Pages

Wednesday, 28 May 2014

Bingung..

Asslamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ini 28 Mei.. Ada apa pada tarikh ni? 
- birthday Sara (my sister)
- ada surprise party untuk dia (okay yang kite akan cerita dalam entry lain)
- cuti sekolah penggal 2 bermula
- pelajar-pelajar sekolah dapat mengganti tidur mereka yang tak menentu semasa peperiksaan pertengahan tahun..
- cikgu-cikgu bagi banyak kerja sekolah yang kena buat dirumah sebagai tanda kasih sayang..

Ada penambahan.. Cikgu bagi guideline assignment addmaths... Ni satu benda yang buat kite pening lagi merunsingkan..

2 hari sebelum cuti sekolah, cikgu addmaths masuk kelas dan suruh ambil beberapa helai kertas.. Kertas-kertas tu adalah guideline untuk assignment.. Tapi kite tak faham satu apa pun yang tertulis atau ter'type' atas kertas tu.. 
Cikgu juga ada bagi contoh kerja yang disiapkan oleh akak-akak senior tahun lepas.. Tapi kite tetap tak faham.. Bukan tak faham sebab di taip dalam bahasa inggeris bahkan ada juga kertas yang sama tapi dalam bahasa melayu.. Korang faham tak apa yang kite taip ni.. 
Cikgu tak terangkan apa-apa pun sebab cikgu kesuntukan masa.. Cikgu nak kena edarkan kertas-keras tu dekat kelas lain.. 

Perkara ni berlaku seolah-olah.. Cikgu masuk kelas suruh ambil kertas-kertas tu.. Kemudian cikgu cakap "buat dekat rumah waktu cuti sekolah ni, buka sekolah hantar" "jangan fotostat kawan punya kerja"

Lagi menghairankan dan membingungkan.. Kawan-kawan kite dah mula buat kerja ni... Kenapa tak ajak buat sekali? Macam mana diorang tahu macam mana nak buat? 

Ayoyo.. Aku dapat rasakan yang aku takkan tenang sewaktu cuti sekolah ni kerana memikirkan kerja kursus ni..
Ohhh mannnnn.. 

Saturday, 24 May 2014

Peristiwa semasa berjoging.. :)

Asslamualaikum dan selamat sejahtera..! 

Korang tahu tak Malaysia mempunyai statistik penduduk obesiti tertinggi di Asia Tenggara..?! Korang masih tak ada kesedaran ke untuk jadi ramping? 
Hmmm.. Apakata dalam kesibukan masa yang tak sibuk sangat kengkadang ni, cuba buat senaman.. 

Korang tahu kan kita digalakkan bersenam sekurang-kurangnya 30 minit sehari..? Baiklah kite akui yang kite pun tak ade lah bersenam setiap hari.. Tetapi berjalan kaki ke sekolah dan naik turun tangga dekat sekolah pun dikira bersenam la sikit.. Mana taknya nak masuk pagar sekolah kena daki bukit sikit.. Kelas kite pula terletak di tingkat atas sekali dekat bangunan paling tinggi di sekolah.. Ecehh.. Tapi tak kisah. Dah biasa..

Sekarang ni waktu hujung minggu, kite sekeluarga pergi taman rekreasi untuk berjoging.. Kawasan tu luas sangat..! Dekat tengah-tengah ada tasik.. Cantik.. 
Kalau joging 2 pusingan ambil masa 1 jam.. Dan kitorang biasanya buat 2 pusingan.. Sekarang ni kitorang kerap pergi sana, lagi-lagi waktu peperiksaan ni.. Kite percaya pada slogan 'Badan Cergas, Otak Cerdas' heheh.. 

Hari Ahad minggu lepas, kite dengan Sara belajar main kasut roda.. Pertama kali main mestilah asyik jatuh.. 
Jangan tanya jatuh berapa kali sebab tak terkira tau .. Hehe.. 
Asalnya Sara nak main sebab nak cuba. Kite tengok je sambil gelak-gelak apabila dia jatuh.. Kihkihkih.. *jahatkan..
Lepas tu ada orang yang dah professional ajar Sara.. Lepastu kite tengok ramai juga yang baru nak belajar.. Jadi, kite pun timbul semangat nak main.. Mula-mula orang tu ajar kitorang semua main atas rumput supaya tak jatuh.. Lepas tu apabila main dekat atas jalan rata. Ha! Rasakan betapa sakitnya apabila jatuh.. Kali ni mama, abah, Lela n Adam gelakkan kite.. Sob sob.. T_T

Tapi hari lain sikit.. Kite rasa kurang semangat, entah kenapa.. So, tak joging 2 pusingan.. Lagipun tak ramai, jadi rasa kurang seronok sebab kurang saingan.. Kite dengan Lela suka joging lepas tu potong orang lain.. 

Tapi hari ini banyak kes.. 

Kes 1- budak sesat
Waktu tu kite jalan dengan mama lepas tu nampak budak kecil umur lebih kurang 3/4 tahun.. Budak tu dok panggil "abah"
Me: mama, ayah budak tu dekat mana?
Mama: tu depan tu.. (Dekat depan ada 1 family, mungkin tu keluarga budak tu)
Le kid : Abah dekat mana?!!
Me: mama dia cari ayah dia la.. 
Mama: hah?! 
Lepas tu mama tanya budak tu..
Mama: ayah mana?
Budak tu toleh belakang lepas tu cuba jalan lagi laju.. Cuba nak mengelak dari kitorang...

Ada 2 orang remaja lelaki duduk sembang dekat meja piknik.. Budak kecil tu cuba tengok 2 orang lelaki tu.. Mungkin nak cam muka ayah dia.. Lepas tu jerit lagi "abah dekat mana?!"

Budak lelaki tu netilah terkejut juga kan.. Diorang nak pergi tolong budak tu.. Tapi budak tu lari sebab takut dengan orang.. Budak lelaki tu pun lari juga la.. Kesian budak kecil tu, dia takut sebab orang kejar jadi dia lari lagi laju sambil menangis.. Mungkin ayah dia ajar 'jangan ikut orang yang tak kenal'.

Masa kitorang 1 family tengah makan aiskrim sambil tengok orang dok main roller blade , kite dengar pengumuman pasal budak tu. "Siapa yang kehilangan anak berambut kerinting, bernama ... , sila datang ke khemah ..." 
Kebetulan pula waktu itu ada orang tengah sambut hari keluarga, jadi dia buat la pengumuman.. 
Sebenarnya ini bukan kebetulan, semuanya Allah dah rancang.. 
Lepas tu kite nampak ayah budak tu pergi ambil dia.. Kesian dia. Dia peluk ayah dia kuat-kuat.. Tak nak lepas..

Kes 2: 
Ada makcik yang jual makanan dekat warung yang ada kat taman tu dok marah-marah sebab ada pelanggan tak bayar makanan yang dia makan.. Makcik tu kata bukannya sikit jumlah wang yang orang tu kena bayar..

Kes 3 
Waktu kite nak pergi toilet, kite lalu dekat satu tempat yang ada bench dekat tepi tu.. Nak tahu apa yang ada atas bench tu? Ada handphone.. Haha.. Berani betul orang yang tinggal handphone dia dekat situ.. 

Sebenarnya kite bukan saja-saja nak cerita semua.. Perasan atau tidak terlalu banyak nilai dan pengajarannya.. Amboi mentang-mentang tengah peperiksaan, guna ayat skema sikit.. Haha..

Dah panjang sangat ni tapi tak puas kalau tak ada gambar.. Ehehe..

Kitorang baru lepas makan aiskrim sedangkan joging sekejap je.. Heheh..


Tuesday, 13 May 2014

Laila nihhhh....

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Tadi masa kite nak tutup pintu bilik, ternampak Laila dah siap-siap nak keluar.. Laila adik perempuan yang bongsu.. 

Me : nak pi mana tu?

Dia: nak pergi kedai.. Nak beli aiskrim.. Nanti yaya belanja kakak aiskrim solero..

Me : (wah..! Baiknya Lela ni) kejap, akak nak kirim top up.. 

Dia : yaya ingat nak beli aiskrim yang dalam bekas untuk family tu.. Sebab semalam kawan post gambar dekat fb, wahh sedapnya..

Me : (baiknya minah ni.. Dia nak belanja aiskrim sebatang lepas tu nak beli untuk satu family pulak)

Me : (hulur duit top up) Lela kalau beli aiskrim satu bekas tu tak payah la beli solero tu.. (Bukan apa kite fikir bazir je beli banyak-banyak)

Dia : yaya beli untuk yaya lah!! *sambil gelakkan kite..  

Me : cehh!! *malu je.. -_-

Monday, 5 May 2014

Peperiksaan bermula!

Setelah soalan kertas 3 sejarah dikeluarkan, maknanya tinggal sebulan sahaja untuk buat persediaan bagi menduduki peperiksaan.. 

Apabila jadual peperiksaan mula diedarkan, barulah bersemangat nak belajar..

Beberapa hari sebelum peperiksaan, baru dok sibukkan diri menelaah buku..

Masa tengah buat ulangkaji soalan novel bm, tangan pegang pensel, mata pandang buku, sesekali terpandang kertas-kertas soalan kimia rasa serabut pula, ayat hafazan tengah tunggu giliran untuk dihafal, buku-buku yang sebelum ni tersusun kemas di almari jadi berselerak balik (takde masa nak kemas), dalam kepala fikir 'bilalah semua ini akan berakhir?!'

Luahan hati seorang calon SPM. 
T__T

Thursday, 1 May 2014

1 Mei

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni dah masuk 1 Mei 2014.. Apabila dah masuk bulan ni maksudnya
- semua orang cuti sempena hari pekerja walaupun korang hanya pelajar sekolah atau penganggur.. 
- peperiksaan pertengahan tahun dah dekat weyhh..
- bilangan hari untuk spm makin dekat..
- semua orang yang bergelar ibu akan rasa sangat dihargai (hari ibu)
- semua insan yang bekerja sebagai guru akan mendapat baaaaanyak hadiah (hari guru) 
- hari bomba ( 4 Mei )

-- (apalagi heh) --

Hari ni kite teringat pada setahun yang lalu.. 1 Mei 2013..

Biasalah setiap kali cuti mesti nak keluar rumah satu family walaupun pergi NSK je.. Waktu dalam kereta masa kite tidur.. Zzzzz... Hehe.. Ada orang call.. Tapi kite tak jawabla sebab tidur.. Bila dah bangun tu tengok phone ada miss call daripada nombor yang kite tak safe.. Selalu macam tu so kite tak call balik nombor tu.. Malam tu dapat pangillan dari nombor yang sama.. Rupa-rupanya cikgu yang call.. Peliklah kenapa cikgu call..

Cikgu : syafiqah, puas saya call... Saya approve awak kat fb tapi tak online pun..

Me : hehehe.. 

Cikgu : pagi tadi bomba ada call saya...

Me : ( ha! Sudah apa yang aku buat.. Kenapa cikgu call kite semata-mata nak cakap bomba call cikgu..) 

Cikgu :..... Dia kata awak terpilih untuk pergi latihan pusat peringkat kebangsaan...

Me : (waktu tu aku terdiam, tak tahu nak cakap apa, rasa macam tak boleh nak berdiri.. Tak percaya, betul ke semua ni?)

Cikgu : saya ada hantar e-mail dekat awak.. Surat tawaran, borang kebenaran etc.. 

Me : ( aku tersenyum, masih kaku dan cuba untuk tidak jatuh)

Cikgu : nak pergi tak? Cuba bincang dengan mak ayah dulu.. Okay.. Lepastu bagitahu awal-awal..

Me : okay.. (Itu je yang mampu)

Lebih kurang macam ni perbualan kite dengan cikgu..

Apabila bagitahu mama, mama diam..
Bagitahu abah pula, muka abah serius je dan abah tak izinkan.. Abah tak nak kite ketinggalan dalam pelajaran..

Dan kite terpaksa lepaskan semua ni.. Sedih tau.. 

Tahun ini pulak masa kite bagi surat kebenaran untuk pergi latihan pusat daerah, abah kata "tahun ni nak pergi sampai peringkat mana pun pergilah, asalkan 9A.." Dalam hati "bukankah abah patut cakap macam ni tahun lepas?" 

Kalau difikirkan balik mustahil untuk dapat tawaran lagi tahun ni sebab masa kem negeri hari tu, hanya acara kuiz kebombaan yang kite menang.. Bukan ke untuk pergi ke peringkat kebangsaan, acara kawad hos kering dengan brain & brawn yang diberi keutamaan.. 

Hmm... Pengarannya: peluang hanya sekali..