Pages

Sunday, 16 November 2014

#Throwback 3

Semalam masa tengah dinner dengan family, phone aku tak henti-henti bunyi.. Ada mesej wasep.. Rupa-rupanya ada orang buat group untuk ex-student sekolah rendah dulu.. Dalam group tu, ramai juga aku kenal dan ingat lagi.. Tapi ada la 3 ke 4 orang yang memang aku dah tak ingat.. Tengok gambar diorang pun masih tak ingat.. Dalam group tu semua orang imbas kembali masa zaman hingusan dulu.. *macam la hingus dah kering sekarang.. Hahahha.. 
Ramai yang masuk gambar masa sekolah rendah dulu.. Kongsi cerita-cerita lawak masak kecil-kecil dulu.. Hahah.. Aku tak banyak chat dengan diorang tapi aku senyum sorang-sorang apabila baca cerita diorang.. 

Sekarang ni kalau pandang budak-budak sekolah rendah, "alahai comelnya budak tu..." "Keciknya budak tu.." "Laaa.. Darjah 6 ke ingatkan darjah 4" 
Apabila difikir-fikirkan balik, dulu orang lain pun pandang kita macam tu juga.. 
Apabila diorang hantar gambar-gambar masa sekolah rendah dulu..
"Alahai nerd nya kau dulu..!!" Hahha..
"Semua muka baby face.."

Antara memori yang aku tak boleh lupa masa sekolah rendah dulu

1. Aku termasuk kelas lain
Ceritanya jadi masa aku darjah 6. Suatu hari masa gotong-royong kitorang 1 kelas cat kelas guna warna biru dengan merah jambu. Separuh kelas warna biru, separuh lagi warna merah jambu.. Biru bahagian depan, merah jambu bahagian belakang.. Jadi kelas tu agak gelap dekat bahagian depan.. Dulu aku seorang pengawas yang selalu kena masuk kelas lambat sikit sebab kena bertugas.. Suatu hari, lepas habis bertugas aku jalan ke kelas seperti biasa di laluan yang sama.. Aku tak sabar-sabar nak masuk kelas sebab nak tengok kelas yang cat baru kering tu.. Sebelum masuk aku ketuk pintu sambil beri salam dengan kuat.. Suasana kelas agak riuh sebab cikgu tak masuk lagi.. Ada yang main kejar-kejar.. Apabila aku betul-betul dekat depan kelas, aku pelik tengok ada orang duduk dekat tempat aku, aku juga pelik apa yang budak kelas 6 Pearl buat dekat kelas aku (aku kelas 6 Topaz) 
Lepas tu semua orang menyapa 
"Hai Syafiqah.." *lambai-lambai.. *senyum-senyum.. Ada yang tanya "kenapa?"
'Kenapa kau tanya aku macam tu sebenarnya aku yang kena tanya kenapa korang dekat sini mana kawan-kawan sekelas aku?' Aku bermonolog
Lama juga aku berdiri dekat depan tu sebab aku masih bingung.. Lama-lama baru aku sedar yang aku termasuk kelas lain.. Bukan apa kelas 6 Pearl pun cat warna merah jambu.. Patutlah apabila masuk kelas tu rasa macam 'cerahnya kelas ni, sepatutnya gelap..!'

2. Aku selalu kena kacau 
Masa darjah 6 juga, guru kelas aku susunkan tempat duduk.. Nak dijadikan cerita aku kena duduk sebelah sorang mamat ni yang hobi dia kacau orang.. 
Suatu hari tu, cikgu maths suruh tulis bulan Januari - Disember dalam buku.. Masa tu aku tak berapa nak hafal sangat.. Aku tanya la orang sebelah "lepas bulan Ogos apa..?" "September" dia jawab dengan muka serius. "Lepas September, Oktober kan..?" Aku tanya lagi.. "A'ah" dia jawab dengan nada serius lagi, dia tengah tekun menulis masa tu.. Mula-mula aku tak nak tanya sebab nanti dia nak bahan aku.. Agak pelik juga la dia tak bahankan aku masa tu jadi senanglah hati aku.. Lepas tu cikgu tanya "ada sesiapa yang tak ingat bulan-bulan dalam kalendar ke..?!" 
"Ada...! Syafiqah..! Syafiqah..!!"
Dia jawab dengan suara yang kuat..
'Ish jahat betul..!' -,-' 
Bukan tu je, banyak lagi la kena kacau.
Tapi tak lama aku duduk sebelah dia, cikgu ubah semula tempat, cikgu suruh aku duduk depan sekali. 

No comments:

Post a Comment