Pages

Thursday, 1 May 2014

1 Mei

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni dah masuk 1 Mei 2014.. Apabila dah masuk bulan ni maksudnya
- semua orang cuti sempena hari pekerja walaupun korang hanya pelajar sekolah atau penganggur.. 
- peperiksaan pertengahan tahun dah dekat weyhh..
- bilangan hari untuk spm makin dekat..
- semua orang yang bergelar ibu akan rasa sangat dihargai (hari ibu)
- semua insan yang bekerja sebagai guru akan mendapat baaaaanyak hadiah (hari guru) 
- hari bomba ( 4 Mei )

-- (apalagi heh) --

Hari ni kite teringat pada setahun yang lalu.. 1 Mei 2013..

Biasalah setiap kali cuti mesti nak keluar rumah satu family walaupun pergi NSK je.. Waktu dalam kereta masa kite tidur.. Zzzzz... Hehe.. Ada orang call.. Tapi kite tak jawabla sebab tidur.. Bila dah bangun tu tengok phone ada miss call daripada nombor yang kite tak safe.. Selalu macam tu so kite tak call balik nombor tu.. Malam tu dapat pangillan dari nombor yang sama.. Rupa-rupanya cikgu yang call.. Peliklah kenapa cikgu call..

Cikgu : syafiqah, puas saya call... Saya approve awak kat fb tapi tak online pun..

Me : hehehe.. 

Cikgu : pagi tadi bomba ada call saya...

Me : ( ha! Sudah apa yang aku buat.. Kenapa cikgu call kite semata-mata nak cakap bomba call cikgu..) 

Cikgu :..... Dia kata awak terpilih untuk pergi latihan pusat peringkat kebangsaan...

Me : (waktu tu aku terdiam, tak tahu nak cakap apa, rasa macam tak boleh nak berdiri.. Tak percaya, betul ke semua ni?)

Cikgu : saya ada hantar e-mail dekat awak.. Surat tawaran, borang kebenaran etc.. 

Me : ( aku tersenyum, masih kaku dan cuba untuk tidak jatuh)

Cikgu : nak pergi tak? Cuba bincang dengan mak ayah dulu.. Okay.. Lepastu bagitahu awal-awal..

Me : okay.. (Itu je yang mampu)

Lebih kurang macam ni perbualan kite dengan cikgu..

Apabila bagitahu mama, mama diam..
Bagitahu abah pula, muka abah serius je dan abah tak izinkan.. Abah tak nak kite ketinggalan dalam pelajaran..

Dan kite terpaksa lepaskan semua ni.. Sedih tau.. 

Tahun ini pulak masa kite bagi surat kebenaran untuk pergi latihan pusat daerah, abah kata "tahun ni nak pergi sampai peringkat mana pun pergilah, asalkan 9A.." Dalam hati "bukankah abah patut cakap macam ni tahun lepas?" 

Kalau difikirkan balik mustahil untuk dapat tawaran lagi tahun ni sebab masa kem negeri hari tu, hanya acara kuiz kebombaan yang kite menang.. Bukan ke untuk pergi ke peringkat kebangsaan, acara kawad hos kering dengan brain & brawn yang diberi keutamaan.. 

Hmm... Pengarannya: peluang hanya sekali..


No comments:

Post a Comment