Pages

Tuesday, 25 March 2014

Kenangan kontigen Gombak 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Alang-alang ada masa ni, kite nak ceritakan la sikit pasal kem yang kite pergi itu hari.. Kalau dikira-kira dah hampir 2 minggu aktiviti perkhemahan kadet bomba peringkat negeri berlalu..

Tapi kite nak cerita juga dekat sini sebab:-
a) rindu kawan-kawan yang dekat kem tu.
b) kalau kite bercerita, takde siapa pun yang sanggup nak dengar sebab panjang sangat..
c) dah hampir 2 minggu jugak kite pendam cerita ni sebab balik dari kem je kena ambil ujian mac dekat sekolah..

Waktu balik dari kem itu hari, fresh lagi ingatan pasal kem tapi terpaksa tolak ketepi sikit sebab nak beri ruang untuk otak ni mengingat segala macam benda yang akan ditanya masa ujian mac..

Meh sini opah nak bercerita.. Hukhuk.. Batuk pulak..

10 mac berkumpul di SBPI Rawang sebelum bertolak ke Sabak Bernam..
Kite rasa teruja giler nak pergi sekolah tu sebab Syazana dekat sana.. 
"Syazana, I'm coming!!"

Sebelum bertolak, tangkap gambar dulu!!

                  Kadet Perempuan

                  Kadet lelaki..

              Sibuk menjahit pangkat
  -jahit senget la ape la.. Tapi kite okay je.. 
Heheh..

11 Mac
Acara pertama ialah pertandingan kawad kaki.. Tak menang pun.. Rasa macam nak buat lagi..

  Sebelum giliran sampai, kite snap dulu..

Selepas pertandingan kawad kaki. Lega..

Lepas balik ke tapak perkhemahan, kawan-kawan ready untuk acara kawad hos kering dengan aspec challenge.. Kite? Relax je sebab aktiviti pertandingan kite waktu petang.. 

      Menunggu giliran.. Peserta 5 orang je, yang lain bagi semangat!! Gombak Awesome~
        Team BB dengan KOK (p)

Ni pulak peserta yang wakil daerah gombak dalam acara aspec challenge..
         Team aspec challenge

Petang tu pulak ada kuiz kebombaan.. Kite masuk acara ni.. Acara ni perlukan 8 orang je.. Kawan-kawan yang lain duduk dalam kumpulan yang kena campur dengan daerah lain, bincang pasal persembahan malam kebudayaan. Oh ya.. Sebelum kitorang masuk dewan, 
Cikgu suruh diorang tanya kitorang apa-apa soalan pasal bomba.
Lepastu diorang bagi semangat. 
"Buat betul-betul ye kawan-kawan"
"Jawab elok-elok"
"Berhati-hati di jalan raya" 
Kite tak tahu apa yang relevannya ayat terakhir tu..
Masa yang diberi 1 jam, tak sampai 1/2 jam kite dah siap.. Bukannya senang sangat pun soalan tu, ada la beberapa soalan kite hentam.. Alah macam tak biasa je main tembak-tembak jawapan ni.

12 Mac (hari terakhir pertandingan)
Hari ini kena buat betul-betul untuk menang..

Acara pagi macam biasalah mandi, solat, sarapan.. Kali ini semua pertandingan berjalan serentak.. Ikatan dan simpulan tali, brain and brawn dengan cadet challenge.. 

Kite masuk pertandingan ikatan dan simpulan tali.. Kalau kite tak boleh buat masa pertandingan tu memang kite menangis guling-guling kot.. Yela setiap hari kite berlatih.. Hafal nama, cara mengikat dengan fungsi.. Kite banyak practise buat running bowline sebab lupa cara cikgu ajar.. Kite search kat google  cara nak buat running bowline tapi tak faham. Lepas tu minta kawan ajarkan.. Banyak kali juga minta dia ajarkan sebab asyik lupa.. Haiyaaa..

Dekat dalam tu ada 5 checkpoint, kite dengan Shiela ambil checkpoint 3.. 
Kena pilih sampul.. Dalam sampul tu ada gambar, kite kena bagitahu nama, fungsi dan tunjuk cara nak mengikat.. Cubalah teka, kite dapat apa.. Running bowline!!
Kalau kite tak tanya kawan, menangislah dekat situ.. Hahaha.. Takdelah.. Kite bukan sensitif sampai macam tu sekali..
Waktu ni dekat checkpoint 5.. Semua kena jawab kuiz pasal tali. Cikgu curi-curi tangkap gambar dari tingkap.. Hehehe..

Muka-muka gembira sebab semua orang boleh buat!! Gombak Awesome~
          Team ikatan & simpulan tali

Lepastu kitorang pergi dekat tempat acara Brain and Brawn berlangsung.. 

Cadet challenge.. Tak tahulah apa jadi dekat diorang sebab tempat pertandingan diorang jauh, kena naik lori.. Tapi apabila diorang balik, semua muka pucat.. Kesian kena berlari jauh, ada pulak yang kaki melecet, lepastu masa tunggu giliran tu, diorang tak ada bekalan air untuk minum.. Dapat minum sikit je.. Tapi diorang hebat, diorang berjaya selesaikan acara tu.. Tahniah..

Lepas makan tengah hari, kitorang tak ada acara dah.. Daerah lain ada yang masih bertanding.. Yang bestnya cikgu Ikwan dengan cikgu Izani buat game.. Mula-mula lelaki je yang main game tu.. 1st game, diorang kena pas gula-gula kot guna mulut.. Kitorang yang perempuan pulak jerit "eeee..." Haha.. Cikgu zila yang mula dulu!! Hahaha.. 
Diorang pun malu lepas tu lindung kawan diorang supaya kitorang tak nampak.. Tinggi betul semangat setia kawan diorang.. Tiba-tiba gula-gula tu jatuh.. "Hah! Ambik" sanggup Daus ambil gula-gula yang jatuh tu guna mulut.. 

2nd game letak kuih cincin atas kepala lepas tu kena jalan jauh.. Masing-masing dah botak.. Jadi cabaran la untuk diorang jaga kuih tu daripada jatuh..
Yang perempuan sorak "jatuh! Jatuh!"
Cikgu ikwan cakap "kalau jatuh, perempuan pun kena buat!" 
Lepas tu terus tukar "tak jatuh! tak jatuh"
Hahha..
Sampai dekat giliran Zul, dia jalan relaks je tapi betul-betul dekat depan kitorang dia tunduk! Apalagi jatuhlah kuih tu.. --'

3rd game.. Perempuan kena lawan lelaki.. Kitorang kena susun ape-ape bagi panjang.. Kumpulan yang paling panjang akan menang.. Masa 1 minit untuk bincang nak guna barang apa.. Kite dah cabut tali kasut, ada pulak yang sanggup cabut tali but.. Antara barang yang kitorang guna:-
Kasut, name tag, pas peserta, tali kasut, cawan, botol-botol kosong, tali, ada banyak lagi sebenarnya.. Ada satu tempat tu kitorang susun stokin.. Perghh.. Kalau lalu dekat situ memang ada bau 'harumlah'.. Ada part main tarik tali pulak.. Hahah.. 2 lawan 1. Pemenangnya ialah perempuan!!  Lepastu cikgu bagi masa 3 minit untuk kemas semua tu dan masuk baris.. Memang jadi cabaran dekat perempuan sebab panjang, nak kena masukkan balik tali kasut, tali boot lagi susah.. Kalau bukan sebab zul yang sengaja jatuhkan kuih tu, mungkin kite akan rasa bosan sebab tak buat ape-ape.. 

Dalam pukul 3.30 semua daerah pergi padang kawad untuk raptai majlis penutup.. 

13 Mac
7.30 pagi semua daerah mesti ada dekat padang kawad.. 

Kita sarapan dulu, jemput makan semua! 

 Inilah tempat makan yang kitorang panggil Makmal... Entah macam mana boleh dapat nama tu.. Asalnya panggil 'mamam' :D

Majlis penutup ialah acara yang bosan sebab kena berada dalam keadaan senang diri je.. Tak boleh bergerak.. 

     Sebelum majlis bermula..

Majlis penyampaian hadiah pula saat yang paling mendebarkan.. Dup dap dup dap..
Alhamdulillah gombak menang 2 acara walaupun tak menang banyak acara macam tahun lepas tapi semua dah buat yang terbaik...

Kawad operasi kering (p)- naib johan
Beret merah tu cikgu Ikwan dengan cikgu Zila.

       Kuiz kebombaan - tempat ketiga..
Yang pakai baju merah tu cikgu Izani..

       Bergambar dulu sebelum balik..! 

Lepas majlis penutup, kitorang turunkan khemah lepastu pergi berehat dekat masjid sementara tunggu bas yang datang pukul 2.. Naik bas je terus adjust air-cond, peluk bantal, tido.. Zzzzz... Cikgu tangkap gambar siapa yang tido.. Hahha.. Harap gambar kite tak de.. Apabila bangun tidur je, bas berhenti dekat Agro Bazaar.. Ramai yang turun beli kerepek dengan kuih.. Kite tak turun sebab badan dah melekat dekat kerusi bas.. Hahah.. Apabila bas jalan, kite sambung tidur.. Kemudian bas berhenti pulak dekat warung cendol durian.. Cikgu belanja.. Murah rezeki cikgu.. Ada yang makan laksa.. Dekat warung ni paling lama kitorang berhenti.. Dah naik bas semua.. Detinasi terakhir ialah RnR sebab ramai nak pergi toilet.. Sampai dekat balai dalam pukul 6 rasanya.. Cikgu-cikgu sekolah dah tunggu kitorang dekat balai..

Waktu ini semua kena balik.. Dengan berat hati, tarik beg masuk kereta.. :'(

Selamat tinggal kawan-kawan semoga kita berjumpa lagi.. Yang berpeluang pergi kem tahun depan, berusahalah untuk daerah gombak! 
Gombak Awesome.. 

Yang sedihnya, malam terakhir dekat kem cikgu Ikwan suruh nyanyi lagu bertemu dan berpisah..

Sekian..































No comments:

Post a Comment