Pages

Thursday, 18 December 2014

Lulus ke gagal..?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu 17/12/14, 8.17 p.m
Phone aku bunyi. Setelah seharian aku menunggu call dari kak Nadia, ejen sekolah memandu, finally kak Nadia call. Aku tunggu call sebab esoknya (hari ni ler) aku kena ambik ujian undang-undang berkomputer. 
"Hello hello darling darling. Esok kena ada dekat office akak pukul 9. Bawa i/c, pakaian kemas, duit, buku, gambar" "gambar dah ambil dah..?" Tanya kak Nadia lagi "dah" aku jawab. Ye inilah antara perbualan aku dengan kak Nadia. Aku suka kak Nadia sebab dia seorang yang mesra, suka buat lawak dan selalu cakap laju. Ehehhe.. 

Aku dah berdebar-debar. Sejak aku balik daripada kursus kpp 01 minggu lepas, aku bawa buku undang-undang tu ke mana sahaja sebab nak baca walaupun aku tahu yang aku takkan baca. Sejak balik dari kursus tu juga aku baca tu sampai HABIS sekali je. SATU KALI je. Dan sah2 la tak berapa nak faham apa yang aku baca tu. So semalam aku ulang baca buku tu sampai habis. Aku tak nak gagal sebab nanti kena repeat. Buku tu best sebenarnya. Sambil aku baca, aku bayangkan situasi yang berkaitan dengan apa yang aku baca tu. 

8.20 a.m 
Aku keluar rumah. Sampai dekat office tak ada orang. Aku orang pertama yang sampai. Lepastu cikgu suruh pergi minum-minum dulu. Bila cikgu tu cakap macam tu aku kesian dekat abah. Abah sanggup pergi kerja lambat sebab nak hantar aku ke office tu walaupun aku cakap "nanti akak boleh jalan kaki". Tambah pula abah ada meeting 9.30 pagi. Lepastu abah sanggup batalkan meeting tu. Abah juga minta kerja half day. Allah.. Kalau aku gagal ujian tu mesti aku akan kecewakan abah. 

Lepas balik daripada pergi minum-minum, aku sampai office tu antara pukul 9 - 9.30. Majoriti calon-calon yang akan ambik ujian tu kawan-kawan sekolah aku. Tapi majoriti lelaki. 2 orang je perempuan iaitu aku dan Sufiana. Lepastu kitorang beramai-ramai pergi ke tempat ambik test tu. Berdebar weih.. Sejak bangun pagi lagi hati tak tenang. Pagi tadi pun aku bukannya makan apa pun cuma minum milo o je sebab nervous sangat. 

Bila nama kena panggil, abang dekat kaunter suruh aku pergi meja 10. Dalam satu bilik tu, 10 orang calon je yang boleh masuk. Rasa nervous macam nak ambik SPM pun ada. Alhamdulillah ujian warna dengan penglihatan aku lulus. Kalau gagal 2 ujian ni, terus tak boleh ambik test tau. Bila start ujian 50 soalan tu.. Aku baca betul-betul setiap perkataan dekat skrin dan aku baca semua jawapan sebelum klik jawapan pilihan. Aku jeling-jeling masa dekat skrin komputer tu, cepatnya masa berlalu. Ada 3 ke 4 soalan aku keliru jawapan. Last-last hentam je. Harap-harap markah aku still capai tahap lulus. 42/50 dah kira lulus. Aku risau kalau dapat 41/50 sebab markah sipi-sipi je. Bila aku dah nak habis jawab, dah ada orang yang keluar. Cepatnya keluar.. Aku check semula jawapan. Dah puas hati aku pun klik 'tamat ujian'. Bila result keluar, aku pandang skrin tu sekali imbas je. Aku cuba cari nombor dekat situ. Apa yang aku perasan dia tulis 'markah lulus : 42/50' 'mana markah aku..?' Aku tanya diri sendiri. Lepastu dekat atas nombor tu aku nampak ada nombor tertera 45. Aku terus assume yang tu result aku. Aku tak ambik result yang di'print' sebab kak Nadia yang pegang. Tanpa fikir panjang aku duduk dekat luar tunggu Sufiana. Sufiana masuk masa second round. Balik  terus cakap dekat abah "akak lulus..!" 

Tapi bila fikir-fikir balik, betul ke markah 45 tu..? Entah-entah 45 tu menunjukkan masa ujian.. Masa untuk duduki ujian tu 45 minit. Sebenarnya aku lulus ke tak..? Kak Nadia kata lagi 2 minggu dia akan call siapa yang lulus untul pergi kursus kpp 02. Aku harap kak Nadia call lagi 2 minggu. Kalau kak Nadia call maknanya 45 tu markah aku la dan aku lulus..! 

No comments:

Post a Comment