Pages

Tuesday, 25 March 2014

Kenangan kontigen Gombak 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Alang-alang ada masa ni, kite nak ceritakan la sikit pasal kem yang kite pergi itu hari.. Kalau dikira-kira dah hampir 2 minggu aktiviti perkhemahan kadet bomba peringkat negeri berlalu..

Tapi kite nak cerita juga dekat sini sebab:-
a) rindu kawan-kawan yang dekat kem tu.
b) kalau kite bercerita, takde siapa pun yang sanggup nak dengar sebab panjang sangat..
c) dah hampir 2 minggu jugak kite pendam cerita ni sebab balik dari kem je kena ambil ujian mac dekat sekolah..

Waktu balik dari kem itu hari, fresh lagi ingatan pasal kem tapi terpaksa tolak ketepi sikit sebab nak beri ruang untuk otak ni mengingat segala macam benda yang akan ditanya masa ujian mac..

Meh sini opah nak bercerita.. Hukhuk.. Batuk pulak..

10 mac berkumpul di SBPI Rawang sebelum bertolak ke Sabak Bernam..
Kite rasa teruja giler nak pergi sekolah tu sebab Syazana dekat sana.. 
"Syazana, I'm coming!!"

Sebelum bertolak, tangkap gambar dulu!!

                  Kadet Perempuan

                  Kadet lelaki..

              Sibuk menjahit pangkat
  -jahit senget la ape la.. Tapi kite okay je.. 
Heheh..

11 Mac
Acara pertama ialah pertandingan kawad kaki.. Tak menang pun.. Rasa macam nak buat lagi..

  Sebelum giliran sampai, kite snap dulu..

Selepas pertandingan kawad kaki. Lega..

Lepas balik ke tapak perkhemahan, kawan-kawan ready untuk acara kawad hos kering dengan aspec challenge.. Kite? Relax je sebab aktiviti pertandingan kite waktu petang.. 

      Menunggu giliran.. Peserta 5 orang je, yang lain bagi semangat!! Gombak Awesome~
        Team BB dengan KOK (p)

Ni pulak peserta yang wakil daerah gombak dalam acara aspec challenge..
         Team aspec challenge

Petang tu pulak ada kuiz kebombaan.. Kite masuk acara ni.. Acara ni perlukan 8 orang je.. Kawan-kawan yang lain duduk dalam kumpulan yang kena campur dengan daerah lain, bincang pasal persembahan malam kebudayaan. Oh ya.. Sebelum kitorang masuk dewan, 
Cikgu suruh diorang tanya kitorang apa-apa soalan pasal bomba.
Lepastu diorang bagi semangat. 
"Buat betul-betul ye kawan-kawan"
"Jawab elok-elok"
"Berhati-hati di jalan raya" 
Kite tak tahu apa yang relevannya ayat terakhir tu..
Masa yang diberi 1 jam, tak sampai 1/2 jam kite dah siap.. Bukannya senang sangat pun soalan tu, ada la beberapa soalan kite hentam.. Alah macam tak biasa je main tembak-tembak jawapan ni.

12 Mac (hari terakhir pertandingan)
Hari ini kena buat betul-betul untuk menang..

Acara pagi macam biasalah mandi, solat, sarapan.. Kali ini semua pertandingan berjalan serentak.. Ikatan dan simpulan tali, brain and brawn dengan cadet challenge.. 

Kite masuk pertandingan ikatan dan simpulan tali.. Kalau kite tak boleh buat masa pertandingan tu memang kite menangis guling-guling kot.. Yela setiap hari kite berlatih.. Hafal nama, cara mengikat dengan fungsi.. Kite banyak practise buat running bowline sebab lupa cara cikgu ajar.. Kite search kat google  cara nak buat running bowline tapi tak faham. Lepas tu minta kawan ajarkan.. Banyak kali juga minta dia ajarkan sebab asyik lupa.. Haiyaaa..

Dekat dalam tu ada 5 checkpoint, kite dengan Shiela ambil checkpoint 3.. 
Kena pilih sampul.. Dalam sampul tu ada gambar, kite kena bagitahu nama, fungsi dan tunjuk cara nak mengikat.. Cubalah teka, kite dapat apa.. Running bowline!!
Kalau kite tak tanya kawan, menangislah dekat situ.. Hahaha.. Takdelah.. Kite bukan sensitif sampai macam tu sekali..
Waktu ni dekat checkpoint 5.. Semua kena jawab kuiz pasal tali. Cikgu curi-curi tangkap gambar dari tingkap.. Hehehe..

Muka-muka gembira sebab semua orang boleh buat!! Gombak Awesome~
          Team ikatan & simpulan tali

Lepastu kitorang pergi dekat tempat acara Brain and Brawn berlangsung.. 

Cadet challenge.. Tak tahulah apa jadi dekat diorang sebab tempat pertandingan diorang jauh, kena naik lori.. Tapi apabila diorang balik, semua muka pucat.. Kesian kena berlari jauh, ada pulak yang kaki melecet, lepastu masa tunggu giliran tu, diorang tak ada bekalan air untuk minum.. Dapat minum sikit je.. Tapi diorang hebat, diorang berjaya selesaikan acara tu.. Tahniah..

Lepas makan tengah hari, kitorang tak ada acara dah.. Daerah lain ada yang masih bertanding.. Yang bestnya cikgu Ikwan dengan cikgu Izani buat game.. Mula-mula lelaki je yang main game tu.. 1st game, diorang kena pas gula-gula kot guna mulut.. Kitorang yang perempuan pulak jerit "eeee..." Haha.. Cikgu zila yang mula dulu!! Hahaha.. 
Diorang pun malu lepas tu lindung kawan diorang supaya kitorang tak nampak.. Tinggi betul semangat setia kawan diorang.. Tiba-tiba gula-gula tu jatuh.. "Hah! Ambik" sanggup Daus ambil gula-gula yang jatuh tu guna mulut.. 

2nd game letak kuih cincin atas kepala lepas tu kena jalan jauh.. Masing-masing dah botak.. Jadi cabaran la untuk diorang jaga kuih tu daripada jatuh..
Yang perempuan sorak "jatuh! Jatuh!"
Cikgu ikwan cakap "kalau jatuh, perempuan pun kena buat!" 
Lepas tu terus tukar "tak jatuh! tak jatuh"
Hahha..
Sampai dekat giliran Zul, dia jalan relaks je tapi betul-betul dekat depan kitorang dia tunduk! Apalagi jatuhlah kuih tu.. --'

3rd game.. Perempuan kena lawan lelaki.. Kitorang kena susun ape-ape bagi panjang.. Kumpulan yang paling panjang akan menang.. Masa 1 minit untuk bincang nak guna barang apa.. Kite dah cabut tali kasut, ada pulak yang sanggup cabut tali but.. Antara barang yang kitorang guna:-
Kasut, name tag, pas peserta, tali kasut, cawan, botol-botol kosong, tali, ada banyak lagi sebenarnya.. Ada satu tempat tu kitorang susun stokin.. Perghh.. Kalau lalu dekat situ memang ada bau 'harumlah'.. Ada part main tarik tali pulak.. Hahah.. 2 lawan 1. Pemenangnya ialah perempuan!!  Lepastu cikgu bagi masa 3 minit untuk kemas semua tu dan masuk baris.. Memang jadi cabaran dekat perempuan sebab panjang, nak kena masukkan balik tali kasut, tali boot lagi susah.. Kalau bukan sebab zul yang sengaja jatuhkan kuih tu, mungkin kite akan rasa bosan sebab tak buat ape-ape.. 

Dalam pukul 3.30 semua daerah pergi padang kawad untuk raptai majlis penutup.. 

13 Mac
7.30 pagi semua daerah mesti ada dekat padang kawad.. 

Kita sarapan dulu, jemput makan semua! 

 Inilah tempat makan yang kitorang panggil Makmal... Entah macam mana boleh dapat nama tu.. Asalnya panggil 'mamam' :D

Majlis penutup ialah acara yang bosan sebab kena berada dalam keadaan senang diri je.. Tak boleh bergerak.. 

     Sebelum majlis bermula..

Majlis penyampaian hadiah pula saat yang paling mendebarkan.. Dup dap dup dap..
Alhamdulillah gombak menang 2 acara walaupun tak menang banyak acara macam tahun lepas tapi semua dah buat yang terbaik...

Kawad operasi kering (p)- naib johan
Beret merah tu cikgu Ikwan dengan cikgu Zila.

       Kuiz kebombaan - tempat ketiga..
Yang pakai baju merah tu cikgu Izani..

       Bergambar dulu sebelum balik..! 

Lepas majlis penutup, kitorang turunkan khemah lepastu pergi berehat dekat masjid sementara tunggu bas yang datang pukul 2.. Naik bas je terus adjust air-cond, peluk bantal, tido.. Zzzzz... Cikgu tangkap gambar siapa yang tido.. Hahha.. Harap gambar kite tak de.. Apabila bangun tidur je, bas berhenti dekat Agro Bazaar.. Ramai yang turun beli kerepek dengan kuih.. Kite tak turun sebab badan dah melekat dekat kerusi bas.. Hahah.. Apabila bas jalan, kite sambung tidur.. Kemudian bas berhenti pulak dekat warung cendol durian.. Cikgu belanja.. Murah rezeki cikgu.. Ada yang makan laksa.. Dekat warung ni paling lama kitorang berhenti.. Dah naik bas semua.. Detinasi terakhir ialah RnR sebab ramai nak pergi toilet.. Sampai dekat balai dalam pukul 6 rasanya.. Cikgu-cikgu sekolah dah tunggu kitorang dekat balai..

Waktu ini semua kena balik.. Dengan berat hati, tarik beg masuk kereta.. :'(

Selamat tinggal kawan-kawan semoga kita berjumpa lagi.. Yang berpeluang pergi kem tahun depan, berusahalah untuk daerah gombak! 
Gombak Awesome.. 

Yang sedihnya, malam terakhir dekat kem cikgu Ikwan suruh nyanyi lagu bertemu dan berpisah..

Sekian..































Saturday, 8 March 2014

Perkara yang best masa kem..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Korang apa khabar? Sekarang ni kite sibuk sangat.. Biasalah awal-awal tahun kan.. Hahaha.. Masih dikira awal tahun ke sedangkan dah masuk bulan Mac?

Buat masa sekarang ni memang tengah sibuk tapi sempat lagi la nak update blog ni.. 

Hari rabu yang lepas kite baru balik daripada kem latihan pusat kadet bomba di balai bomba dan penyelamat. Kem tu berlangsung selama 3 hari 2 malam.. Dah sah la banyak kerja sekolah yang terkumpul dari hari isnin sampai rabu tu kan.. 

Kite suka pergi kem sebab... Bacalah apa yang kite merepek dekat bawah ni..

Cikgu Suhana, guru pembimbing kadet bomba sekolah uruskan pendaftaran. Jadi, cikgu bawa kitorang pergi balai awal.. Sampai-sampai je, kite nampak Mei Yee kawan yang kite kenal sewaktu kem peringkat negeri tahun lepas. Dia ni periang dan hyper. Kitorang panggil dia 'Aminah'. Memang wajarlah kalau pergi kem unit beruniform kena berkawad kan.. Hah! Inilah antara sebab kite suka pergi kem.. Kite suka aktiviti kawad kaki..

Next, kite dapat jumpa semula rakan seperjuangan kadet bomba daerah Gombak 2013.. Mungkin diorang tak tahu atau ingat nama tapi ingat muka kite pun dah okay.. Dekat sana ada seorang cikgu pengiring yang ingat lagi muka-muka peserta tahun lepas.. Kite rasa seronok kalau ada orang ingat kite walaupun tak tahu nama kite.. Yang lebih menarik, kite dapat kawan baru

Seterusnya, kite rasa seronok buat aktiviti-aktiviti dekat situ terutama sekali aktiviti kawad.. Tapi kite rasa tak seronok apabila kaki melecet sebab tak dapat kawad dengan betul (padahal bukan kawad dengan betul sangat).. Bila dah tak betul, lagi lama la kena berlatih kawad.. Lagi teruklah kaki melecet.. Apapun kite dah sediakan minyak gamat.. Heehee..

Selain itu, aktiviti seharian kite telah dijadualkan.. Maknanya pukul berapa kena mandi, waktu bila nak makan, apa aktiviti seterusnya.. Oleh itu, pengurusan masa menjadikan kite lebih terurus.. 

Dekat kem kite rasa tenang berbanding dekat sekolah.. Kalau dekat kem waktu kawad kena serius, arahan ketua dipatuhi, semua berjalan lancar hati gembira jiwa pun tenang.. Kalau dekat sekolah susah.. Contohnya waktu pend. jasmani cikgu tak ada, kite suruhla masuk kelas sebab mana boleh merayau-rayau nanti kite juga kena jawab dengan cikgu-cikgu kalau ada yang tercedera ke ape ke.. Lagipun memang tugas kite untuk jaga anak-anak buah.. Tapi ada je yang nak melawan.. "Alaa~ malaslah nak naik atas, buat penat je nanti kena turun balik pergi makmal"  Waktu-waktu ni hati kite panas je.. 'Tolonglah ikut apa yang aku cakap!!'

Di samping itu, banyak benda baru yang dapat dipelajari.. Tahun ni kite masuk pertandingan ikatan dan simpulan tali.. Kiranya ini satu benda baru yang kite belajar.. Dekat sekolah tak belajar overhand knot, fisherman knot, sheet bend dan lain-lain.. Tahun lepas kite masuk pertandingan kawad operasi kering.. Barulah kite tahu macam mana nak bawa hos, bentang hos, cara gulung hos.. Serius best.. Kite dengan kawan-kawan bercadang nak kongsi apa yang kitorang belajar ni dekat sekolah.. Sekurang-kurang kadet-kadet bomba dekat sekolah tu tahulah benda-benda asas. Semoga apa yang kitorang rancang ni berhasil.

Next, dekat sana semua orang sempoi je.. Kalau suruh menari dekat depan pun, diorang okay je.. Hahaha.. Lepas tu, ramai yang ada nama panggilan.. Biasanya orang bukan melayu dapat nama melayu.. Contohnya Lim, budak tingkatan 4 satu sekolah dengan kite, orang panggil dia Abu. Nama panggilan Mei Yee pula Aminah.. Dalam kawad kaki perempuan bukan Islam pun kena pakai tudung.. Sebab dia pakai tudung orang panggil dia Aminah. Ada seorang ni orang panggil dia ayam sebab kalau melatah dia sebut ayam. Anisya, kawan baru kite dari sekolah menengah agama, ada orang panggil dia ustazah rock sebab dia cadangkan untuk berkaraoke sebelum tidur.. Hahaha.. Sebenarnya ada lagi.. Tapi tanaklah buat banyak-banyak..

Rasa macam buat karangan kelebihan mengikuti aktiviti perkhemahan pulak.. Hohoho.. 

*sekarang ni kite masih belum siap kemas barang untuk perkhemahan lagi..kemas barang adalah benda paling tak best...