Pages

Monday, 9 June 2014

Surprise untuk dia..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Ahhh.. Korang ingat tak dalam entry yang lepas-lepas kite ada bagitahu nak cerita pasal birthday sara..? Hahah.. Cara cakap macam ramai sangat je readers..

Okaylah.. Kite cerita je la.. 

Birthday Sara jatuh pada 28 Mei setiap tahun.. Hahah.. Memanglah setiap tahun sama kan..? Pada setiap 28 mei, semua budak sekolah dah mula cuti sekolah.. 
Jadi tak dapatlah nak raikan ulangtahunnya di kelas bersama rakan-rakannya.. 

1:38 petang..
Shuhh shuhh.. (Bunyi phone sebab ada orang whatsapp)
*siapalah yang main whatsapp ni.. Apabila check phone rupanya Alya, kawan baik Sara.. 

Alya: kak syafiqah

Me : iye

Alya: sara tengah buat apa..?

Me : hmm entahlah.. 

Alya: alya dengan budak kelas nak datang buat surprise..

*kite terkesima.. 
Alya: kak syafiqah jangan bagitahu sara tau.. Dia tak tahu..

Me: ahh okay.. *letak emoji thumbs up..

Me : haha.. Berapa ramai..?

Alya: *dia pun tulislah 6 nama.. 
Alya lagi : kak syafiqah duduk bawah tau jangan duduk atas.. 

Me : okay.. Pukul berapa korang nak datang...?

Alya : dalam pukul 2 lebih..

*pandang jam.. Waktu tu lebih kurang pukul 1.45 petang..

Me : ohh okay.. 

*lepas tu kite cepat-cepat kemas rumah sikit.. Susun bantal, letak cawan-cawan dalam sinki.. Orang nak datang, rumah kenalah kemas dan teratur..

Pukul 2-- krik krik..
2.15 -- krik krik
2.30 -- krik krik.. 

*aduh bosannya.. Kata nak datang pukul 2 lebih.. 

3.50 petang.. 
Me : Alya, are you coming..?
*no reply..

4 petang..
Ting tong.. 2 orang kawan sara dekat luar..
Konon-konon ajak sara nak pergi bersiar-siar..

Sara cakap dia nak mandi.. Panas katanya..
Budak 2 orang tadi pun diajak tunggu dalam rumah.. Tapi yang masuk bukan 2 orang.. Ramai.. Kata 6 orang je..? Hahha... Tak kisahlah.. Bukankah tetamu itu membawa rahmat.. 

Sara pun tak sedar diorang masuk.. Waktu dekat luar rumah, diorang bersembunyi di mana sahaja yang boleh dijadikan tempat persembunyian..

Lepas tu 2 orang budak tadi tu duduk dekat kerusi.. Yang lain pergi dapur nyalakan lilin kek.. 

Apabila sara turun, dia pun pergilah dekat 2 orang kawan dia tu.. Lepas tu kawan-kawan dia yang lain datang dari dapur bawa kek, nyanyi lagi happy birthday.. Hahaha.. Bestnya.. 

Tugas aku selesai.. Apalagi aku lari masuk bilik la.. Mission completed..

Begitulah ceritanya.. Waktu tu abah ada urusan kerja jadi abah tak dapat balik.. Walaupun tak dapat sambut dengan keluarga, dia dapat sambut dengan kawan-kawan..

*waktu birthday kite pun semua orang cuti sekolah.. Tapi tahun ini lain sikit kot sebab waktu itu kite ambil SPM.. 

#throwback 2

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Semalam waktu kitorang 1 family tengah menonton (bukan tengok) tv, ada siapa tah sebut pasal pizza.. 

Biasanya kalau hujung minggu waktu malam-malam tengah tonton tv tu mama akan order pizza.. (Macam manalah kitorang ni tak 'sihat' ? Hahah tapi makan juga..) 

Tiba-tiba mama tergelak kecil dan cakap 
"Abah ingat tak masa kakak (me) dengan sara (my sister) kecik-kecik dulu..?" Sambil pandang abah.. 

Kite pandang sara, sara pandang kite.. Hahah.. (Macam drama pulak..)

Lepas tu abah yang tengah baca mesej dekat phone bersuara "tak, ape dia..?"

"Waktu kecik-kecik dulu, masa malam-malam tu mama dengan abah tengah tengok tv, lepas tu kakak dengan sara pergi lari dekat tingkap.." Mama bercerita.

*rasa ingin tahu memuncak..!

"Lepas tu kakak dangan sara cakap 'tak sampai pun~" mama sambung cerita.. Mama siap buat gaya kitorang pergi mengendap dekat tingkap.. Heheh..

"Apa yang tak sampai?" 

"Pizza".. 

Lepas tu mama dengan abah gelak sebab mana ada siapa order pizza.. Hahaha..

Apabila dengar cerita mama tadi, masing-masing malu.. 

^_^

Sumber cerita: mama