang makan lepas maghrib, sebelum makan tu ada ucapan daripada Alvin (penganjur). Lepas tu baca doa selamat untuk kawan-kawan yang dapat PLKN. Diorang akan pergi sabtu minggu depan (6 Dis)
Ni kawan-kawan yang dapat PLKN first intake. Semua muka serius. 2 orang yang pakai baju hijau tu, Muginesh dengan Zhi Hua dapat tempat yang sama dekat Pahang. Ada satu masa tu Zhi Hua buat apa tah, lepas tu Mugi cakap "nanti dekat PLKN, aku kunci kau dalam tandas" hahaha.. Diorang dua tu hyper gila. Macam mana la diorang nanti dekat PLKN. 

Lepas baca doa, teacher kata "okay pergi makan, pergi makan" Syed yang baca doa tadi, orang pertama yang lari pergi ambil makanan.. Hahaha.. 
Lepas tu teacher tanya "eh..! Sup tadi dah hidang belum..?" Hahaha.. Semua orang tak ingat sama ada sup dah hidang ke belum, semua fikir nak makan je. 

Masa tengah makan
Liang Han tak tahan pedas, asyik minum air je. Kesian dia.
Lepas tu Mugi bersuara sambil jeling-jeling Zhi Hua "ada orang tu makan pedas sampai muka merah tapi tak nak mengaku tak tahan pedas." Aku tengok muka Zhi Hua memang dah merah. Hahaha.. Ping Hui pula rilek je makan pedas, aku pun tak tahan makan pedas. 

Lepas makan tu, teacher buat game. Music Box..! Tapi kitorang tak guna box, kitorang guna bantal sofa. Husaini mainkan lagu.. Macam-macam la kena buat.. Ada yang joget, menyanyi, main gitar, menari dengan teacher. Aku tak kena. Hahaha.. 

Lepastu Alvin suruh semua orang pergi halaman rumah. Masa untuk main game..! Dalam masa yang sama, Huril dengan Adila siapkan barang untuk game lain.

Game pertama: tiup tepung untuk dapatkan gula-gula. 
Setiap orang mesti berpasangan. Aku dengan Anis. First round perempuan. Pasangan Sarah - Wana dengan pasangan Zatty - Intan. Lawak pula apabila tengok muka diorang penuh tepung.
Second round lelaki. Aku tak ingat siapa yang main. Diorang kena pusing 10x lepastu lari ke meja yang ada tepung tu. Hahah.. Apabila dah pening susah la nak lari.. Tak tahan aku gelak.. 

Game kedua: water splash / water bomb
Perempuan vs lelaki
Kitorang disediakan belon berisi air dengan 1 baldi air.
Syarat permainan: kumpulan yang basah teruk akan kalah.
When the game start, ATTACK..!!! Game ni paling lama.. Walaupun dah ada orang yang dah balik, game ni still tak berhenti. 
Apabila belon dah habis, group lelaki cedok air guna baldi dari tempayan. So senang je diorang attack. Group perempuan pula, kena tadah air dekat paip. Confirm la lambat. Lepas tu Alvin datang arah kitorang macam nak cari mangsa, bawa satu botol air. Lepastu dia simbah air dekt kitorang. Yang ni aku tak dapat elak.. Mula-mula aku ingat air paip lepastu aku cium la baju aku sebab ada bau manis-manis.."air manis..!" Dia attack guna air soda. Adoi..
Lepastu aku ambil tepung yang digunakan masa first game tadi. Aku pun serang la. Dalam masa yang sama aku rasa 'game ni still go on or not..?' Aku tengok kawan-kawan aku macam jadi pemerhati, yang lelaki pula sibuk isi air dalam baldi.. Aku tertanya-tanya 'aku main sorang-sorang ke ni..?'
Tiba-tiba ada Nazrul budak form 4 datang cakap "happy birthday..!" Lepastu tiup tepung betul-betul dekat muka aku.. Hahaha.. 
Bertepung la aku.. Game ni tiada pemenang.

Dalam masa yang sama, kitorang main game 3.
Game 3: Prank..!
Mula-mula diorang rancang nak prank Bobby. Diorang nak siram air 1 baldi dekat Bobby. Bobby pula dah takut.. Dia tak nak keluar rumah. Semua orang pujuk di keluar. Dalam masa yang sama, Syed senyap-senyap ajak semua orang sepakat untuk buat prank dekat Alvin. 
Puteri pulak dah stand by satu belon air dekat tangan. Pandai dia cilok. Lepas basuh muka, aku duduk dekat beranda dengan teacher. Makan kek coklat dengan kawan-kawan sambil tengok orang lain yang masih main water splash. Masa tengah gelak-gelak tengok orang kena siram air, teacher bangun senyap-senyap berdiri belakang Alvin diam-diam sebab nak siram air dekat Alvin. Botol yang teacher pegang betul-betul dekat atas kepala Alvin tiba-tiba Syafiq Iman dengan Aiman Afiq bergaduh. Aku dah rasa tak seronok. Yela tengah happy-happy, ada orang gaduh-gaduh pulak.. Punyalah ganas diorang bergaduh. Tolak-tolak. "Hey, hey" teacher jerit. "Someone please stop them" teacher bagi arahan. Semua orang jadi pemerhati je sebab takut. Lepas tu ada sorang ni beranikan diri cuba halang diorang. Tapi diorang still bergaduh. Apabila tengok usaha untuk selesaikan pergaduhan tu macam susah, teacher pun pergilah nak tolong. Tiba-tiba... 


Ada orang datang siram air dekat teacher.. Teacher kena prank..! Hahah.. Kesian teacher. Aku risau juga kalau-kalau teacher marah. Tapi teacher rilek je siap gelak-gelak lagi. Teacher gelak-gelak sambil jalan untuk ambil balik tempat duduk teacher tadi. Teacher pelawa semua makan kek coklat tu lagi. Masa Syafiq Iman tengah ambil kek, teacher bangun lalu tuang air atas kepala dia. Hahaha.. 
Lepastu Puteri bagi belon air dekat teacher untuk pecahkan. Teacher pun pergi dekat buaian sebab nak pecahkan dekat orang yang duduk dekat situ.. Yang lawaknya belon tu tak pecah pun.. Hahah.. Aku penat gelak je hari tu. Lepastu aku dengar teacher cakap "eh eh kenapa belon ni tak pecah..?" Hahaha.. Lepastu teacher fikir "saya nak guna apa eh (untuk dijadikan senjata masa prank) kalau guna kicap, okay jugak kan..?" Aku tak meng'iya'kan jawapan teacher malah aku tidak menidakkan.

Lepas tu aku tak masuk campur dah, aku dengan kawan-kawan masuk rumah tangkap-tangkap gambar.. Tiba-tiba aku dengar ada orang jerit-jerit dekat luar.. Aku yang suka menyebok pun keluarlah nak tengok apa yang jadi. Aku tak sempat tengok, tapi apabila aku baru je berdiri dekat pintu, Intan hulur kicap suruh aku simpan. Nampaknya plan teacher nak guna kicap berjaya.

Malam tak selalunya muda.. Dalam pukul 10 dah ada yang balik. Aku yang belum balik tengok la diorang main.. Tapi aku tak nak join, silap-silap nanti kena balik jalan kaki.. Yela kalau dah basah, kotor dan busuk macam mana nak naik kereta. Diorang yang kena telur, air sabun dan segala macam air pun mandilah dekat luar untuk bersihkan badan.. 
Kan bagus kalau dekat rumah tu semua perempuan, kalau yang mandi dekat luar tu semua perempuan, boleh aku join sekali.. Masa belalu, sorang demi sorang pulang ke rumah.. Kebanyakkannya yang balik tu perempuan melayu.. Parents diorang jemput.. Anak dara tak elok balik rumah lewat-lewat malam.. Apapun, akulah malay girl terakhir yang balik.. Abah kata nak balik pukul berapa pun tak kisah tapi sampai pukul 11:59 je.. Hahah.. Rasa macam cinderella pulak.. Bukannya abah tak kisah aku balik lambat, asalkan aku pandai jaga diri sudah.. Lagipun aku mana pernah keluar jalan-jalan / hang out dengan kawan-kawan, sebab tulah kot abah izinkan aku enjoy jamuan tu puas-puas. Yang lelaki pulak diorang overnight dekat rumah teacher kalau tak silap.. 

Masa mak Sarah dah sampai nak ambil Sarah dengan Adila, Alvin keluarkan ais krim. Dia baru teringat ada ais krim. Sarah dengan Adila pun stay sekejap makan ais krim tu. Waktu tu dah tak ramai, ais krim ada 3 bekas. Jadinya kitorang makan cedok pakai sudu je la..

Kau jeling apa Iman..?! Hhahaha..

Lepas Sarah dengan Adila balik, aku pun balik.. Sebelum balik aku salam dengan teacher, peluk-peluk semua.. Thank you very very much teacher.. Teacher pesan "jaga diri baik-baik". Lepastu teacher cakap "Syafiqah ni cute lah". Aku senyum sampai ke telinga weyh.. Hahaha..

Aku dan teacher, Pn.Azian. 
Thank you to all teachers for teaching me and my friend. Teach me from zero to heroin.. 
To all my friends, just because I never say I love you doesn't mean I don't love you..
Dear friends, I know that 'best friend FOREVER' is never exist but I am really grateful because you all had been my best friend ever even no forever..
Thanks for always being with me through thick and thin. Even we are not meet each other anymore, you all still always in my heart.. 
Goodbye till we meet again.. :-)




No comments:

Post a Comment