Pages

Saturday, 13 September 2014

Suasana di majlis resepsi

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..!!!

Selamat cuti seminggu budak-budak sekolah..!! Hahaha..
Alhamdulillah aku tengah happy ni.. Cuti ni bermula dengan berita yang memuaskan hati.. Alhamdulillah.. 

Lepas tu hari ni pula ada Majlis Resepsi kaklong dengan abang Faidhie..!! 

Pagi tadi dalam kereta Adam tanya 
"Mama lepas ni kena panggil abang Faidhie tu abanglong ke?"

"A'ah.. A'ah lah.. Betul lah.." Mama jawab.. Banyak jawapan mama tapi semuanya sama je maksud.. Hihihi..

"Macam gangster je panggil abanglong"
Sara menyampuk..

Hahah.. Ada betulnya juga tu.. Dah tu nak panggil apa..? 

Pagi tadi kitorang satu family pergi ke tempat majlis tu awal sebab nak touch up dewan tu.. Letak bunga, hias candy booth, susun door gift, tangkap gambar dekat photo booth (sementara tak ada tetamu XD ) dan kitorang semua tak sarapan lagi..!!

Sebelum majlis bermula,
Sebelum tetamu tiba,
Kitorang breakfast dulu..
Nanti apabila tetamu dah sampai kena buat kerja.. 

Tugas aku : sambut kedatangan tetamu!!
Aku suka buat kerja-kerja macam ni..
Aku, mama, abah dengan maktok tunggu dekat depan pintu..
Hari ni muka mama berseri-seri sangat.
Bila tetamu sampai ada yang tanya pada mama "ni kakak pengantin ke..?"
Hahaha.. Maknanya mama nampak muda sangat.. (^_^)

Ramai juga tetamu yang aku kenal, so boleh la borak-borak dengan diorang hahha.. Ada ustazah yang ajar aku mengaji dulu cakap "kenapa syafiqah lagi kecik dari adik-adik ni?"
"Lagi kecik lagi comel" aku balas sambil tersenyum-senyum.. XD
"A'ah betul tu, betul tu" ustazah mengiyakan hipotisis aku sambil genggam erat tangan aku.. Lama tak jumpa ustazah sejak ustazah pindah rumah.
Lepas para tetamu salam dengan mama,
Mama kenalkan aku ni anak kedua.
Ada tetamu yang tanya "ni adik pengantin ke?" 
Ada juga yang tanya "umur berapa?"
Yang tu okay lagi.. Ada statement yang tak boleh blah.. "Lepas ni majlis dia pulak"  hahahah.. Banyaklah.. SPM pun belum habis.. 

Tapi kan aku dah bagitahu mama, abah dengan makcik yang nanti aku nak buat majlis dekat taman..!!
Hahah..
Makcik : kalau dekat taman nanti panas..
Berpeluh-peluh
Me : kita buat la malam
Makcik : kalau buat malam kita guna khemah yang transparent tu.. Malam-malam nampak bintang.. Lepas tu gantung lampu-lampu neon.. Cantikkk..
(Makcik ni macam menyokong aku pulak)
Me : nanti tetamu tak nampak la apa yang diorang makan..
Makcik : letaklah lampu dekat meja
Lepas tu pakai baju hujan.. Sebab baju hujan terang..
Me : pakai baju yang macam baju keselamatan tu.. Ada garis-garis kuning..!
Hahahha.. Conversation ni makin melalut.. 
Last-last makcik cakap "dah dah belajar dulu.."
Me : hahah.. Teringin nak buat majlis je sebenarnya.. 

Bila dah agak-agak tetamu yang datang makin kurang, aku pun masuk dewan untuk bagi door gift dekat tetamu yang nak balik.. Perasan tak, lama tau aku berdiri.. Kaki dah sakit sebab kasut 'gigit' kaki.. Aku harap korang paham la maksud 'gigit' tu..  So, aku pun buka kasut.. Berstokin je aku dalam dewan tu.. Dewan tu ada karpet so sedap sikit berjalan dan berlari atas karpet tu..

Yang menghairankan aku, tetamu yang hadir tu ramai tapi door gift tak habis-habis.. Dekat candy booth ada chocolate fountain tapi aku tak sempat nak merasa chocolate tu.. Selama ni kalau aku ternampak chocolate fountain, aku dapat tengok je.. Sekarang ni dah ada peluang nak merasa chocolate tu tapi tak ada rezeki nak rasa.. Mula-mula aku nak tengok ada akak yang buat chocolate fountain tu.. Nak tahu macam mana dia buat.. Tapi lama sangat nak tunggu. Lepas tu bila time aku rehat, tengok-tengok chocolate dah habis.. T_T

Majlis yang bermula pada pukul 11.45 pagi berakhir pada 4 petang.. Semua orang dalam kereta kecuali abah dah pengsan kepenatan.. Tapi abah masih kuat untuk memandu.. Tahniah abah..! 

Oh lupa nak bagitahu.. Hari ni warna tema keluarga aku adalah hijau..!

Dah la ni je kot buat masa ini.. Tak larat nak taip panjang-panjang.. Kena tidur awal malam ni. Esok ada majlis dekat rumah pengantin lelaki pula..



No comments:

Post a Comment