Pages

Wednesday, 22 October 2014

Aku graduan Semekar..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Korang ingat lagi tak yang aku kata nak cerita pasal majlis graduasi dekat sekolah aku..? Boleh tak kalau tanak cerita sebab aku rasa tak ada perkara istimewa nak cerita..

Majlis Graduasi Semekar 2014
Tarikh : 16/10/14
Tema : Garden Party
Pakaian : Suit & Dress
Aksesori wajib : bow and tie , ribbon

Maka pada hari yang ditunggu-tunggu oleh graduan tingkatan 5, semua graduan memakai pakaian ala-ala pengantin. Lelaki memakai kot dan bow/tie, perempuan pulak pakai dress/gaun. Tangkap gambar macam ambil gambar untuk pre wedding.. 

Pada hari tersebut, majoriti naik pentas pakai jubah graduasi untuk ambil fail kosong.. Ada beberapa orang sahaja yang ada sijil dalam fail.. Diorang dapat sijil spectra..

Sijil Spectra tu ada 3 kategori : emas, perak, gangsa.. 
Kategori ini di nilai berdasarkan peningkatan gred purata pelajar antara peperiksaan percubaan dengan peperiksaan pertengahan tahun.. Siapa yang dapat sijil emas sahaja yang boleh dapat sijil spectra masa tu.. 

Aku tergolong dengan orang-orang yang ambil fail kosong.. Bukannya tak ada peningkatan dalam peperiksaan percubaan aku, cuma aku tak sampai tahap emas.. Aku dah cuba sehabis baik masa trial SPM hari tu.. Alhamdulillah aku puas dengan keputusan aku.. 

Kelas aku adalah kelas pertama yang kena naik pentas. Jadi apabila dah turun pentas tu kitorang kena tunggu semua kelas naik pentas.. Kau tahu kelas tingkatan 5 dekat sekolah aku ada berapa..? Ada 12..! (Eh ni bukan marah tau..)  
Fakta: sejak tingkatan 1 sampai tingkatan 5, aku tak pernah hafal nama-nama kelas ikut urutan..

Selesai penyampaian fail tu, ada anugerah-anugerah khas.. Si penerima anugerah tak tahu yang diorang dapat anugerah.. Semuanya rahsia.. 
Contohnya: anugerah pelajar bersahsiah tinggi, pelajar popular, pakaian anggun, pelajar yang mengharumkan nama sekolah, khidmat bakti dan lain-lain..

Aku dapat anugerah khidmat bakti sebab aku berkhidmat sebagai penolong ketua kelas.. 

Ada seorang kawan kelas aku, Muginesh nama dia.. Setiap kali cikgu nak sebut nama orang untuk ambil anugerah, dia bangun konon-konon dia yang dapat anugerah tu..
Apabila cikgu nak umumkan pelajar bersahsiah tinggi, dia buat la perangai dia tu, tiba-tiba cikgu panggil nama dia betul-betul.. Terkejut dia.. Aku tengok masa dia turun pentas tu, reaksi muka dia macam tak percaya yang dia dapat anugerah tu..

Ramai juga kawan sekelas aku dapat anugerah.. 
*Pakaian anggun- Puteri
*Pelajar bersahsiah - Aqilah, Wong Liang Han, Muginesh
*Pelajar aktif persatuan - Mughela
*Pelajar popular - Alvin Zulkifli (artis sekolah.. Memangla popular..)
*Early Bird (pelajar yang selalu datang sekolah sebelum pukul 7) - Sarah, Bashirah 
*Khidmat Bakti - ketua/penolong, pengawas sekolah/pusat sumber/sukan

Bahagian paling mendebarkan.. Cabutan bertuah..! Hampir semua orang nak menjerit apabila nombor bertuah tu dekat-dekat dengan nombor masing-masing.. Hadiah semua best-best.. Hamper besar-besar.. Nombor aku 195.
Aku mula nervous apabila cikgu sebut nombor 1. Ada satu masa tu.. Cikgu sebut nombor 1, aku dah berdebar-debar.. Diikuti nombor 9. Aku sebut dalam hati "cikgu sebut 5 5 5".. 2!! 
Menjadikan nombor tu 192.. Aisshh.. Sikit lagi nak dapat.. Tak apalah rezeki orang lain.. 

Majlis berakhir dengan persembahan oleh Alvin dan rakan-rakan.. 

Lepas tu, tangkap gambar la...!

Aku yang duduk dekat depan tu.. Ruang belakang semua penuh.. 

Last-last aku cerita juga majlis graduasi ni kan.. 

  Kami graduan Semekar..! ^_^
Dah macam tangga pulak.. Heheh..








Thursday, 16 October 2014

Diari: aku batuk..

Sejak minggu lepas aku kerap minum air masak dan berhenti minum minuman sejuk dan air bergula kecuali minum air teh o suam pada setiap sarapan pagi.. Sebabnya.. Aku sakit tekak sampai hilang suara.. Orang semua tegur
"Sexy nya suara kau"
"Ehh, syafiqah dah besar!!" (Kalau lelaki dah besar, suara pecah) 
"Syafiqah apa jadi dengan kau.?"
"Fiqah cuba cakap, cuba cakap saya nak dengar suara awak..." Hahah.. Macam-macam la kawan-kawan aku ni.. 

Sebab kedua..
Masa hari pertama aku tak ada suara tu, aku dengan 3 orang lagi kawan kena pergi program teknik menjawab addmath, kimia dan biologi.. Dengan suara aku yang tenggelam timbul tenggelam timbul tu aku cuba jawab soalan-soalan yang diajukan tapi cikgu yang mengajar tu tak dengar pun.. Jadinya aku kelihatan macam seorang pelajar yang tercekik tulang minta tolong sebab berusaha sedaya upaya untuk menjawab soalan dari jauh..

Ini pun antara sebab aku minum air masak banyak.. Aku tanak suara aku serak-serak masa buat persembahan masa majlis graduasi nanti.. 

Sebab seterusnya..
Aku nak sihat supaya aku dapat pergi majlis graduasi yang diadakan hari ni..! 
Aku tanak demam masa hari graduasi sebab minum air sejuk banyak-banyak..

Beberapa hari yang lepas aku baru sembuh daripada sakit tekak dan demam..  Namun pada majlis graduasi hari ni aku minum 1 gelas air sejuk je dan 2 batang ais krim Malaysia perasa sirap dengan apa entah la sebab ais krim tu warna hijau.. 

Akibatnya..! Aku batuk semula sekarang..

Hmmm.. Aku rasa nak sambung cerita graduasi aku tapi dah mengantuk sangat ni sebab makan ubat batuk tadi lagipun esok kena pergi sekolah.. 

Okay lah.. Nantikan.. Kisah graduasi semekar.. Hahah..