Pages

Friday, 5 December 2014

Happy birthday Adam and Anis

Banyaknya post yang di'draft'. Entah bila nak siap untuk di'publish'kan. Nampaknya walaupun tak sekolah dan tak kerja, aku ni sibuk selalu.. 

Hari ini merupakan hari ulangtahun bagi 2 insan yang Allah hadirkan dalam hidupku.. 

1) Hari ini birthday satu-satunya adik lelaki aku..! Ye aku ada seorang je adik lelaki dan dialah yang bongsu. Yang aku pelik pasal adik aku sorang ni, kalau dia tak belajar pun, result dia okay.. Kawan aku cakap "dia baru sekolah rendah..." Hmmm... Ada betulnya tu..
Dia ni banyak cakap, suka cakap, kadang-kadang penat nak dengar dia cakap.. Kalau dia mula bercakap atau bercerita, mesti ada sound effect dengan prop sekali.. Hebat betul.. Katakanlah dia nak cerita kawan dia jatuh longkang, nanti dia akan buat ulang tayang macam mana kawan dia jatuh.. 
Dia suka subjek sejarah.
Suatu hari tu aku letak buku teks sejarah dekat meja makan masa aku tengah sarapan, kalau tak silap lebih kurang 2 sebelum minggu sebelum peperiksaan. Adik aku ni yang baru nak sarapan tertarik dengan buku sejarah aku berbanding makanan yang dekat atas meja tu.. Dia baca "Sejarah" lepastu dia selak-selak buku tu sambil berkata dengan penuh eksaited "saya suka sejarah..!" Aku pandang dia dengan muka 'biar betul budak ni'. Aku tak pernah dengar orang cakap 'saya suka sejarah' ataupun 'sejarah tu best' termasuklah cikgu-cikgu sejarah aku.
Dia tengok gambar-gambar dalam buku tu dan dia teruja tengok gambar-gambar tu. 
Tahun ni dia 9 tahun, tahun depan 10 tahun. Suatu hari dia balik sekolah bawa buku-buku teks darjah 4. Aku pun tengoklah buku-buku yang dia dapat tu. Lepas tu aku nampak ada buku teks Sejarah darjah 4. Topik yang akan dia belajar tu lebih kurang apa yang aku belajar dalam sejarah masa tingkatan 1 dulu. Dia yang tak mandi lagi tu terus ambil buku tu lalu baca.. First time aku tengok orang excited nak belajar sejarah. 
Dia suka cerita/baca sirah-sirah para nabi. Dia lagi suka kisah pasal peperangan pada zaman nabi dulu. 
Dia banyak makan, tapi maintain je kurus. -,-

Inilah serba sedikit tentang adik aku, Muaz Adami nama diberi. Family kitorang panggil Adam. Kawan-kawan dia panggil Muaz.

Ni gambar masa dekat photo booth masa majlis resepsi kakak kitorang..
Ambil gambar puas-puas sebelum tetamu datang.. >.<

2) Birthday Anis Athirah. 
Hmmm apa aku nak cerita pasal Anis eh.. *thinking.
Banyak cakap juga. Aku rasa orang yang lahir 5 Disember memang banyak cakap.. Eheehee.. Tapi kalau dia tak cakap, aku pula yang risau.. Suatu hari tu dia tak cakap sebab mulut dia ada ulser. Sakit kalau bercakap.. Apabila dia diam tu, macam-macam aku fikir.. 'Aku ada buat salah ke..?' 'Aku buat dia marah ke sampai tak nak cakap dengan aku?' Aku pun beranikan diri "kenapa Anis tak banyak cakap..?" Dia buat bahasa isyarat, barulah aku faham yang dia tengah sakit mulut. Esok tu pula bila datang sekolah dia kata "Syafiqah..! Kite dah boleh cakap tapi kite tak boleh berhenti cakap sebab nanti mulut sakit.." Pulak dah.. ToT hahahah.. 
Dia seorang yang sangat penyabar. Aku ni biasa-biasa je dalam pelajaran.. Kalau aku tak dapat nak selesaikan apa-apa soalan, aku akan tanya dia sebelum tanya kawan-kawan lain dan akhir sekali baru cikgu. Lagi-lagi subjek addmath. Cikgu addmath rajin bagi kertas-kertas soalan. Kadang-kadang dia tak sempat nak habiskan 1 soalan aku dah tanya soalan lagi. Kira-kiranya aku ni rajin juga tanya soalan.. Eheheh.. Tapi dia relax je jawab semua soalan aku. Aku rasa kalau orang yang cepat naik angin mesti marah aku sebab asyik tanya sampai tak boleh buat kerja..
Anis seorang yang rajin masak. 
Dia suka masak. Balik sekolah dia akan masak lauk tambahan untuk makan tengah hari. Kalau dia masak lebih, dia bawa bekal share dengan orang lain. 
Dia pandai buat cream puff. Sodapp..
Kakak dia suka buat kek dan kuih
Aku tak tahu kenapa aku cakap pasal kakak dia.. Eheehe.. 
Adik bongsu Anis sebaya dengan Adam. 

Aku (buat 'peace') dengan Anis. Ni gambar masa dekat KFC. Lepas habis paper biology kertas 3, maka kitorang dah tamat SPM. Sebenarnya aku ada buat entry pasal last day aku ambil SPM, tapi tu la post tu jadi draft. 

Okayla sampai sini je yang aku mampu untuk type malam ni.. Happy Birthday to both of you..!! 

No comments:

Post a Comment