Pages

Wednesday, 9 April 2014

Hari ini di sekolah..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Ha.. Hari ni macam-macam jadi dekat dekat sekolah.. 
Masa aku bangun tidur pagi tadi terus fikir 'alamak hari ni ada ujian lisan satu apa pun tak hafal' sampai je sekolah aku terus hafal dialog sementara tunggu perhimpunan mula.. Alhamdulillah aku berjaya hafal... 

Masa kawan-kawan tengah buat ujian lisan, aku tengok je la persembahan diorang.. Masa Bahasa Melayu (bm) 1 jam 10 minit je.. Confirm kumpulan aku tak sempat buat pembentangan dekat depan sebab ada 6 kumpulan dan aku kumpulan yang terakhir.. Masa pembentangan kumpulan ke-4, ahlinya terdiri daripada Alvin, Iman, Syed dan Alia.. Diorang ni banyak melalut supaya boleh cover yang diorang ni tengok kertas.. Hahha.. Jangan marah ye korang.. Ramai lagi yang tengok kertas sebenarnya.. Masa Alvin tengah buat pembentangan tiba-tiba ada bunyi siren yang biasa aku dengar dekat balai bomba.. "Kecemasan!!" Aku jerit..
Lepas tu aku terus lari ke pintu belakang sebab pintu tu paling dekat dengan aku..
Sebelum lari tu aku toleh tengok cikgu, cikgu pegang kepala, tunduk dan hanya geleng-geleng je.. Hahah.. Kesian cikgu..
Aku tengok ada yang masih blur blur lagi.
Aku biar je diorang dan terus turun.. Masa aku turun tu ada 3 orang pelajar lelaki dok bersidai dekat koridor depan pss.. "Hei, turunlah, kamu buat apa dekat sini!" Cikgu Rokiah sergah diorang. Seorang daripada mereka jawab "kitorang tolong padam api cikgu" sambil tunjuk botol mineral yang dia pegang.. Hahah... Apabila sampai dekat padang, kawan-kawan aku bising "ish Syafiqah ni bomba tapi dia lari dulu" hahaha.. Baru aku sedar.. Tapi aku hanya kadet bomba.
Lepastu masa cikgu Badrol pula tengah bagi uruskan pelajar yang ada dekat padang ni, ada kelas baru sampai.. Then cikgu cakap "kelas mana yang baru sampai ni~!" Masa tu cikgu arahkan haler kearah aku dan cikgu berada di sebelah aku.. Boleh bayangkan apa aku rasa? Haha.. Seorang pelajar kelas tu cakap "cikgu, hahhaha.. Kitorang tak jumpa tempat!" Hahha.. 

Waktu petang pula ada aktiviti kokurikulum.. Ada perjumpaan untuk kelab/persatuan dengan unit beruniform.. Aku cadang nak pergi perjumpaan untuk kelab/persatuan je sebab kalau pergi unit beruniform sudah terang lagi bersuluh kena berkawad.. Cukup-cukuplah aku kawad semalam.. Semalam aku balik pukul 5.30 sebab kawad.. Ye aku tahu ada yang balik lagi lambat daripada aku.. Ini pun sebab aku minta nak balik awal..
Sampai rumah buat apa yang patut lepas tu aku tidur sampai pagi tadi.. Tu yang homework tak sentuh, lisan pun tak hafal.. Aku ahli kelab pencegah jenayah.. Wah ada bunyi macam 'spy' kan? Tadi ada 12 ahli je yang hadir.. Lepas tu bila nak buat aktiviti ...(harus dirahsiakan) ramai yang balik sebab kawad la, nanti van tinggal la.. Last-last ada 3 orang je yang boleh buat aktiviti ni.. Orang-orangnya ialah aku dan kawan-kawan (sarah & anis).. Kitorang kena pergi dari kelas ke kelas.. Pergh.. Menyeramkan.. Mula-mula okay sebab ada cikgu pengiring. Then cikgu cakap awak ber3 pergi tanpa saya boleh? "Boleh" kebetulan pula kelas yang kitorang pergi ni pelajar-pelajar dia ganas-ganas.. Hahah.. Apa-apa pun ini semua pengalaman.. 

Lepas tu aku nak balik rumah dengan niat nak ponteng kawad kaki.. Masa tengah turun sambil sembang-sembang dengan sarah & anis, ada kereta yang menuju ke sekolah jalan perlahan je sebelah aku.. Peliklah.. Bila tengok orang dekat dalam... Laaaa...! Cikgu bomba aku... Aduh, mana nak sorok muka ni.... Cikgu tu tak buka tingkap tapi aku tahu cikgu tu cakap "oooo.. Tak pergi kawad ennn... " hahah.. Sorry cikgu ini hari saya mc la..

Dari sekolah ke rumah aku jalan dengan sarah... Banyak pula anjing yang berkeliaran.. Tak ape sebab aku dah sediakan batu mana la tahu kalau anjing tu nak main kejar-kejar pula..




No comments:

Post a Comment