Pages

Thursday, 18 December 2014

Lulus ke gagal..?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Rabu 17/12/14, 8.17 p.m
Phone aku bunyi. Setelah seharian aku menunggu call dari kak Nadia, ejen sekolah memandu, finally kak Nadia call. Aku tunggu call sebab esoknya (hari ni ler) aku kena ambik ujian undang-undang berkomputer. 
"Hello hello darling darling. Esok kena ada dekat office akak pukul 9. Bawa i/c, pakaian kemas, duit, buku, gambar" "gambar dah ambil dah..?" Tanya kak Nadia lagi "dah" aku jawab. Ye inilah antara perbualan aku dengan kak Nadia. Aku suka kak Nadia sebab dia seorang yang mesra, suka buat lawak dan selalu cakap laju. Ehehhe.. 

Aku dah berdebar-debar. Sejak aku balik daripada kursus kpp 01 minggu lepas, aku bawa buku undang-undang tu ke mana sahaja sebab nak baca walaupun aku tahu yang aku takkan baca. Sejak balik dari kursus tu juga aku baca tu sampai HABIS sekali je. SATU KALI je. Dan sah2 la tak berapa nak faham apa yang aku baca tu. So semalam aku ulang baca buku tu sampai habis. Aku tak nak gagal sebab nanti kena repeat. Buku tu best sebenarnya. Sambil aku baca, aku bayangkan situasi yang berkaitan dengan apa yang aku baca tu. 

8.20 a.m 
Aku keluar rumah. Sampai dekat office tak ada orang. Aku orang pertama yang sampai. Lepastu cikgu suruh pergi minum-minum dulu. Bila cikgu tu cakap macam tu aku kesian dekat abah. Abah sanggup pergi kerja lambat sebab nak hantar aku ke office tu walaupun aku cakap "nanti akak boleh jalan kaki". Tambah pula abah ada meeting 9.30 pagi. Lepastu abah sanggup batalkan meeting tu. Abah juga minta kerja half day. Allah.. Kalau aku gagal ujian tu mesti aku akan kecewakan abah. 

Lepas balik daripada pergi minum-minum, aku sampai office tu antara pukul 9 - 9.30. Majoriti calon-calon yang akan ambik ujian tu kawan-kawan sekolah aku. Tapi majoriti lelaki. 2 orang je perempuan iaitu aku dan Sufiana. Lepastu kitorang beramai-ramai pergi ke tempat ambik test tu. Berdebar weih.. Sejak bangun pagi lagi hati tak tenang. Pagi tadi pun aku bukannya makan apa pun cuma minum milo o je sebab nervous sangat. 

Bila nama kena panggil, abang dekat kaunter suruh aku pergi meja 10. Dalam satu bilik tu, 10 orang calon je yang boleh masuk. Rasa nervous macam nak ambik SPM pun ada. Alhamdulillah ujian warna dengan penglihatan aku lulus. Kalau gagal 2 ujian ni, terus tak boleh ambik test tau. Bila start ujian 50 soalan tu.. Aku baca betul-betul setiap perkataan dekat skrin dan aku baca semua jawapan sebelum klik jawapan pilihan. Aku jeling-jeling masa dekat skrin komputer tu, cepatnya masa berlalu. Ada 3 ke 4 soalan aku keliru jawapan. Last-last hentam je. Harap-harap markah aku still capai tahap lulus. 42/50 dah kira lulus. Aku risau kalau dapat 41/50 sebab markah sipi-sipi je. Bila aku dah nak habis jawab, dah ada orang yang keluar. Cepatnya keluar.. Aku check semula jawapan. Dah puas hati aku pun klik 'tamat ujian'. Bila result keluar, aku pandang skrin tu sekali imbas je. Aku cuba cari nombor dekat situ. Apa yang aku perasan dia tulis 'markah lulus : 42/50' 'mana markah aku..?' Aku tanya diri sendiri. Lepastu dekat atas nombor tu aku nampak ada nombor tertera 45. Aku terus assume yang tu result aku. Aku tak ambik result yang di'print' sebab kak Nadia yang pegang. Tanpa fikir panjang aku duduk dekat luar tunggu Sufiana. Sufiana masuk masa second round. Balik  terus cakap dekat abah "akak lulus..!" 

Tapi bila fikir-fikir balik, betul ke markah 45 tu..? Entah-entah 45 tu menunjukkan masa ujian.. Masa untuk duduki ujian tu 45 minit. Sebenarnya aku lulus ke tak..? Kak Nadia kata lagi 2 minggu dia akan call siapa yang lulus untul pergi kursus kpp 02. Aku harap kak Nadia call lagi 2 minggu. Kalau kak Nadia call maknanya 45 tu markah aku la dan aku lulus..! 

Sunday, 14 December 2014

It's my fault..!! Aaaaaa...

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hey there, I have a story that I wanna share.. 

Perkara ni baru je berlaku tadi. Baru je beberapa minit yang lepas.. 
Masa aku tengah main-main phone ni, aku tengok battery ada 44%. Jadi aku pun nak cas la sebab nak layan 1 drama online sebelum aku tidor ni.. Dalam bilik yang aku tidur ni ada satu je plag tapi plag tu kitorang (aku dan adik-adik) pasang porta wifi. 
Aku pun keluar bilik untuk cari plag. Kezen2 aku yang tidur dekat ruang tamu tengah tengok tivi.. Tapi lampu tak pasang.. Konon2 tengok wayang gitu.. Kenapa aku tak join tidur dekat ruang tamu..? Hmmm.. Aku ni dah besar. Dalam rumah ni ada lelaki.. Seganlah nak tidur kat luag lagi-lagi kalau bangun lambat.. Ehhehe.. Waktu kecik-kecik dulu aku dengan kezen2 selalu kena tidur dekat ruang tamu.. Yang paling aku tak suka sebab aku biasanya orang terakhir yang bangun.. Kekeke.. 

Okay berbalik pada cerita aku tadi. Aku pun terfikir nak cas phone dekat plag yang selalu kitorang pasang seterika. Tapi dah ada orang yang berjaya gunakan plag tu sebelum aku. Aku meneruskan perjalanan aku ke dapur. Aku nampak ada extension yang kosong dekat dengan peti ais. Dengan gembiranya aku pun cucuk charger.. Aihh susah pulak nak masuk. Aku cucuk lagi kuat.. Tiba-tiba BLACKOUT..!!

Biasanya kalau blackout aku gelabah lari sebab aku rasa seram sejuk.. Adoii.. Tapi bila blackout tadi, aku tak rasa takut pun.. Aku cuma risau.. 'Aku ke punca semua ni..?' 
Perlahan-lahan aku berjalan ke bilik (biasanya aku akan berlari). Di saat itu masa rumah tengah gelap gelita, aku cepat-cepat simpan charger supaya orang tak tahu yang aku punca semua ni..

Semua orang keluar bilik dok kecoh-kecoh karan tak dak. "Ala tengah tengok tv" "eh kenapa blackout?" 
Aku yang mahu tutup kesalahan, aku terus buat-buat terkejut macam orang lain.. Hahhaha.. Ada sorang sepupu aku ni, Arsyad, keluar bilik terus dia kata "wow..! .." sambil tunjuk muka teruja. Aku tak faham apa yang dia cakap last-last sebab dia masih pelat. Mak dia cakap yang dia suka gelap-gelap.. 
Lepastu karan dah ada semula sebab ayah aku buat apa tah. Masa aku on the way balik bilik aku dengar mama cakap "ni mesti ada sapa-sapa buat apa-apa ni.." 
Aku tak jadi masuk bilik aku pergi toilet, dari dalam toilet aku dengar maknjang aku pulak cakap dekat orang-orang yang belum tido "haaaahhh.. Sapa buat apa haaahhhh.."

Alhamdulillah benda ni sekejap je. Masalah telah dapat diatasi. Kazen2 aku sambung tengok tv dengan hati yang gembira. Tak ada siapa yang tidur kepanasan. Aku? Aku tak nak cas phone dekat plag tu lagipun plag tu jarang guna.  Aku batalkan niat untuk cas phone maka aku nak baca novel la.. Novel tajuk 'suamiku ustaz'.. Ehh jangan ingat aku nak menggatal, tapi ni je novel yang aku jumpa dekat kampung ni.. 

Awak, kite nak bagitahu yang cerita di atas ni adalah RAHSIA.. You can tell anyone but please don't tell my family.. Hahah.. Macam korang tahu je siapa family aku. The only person who knows about this is only YOU (who read this) and Allah S.W.T. 

Wednesday, 10 December 2014

Adam yang tak suka makan.

Abah : Adam, siapa yang paksa Adam makan nasi lemak pagi tadi..?!

Me : *aku tunding jari dekat Sara.

Adam : ni kakak dengan kak Ara (sara)

Me : (adeh, Adam ni) --'
-----
Ceritanya macam ni..
Pagi tadi abah beli nasi lemak bungkus, pau comel dan donut cute untuk sarapan.

Bila aku nak makan, aku nampak ada 2 bungkus nasi lemak. One for me and one for Adam.. 
Adam tak nak makan nasi lemak tu. Dia memilih sikit makan-makan ni. 
Last2 Sara paksa suruh dia makan, kalau tak Adam tak boleh main ipad. Dia pun makan la.. Nasi lemak tu bukan banyak sangat, tapi punyalah susah dia nak habiskan. Banyak alasan.
Adam bagi alasan yang dia kenyang sedangkan dia belum makan apa-apa lagi.. Adam.. Adam..

Masa kitorang tengah masak lauk tengah hari, Adam panggil aku dengan suara minta kesian.. "Kakak~ kakak~" "apa..?"
"Saya tak nak dah" "makanla sikit lagi, nasi tu macam tak kena sentuh pun.."
 
Beberapa minit kemudian,
"Kakak boleh tak kalau saya sambung makan petang nanti..?"
Aku diam.
Dia tanya lagi.
Aku diam lagi.
Dia mencuba nasib lagi.
Aku balas "okaylah.."
Dengan hati yang riang dia simpan nasi lemak tu balik.
---
Me : mana abah tahu (yang Adam kena paksa makan) ..?

Abah : dia call abah.

Me : dia call..? Bila..?

Adam : tadi masa kakak suruh makan.

Abah : Adam call abah cakap 'abah, esok abah jangan beli nasi lemak lagi untuk saya tau, kakak suruh saya makan' ahahaha...(abah gelak-gelak)

Haih Adam sampai macam tu sekali dia tak nak makan.. 
Masa tengah hari pula, dia makan seketul ayam je.. Macam mana nak besar..

Friday, 5 December 2014

Happy birthday Adam and Anis

Banyaknya post yang di'draft'. Entah bila nak siap untuk di'publish'kan. Nampaknya walaupun tak sekolah dan tak kerja, aku ni sibuk selalu.. 

Hari ini merupakan hari ulangtahun bagi 2 insan yang Allah hadirkan dalam hidupku.. 

1) Hari ini birthday satu-satunya adik lelaki aku..! Ye aku ada seorang je adik lelaki dan dialah yang bongsu. Yang aku pelik pasal adik aku sorang ni, kalau dia tak belajar pun, result dia okay.. Kawan aku cakap "dia baru sekolah rendah..." Hmmm... Ada betulnya tu..
Dia ni banyak cakap, suka cakap, kadang-kadang penat nak dengar dia cakap.. Kalau dia mula bercakap atau bercerita, mesti ada sound effect dengan prop sekali.. Hebat betul.. Katakanlah dia nak cerita kawan dia jatuh longkang, nanti dia akan buat ulang tayang macam mana kawan dia jatuh.. 
Dia suka subjek sejarah.
Suatu hari tu aku letak buku teks sejarah dekat meja makan masa aku tengah sarapan, kalau tak silap lebih kurang 2 sebelum minggu sebelum peperiksaan. Adik aku ni yang baru nak sarapan tertarik dengan buku sejarah aku berbanding makanan yang dekat atas meja tu.. Dia baca "Sejarah" lepastu dia selak-selak buku tu sambil berkata dengan penuh eksaited "saya suka sejarah..!" Aku pandang dia dengan muka 'biar betul budak ni'. Aku tak pernah dengar orang cakap 'saya suka sejarah' ataupun 'sejarah tu best' termasuklah cikgu-cikgu sejarah aku.
Dia tengok gambar-gambar dalam buku tu dan dia teruja tengok gambar-gambar tu. 
Tahun ni dia 9 tahun, tahun depan 10 tahun. Suatu hari dia balik sekolah bawa buku-buku teks darjah 4. Aku pun tengoklah buku-buku yang dia dapat tu. Lepas tu aku nampak ada buku teks Sejarah darjah 4. Topik yang akan dia belajar tu lebih kurang apa yang aku belajar dalam sejarah masa tingkatan 1 dulu. Dia yang tak mandi lagi tu terus ambil buku tu lalu baca.. First time aku tengok orang excited nak belajar sejarah. 
Dia suka cerita/baca sirah-sirah para nabi. Dia lagi suka kisah pasal peperangan pada zaman nabi dulu. 
Dia banyak makan, tapi maintain je kurus. -,-

Inilah serba sedikit tentang adik aku, Muaz Adami nama diberi. Family kitorang panggil Adam. Kawan-kawan dia panggil Muaz.

Ni gambar masa dekat photo booth masa majlis resepsi kakak kitorang..
Ambil gambar puas-puas sebelum tetamu datang.. >.<

2) Birthday Anis Athirah. 
Hmmm apa aku nak cerita pasal Anis eh.. *thinking.
Banyak cakap juga. Aku rasa orang yang lahir 5 Disember memang banyak cakap.. Eheehee.. Tapi kalau dia tak cakap, aku pula yang risau.. Suatu hari tu dia tak cakap sebab mulut dia ada ulser. Sakit kalau bercakap.. Apabila dia diam tu, macam-macam aku fikir.. 'Aku ada buat salah ke..?' 'Aku buat dia marah ke sampai tak nak cakap dengan aku?' Aku pun beranikan diri "kenapa Anis tak banyak cakap..?" Dia buat bahasa isyarat, barulah aku faham yang dia tengah sakit mulut. Esok tu pula bila datang sekolah dia kata "Syafiqah..! Kite dah boleh cakap tapi kite tak boleh berhenti cakap sebab nanti mulut sakit.." Pulak dah.. ToT hahahah.. 
Dia seorang yang sangat penyabar. Aku ni biasa-biasa je dalam pelajaran.. Kalau aku tak dapat nak selesaikan apa-apa soalan, aku akan tanya dia sebelum tanya kawan-kawan lain dan akhir sekali baru cikgu. Lagi-lagi subjek addmath. Cikgu addmath rajin bagi kertas-kertas soalan. Kadang-kadang dia tak sempat nak habiskan 1 soalan aku dah tanya soalan lagi. Kira-kiranya aku ni rajin juga tanya soalan.. Eheheh.. Tapi dia relax je jawab semua soalan aku. Aku rasa kalau orang yang cepat naik angin mesti marah aku sebab asyik tanya sampai tak boleh buat kerja..
Anis seorang yang rajin masak. 
Dia suka masak. Balik sekolah dia akan masak lauk tambahan untuk makan tengah hari. Kalau dia masak lebih, dia bawa bekal share dengan orang lain. 
Dia pandai buat cream puff. Sodapp..
Kakak dia suka buat kek dan kuih
Aku tak tahu kenapa aku cakap pasal kakak dia.. Eheehe.. 
Adik bongsu Anis sebaya dengan Adam. 

Aku (buat 'peace') dengan Anis. Ni gambar masa dekat KFC. Lepas habis paper biology kertas 3, maka kitorang dah tamat SPM. Sebenarnya aku ada buat entry pasal last day aku ambil SPM, tapi tu la post tu jadi draft. 

Okayla sampai sini je yang aku mampu untuk type malam ni.. Happy Birthday to both of you..!! 

Monday, 1 December 2014

Farewell party - jamuan perpisahan 2014

Semalam aku bersama rakan-rakan melakar memori yang saaaangat indah.
Hari selasa, 25 Nov, 3 kelas dekat sekolah aku dah habis SPM..!! Yeah..!! Kelas 5 Alamanda, 5 Yasmeen dan 5 Anggerik. Kami tamat SPM pada jam 3.30 petang dengan kertas Biology paper 3 sebagai penutup. Esoknya hari Rabu, kelas aku (5Alamanda) discuss nak buat jamuan kelas dekat rumah cikgu BI kitorang merangkap Guru Pen. Kanan HEM sekolah iaitu Puan Azian. Aku rasa macam terlalu awal untuk buat party sebab baru sehari berpisah.. Rupa-rupanya diorang anggap party ni adalah Farewell Party. Sebelum ni kelas kitorang pernah buat party dekat rumah teacher cuma aku tak dapat sertai sebab ada hal.. Tapi kali ni alhamdulillah aku diberi kesempatan untuk pergi.. 
Kitorang kena pergi sana dalam pukul 3 petang sebab nak kena masak-masak. Seharian aku memikirkan macam mana nak pergi rumah teacher ni.. Mama dengan abah kerja. Siapa nak hantar..? Kereta ada, motor ada tapi kalau lesen pun ada lagi bagus.. Ni yang buat aku rasa tak sabar nak masuk driving class. Nak ke mana-mana senang.

Last-last aku tebalkan muka, aku tanya sarah

Aku : sarah kau pergi tak rumah teacher..?
(Padahal aku tahu dia confirm akan pergi)

Sarah : pergi. Kenapa kau nak tumpang ke? 
(Alhamdulillah dia faham apa yang aku cuba nak sampaikan.. Ngehngehngeh..)

Settle masalah..

Aku sampai rumah teacher tak banyak yang aku buat, sebab ramai yang buat kerja.. 'Many hands make light work'

Mula-mula duduk-duduk dekat ruang menonton tv dengan kawan-kawan sembang-sembang.. Kalau tak pun aku kutip duit daripada kawan-kawan. Akulah ceti hari itu.. Muahahaha.. Seorang RM 10. Lepas tu aku dengan Anis ganti tempat Adila yang goreng papadom dekat dapur. First time aku goreng papadom. Korang jangan salah faham pulak. Ini bukannya pertama kali aku masak, tapi pertama kali aku goreng papadom. Sesekali Sarah datang tengok kitorang goreng sambil tu dia makan papadom tu..
Hidayah (anak teacher) dengan Aiman goreng begedil.
Aidil dengan Nazirul buat air sirap.
Sarah pulak kerja dia tak menentu.. Hahah.. Kerja dia masukkan begedil dalam bekas kalau tak pun kacau orang.
Aku, Wana dan Anis celur kuey tiaw dengan mee
Aqilah, Huril, Alia dan Suraya carik ayam
Teacher pulak masak sup ayam dengan sambal sotong.
Anis bawa cream puff dari rumah.
Alhamdulillah aku dapat peluang untuk merasa keseronokan aktiviti ini.. Aku rasa macam aku dengan kawan-kawan sekelas tinggal serumah dan kitorang bergotong royong untuk untuk buat kenduri.. 
Bila kerja dah kurang, kawan-kawan lelaki pun tak ada (diorang pegi beli barang) kitorang (perempuan) apa lagi WEFIE la..!! 

Ni partner aku masa subjek BI, Mughela namanya.. During English lesson, teacher asked everyone to sit with friend from different races.. Then, Mughela invited me to sit with her. :-)

Kitorang makan lepas maghrib, sebelum makan tu ada ucapan daripada Alvin (penganjur). Lepas tu baca doa selamat untuk kawan-kawan yang dapat PLKN. Diorang akan pergi sabtu minggu depan (6 Dis)
Ni kawan-kawan yang dapat PLKN first intake. Semua muka serius. 2 orang yang pakai baju hijau tu, Muginesh dengan Zhi Hua dapat tempat yang sama dekat Pahang. Ada satu masa tu Zhi Hua buat apa tah, lepas tu Mugi cakap "nanti dekat PLKN, aku kunci kau dalam tandas" hahaha.. Diorang dua tu hyper gila. Macam mana la diorang nanti dekat PLKN. 

Lepas baca doa, teacher kata "okay pergi makan, pergi makan" Syed yang baca doa tadi, orang pertama yang lari pergi ambil makanan.. Hahaha.. 
Lepas tu teacher tanya "eh..! Sup tadi dah hidang belum..?" Hahaha.. Semua orang tak ingat sama ada sup dah hidang ke belum, semua fikir nak makan je. 

Masa tengah makan
Liang Han tak tahan pedas, asyik minum air je. Kesian dia.
Lepas tu Mugi bersuara sambil jeling-jeling Zhi Hua "ada orang tu makan pedas sampai muka merah tapi tak nak mengaku tak tahan pedas." Aku tengok muka Zhi Hua memang dah merah. Hahaha.. Ping Hui pula rilek je makan pedas, aku pun tak tahan makan pedas. 

Lepas makan tu, teacher buat game. Music Box..! Tapi kitorang tak guna box, kitorang guna bantal sofa. Husaini mainkan lagu.. Macam-macam la kena buat.. Ada yang joget, menyanyi, main gitar, menari dengan teacher. Aku tak kena. Hahaha.. 

Lepastu Alvin suruh semua orang pergi halaman rumah. Masa untuk main game..! Dalam masa yang sama, Huril dengan Adila siapkan barang untuk game lain.

Game pertama: tiup tepung untuk dapatkan gula-gula. 
Setiap orang mesti berpasangan. Aku dengan Anis. First round perempuan. Pasangan Sarah - Wana dengan pasangan Zatty - Intan. Lawak pula apabila tengok muka diorang penuh tepung.
Second round lelaki. Aku tak ingat siapa yang main. Diorang kena pusing 10x lepastu lari ke meja yang ada tepung tu. Hahah.. Apabila dah pening susah la nak lari.. Tak tahan aku gelak.. 

Game kedua: water splash / water bomb
Perempuan vs lelaki
Kitorang disediakan belon berisi air dengan 1 baldi air.
Syarat permainan: kumpulan yang basah teruk akan kalah.
When the game start, ATTACK..!!! Game ni paling lama.. Walaupun dah ada orang yang dah balik, game ni still tak berhenti. 
Apabila belon dah habis, group lelaki cedok air guna baldi dari tempayan. So senang je diorang attack. Group perempuan pula, kena tadah air dekat paip. Confirm la lambat. Lepas tu Alvin datang arah kitorang macam nak cari mangsa, bawa satu botol air. Lepastu dia simbah air dekt kitorang. Yang ni aku tak dapat elak.. Mula-mula aku ingat air paip lepastu aku cium la baju aku sebab ada bau manis-manis.."air manis..!" Dia attack guna air soda. Adoi..
Lepastu aku ambil tepung yang digunakan masa first game tadi. Aku pun serang la. Dalam masa yang sama aku rasa 'game ni still go on or not..?' Aku tengok kawan-kawan aku macam jadi pemerhati, yang lelaki pula sibuk isi air dalam baldi.. Aku tertanya-tanya 'aku main sorang-sorang ke ni..?'
Tiba-tiba ada Nazrul budak form 4 datang cakap "happy birthday..!" Lepastu tiup tepung betul-betul dekat muka aku.. Hahaha.. 
Bertepung la aku.. Game ni tiada pemenang.

Dalam masa yang sama, kitorang main game 3.
Game 3: Prank..!
Mula-mula diorang rancang nak prank Bobby. Diorang nak siram air 1 baldi dekat Bobby. Bobby pula dah takut.. Dia tak nak keluar rumah. Semua orang pujuk di keluar. Dalam masa yang sama, Syed senyap-senyap ajak semua orang sepakat untuk buat prank dekat Alvin. 
Puteri pulak dah stand by satu belon air dekat tangan. Pandai dia cilok. Lepas basuh muka, aku duduk dekat beranda dengan teacher. Makan kek coklat dengan kawan-kawan sambil tengok orang lain yang masih main water splash. Masa tengah gelak-gelak tengok orang kena siram air, teacher bangun senyap-senyap berdiri belakang Alvin diam-diam sebab nak siram air dekat Alvin. Botol yang teacher pegang betul-betul dekat atas kepala Alvin tiba-tiba Syafiq Iman dengan Aiman Afiq bergaduh. Aku dah rasa tak seronok. Yela tengah happy-happy, ada orang gaduh-gaduh pulak.. Punyalah ganas diorang bergaduh. Tolak-tolak. "Hey, hey" teacher jerit. "Someone please stop them" teacher bagi arahan. Semua orang jadi pemerhati je sebab takut. Lepas tu ada sorang ni beranikan diri cuba halang diorang. Tapi diorang still bergaduh. Apabila tengok usaha untuk selesaikan pergaduhan tu macam susah, teacher pun pergilah nak tolong. Tiba-tiba... 


Ada orang datang siram air dekat teacher.. Teacher kena prank..! Hahah.. Kesian teacher. Aku risau juga kalau-kalau teacher marah. Tapi teacher rilek je siap gelak-gelak lagi. Teacher gelak-gelak sambil jalan untuk ambil balik tempat duduk teacher tadi. Teacher pelawa semua makan kek coklat tu lagi. Masa Syafiq Iman tengah ambil kek, teacher bangun lalu tuang air atas kepala dia. Hahaha.. 
Lepastu Puteri bagi belon air dekat teacher untuk pecahkan. Teacher pun pergi dekat buaian sebab nak pecahkan dekat orang yang duduk dekat situ.. Yang lawaknya belon tu tak pecah pun.. Hahah.. Aku penat gelak je hari tu. Lepastu aku dengar teacher cakap "eh eh kenapa belon ni tak pecah..?" Hahaha.. Lepastu teacher fikir "saya nak guna apa eh (untuk dijadikan senjata masa prank) kalau guna kicap, okay jugak kan..?" Aku tak meng'iya'kan jawapan teacher malah aku tidak menidakkan.

Lepas tu aku tak masuk campur dah, aku dengan kawan-kawan masuk rumah tangkap-tangkap gambar.. Tiba-tiba aku dengar ada orang jerit-jerit dekat luar.. Aku yang suka menyebok pun keluarlah nak tengok apa yang jadi. Aku tak sempat tengok, tapi apabila aku baru je berdiri dekat pintu, Intan hulur kicap suruh aku simpan. Nampaknya plan teacher nak guna kicap berjaya.

Malam tak selalunya muda.. Dalam pukul 10 dah ada yang balik. Aku yang belum balik tengok la diorang main.. Tapi aku tak nak join, silap-silap nanti kena balik jalan kaki.. Yela kalau dah basah, kotor dan busuk macam mana nak naik kereta. Diorang yang kena telur, air sabun dan segala macam air pun mandilah dekat luar untuk bersihkan badan.. 
Kan bagus kalau dekat rumah tu semua perempuan, kalau yang mandi dekat luar tu semua perempuan, boleh aku join sekali.. Masa belalu, sorang demi sorang pulang ke rumah.. Kebanyakkannya yang balik tu perempuan melayu.. Parents diorang jemput.. Anak dara tak elok balik rumah lewat-lewat malam.. Apapun, akulah malay girl terakhir yang balik.. Abah kata nak balik pukul berapa pun tak kisah tapi sampai pukul 11:59 je.. Hahah.. Rasa macam cinderella pulak.. Bukannya abah tak kisah aku balik lambat, asalkan aku pandai jaga diri sudah.. Lagipun aku mana pernah keluar jalan-jalan / hang out dengan kawan-kawan, sebab tulah kot abah izinkan aku enjoy jamuan tu puas-puas. Yang lelaki pulak diorang overnight dekat rumah teacher kalau tak silap.. 

Masa mak Sarah dah sampai nak ambil Sarah dengan Adila, Alvin keluarkan ais krim. Dia baru teringat ada ais krim. Sarah dengan Adila pun stay sekejap makan ais krim tu. Waktu tu dah tak ramai, ais krim ada 3 bekas. Jadinya kitorang makan cedok pakai sudu je la..

Kau jeling apa Iman..?! Hhahaha..

Lepas Sarah dengan Adila balik, aku pun balik.. Sebelum balik aku salam dengan teacher, peluk-peluk semua.. Thank you very very much teacher.. Teacher pesan "jaga diri baik-baik". Lepastu teacher cakap "Syafiqah ni cute lah". Aku senyum sampai ke telinga weyh.. Hahaha..

Aku dan teacher, Pn.Azian. 
Thank you to all teachers for teaching me and my friend. Teach me from zero to heroin.. 
To all my friends, just because I never say I love you doesn't mean I don't love you..
Dear friends, I know that 'best friend FOREVER' is never exist but I am really grateful because you all had been my best friend ever even no forever..
Thanks for always being with me through thick and thin. Even we are not meet each other anymore, you all still always in my heart.. 
Goodbye till we meet again.. :-)