Pages

Friday, 31 January 2014

Bungalow, Mansion, Flat, Apartment

Mistakes in the Use of Nouns

*Bungalow, Mansion, Flat, Apartment*

People usually say: 
"Look at the rich man's bungalow. It has three storeys"

It is clear that many people think that a bungalow is a very large, expensive and luxurious dwelling place..
Actually bungalow = a house with 1 floor/level.  (Rumah setingkat)
The word bungalow in the sentence above should be replace with mansion.
Mansion = a very large, expensive house which is a rich man's house should be.

"Pak Amin has money so he can buy an apartment. Most people can afford only a flat".


The 2nd sentence tells that everyone has the misconception that an apartment is bigger, more expensive than a flat. The only difference is that the use of word flat is favoured by the British and the Australians.. 

The Americans prefer apartment.. 
So, don't underestimate to those who live in flat..

This is what I have learnt and I think it is good to share..
Sharing is Caring.. ;-)


Tuesday, 21 January 2014

Tak nak..!

Hari ini berlansungnya mesyuarat agong sukan/permainan.. Aku dengan kawan-kawan masuk persatuan permainan dalaman.. Mula-mula ingatkan tak ramai pelajar sebab kawan aku, Bashirah kata tak ramai.. Tadi apabila masuk je tempat mesyurat tu.. MasyaAllah.. Ramainya.. Lepas tu, tibalah pencalonan pengerusi.. Pastinya mendebarkan pelajar tingkatan 5.. Yela ramai nak rebut jawatan pengerusi kecuali aku.. Aku tanak.. Tiba-tiba Anis Athirah cadangkan nama aku.. Aku terus "Tanak.. Tanak.." Aku tak nak dah jadi pengerusi.. Lagi lagi untuk persatuan permainan dalaman ni.. Nak susun buah catur pun tak reti.. Alhamdulillah nama aku tak tercalon.. Lepas tu, masa nak lantik naib pengerusi nama aku naik pulak. Aduhh.. Aku dah macam kucing nak beranak pulak.. Hahahaha... Aku tak kisah kalau jadi bendahari atau setiausaha tapi tanak yang berkaitan dengan pengerusi.. Lepastu Wana cakap "Syafiqah betul ke kau tak nak, kalau tak nak kitorang tak undi tau" "ha'ah aku tanak.. Jangan angkat tangan" berulang kali aku macam sampai masa nak pergi depan pun aku ingatkan diorang jangan undi.. Lepas tu kan... Alhamdulillah.. Tak dapat.. Keputusannya, aku jadi ajk tingkatan 5.. 
Okaylah tu.. Tapi rasa bersalah pulak dengan kawan2 aku yang nak jadi ajk tu..

Hmm.. Esok ada mesyuarat agong unit beruniform pulak.. 

Thursday, 16 January 2014

January 2014

assalamualaikum dan salam sejahtera,

2014 has just begun..
THE BEGINNING IS ALWAYS THE HARDEST
I agree with that quote..
 
Pada awal tahun ni banyak keluarkan duit tabung yang disimpan sejak tahun lepas.
Duit ni asyik nak keluar je.. beli buku amali fizik dan kimia.. buku amali bio pun macam kena beli je.. fotostat itu fotostat ini.. beli itu beli ini.. sejak akhir-akhir ni aku asyik pergi kedai buku dan alat tulis kat depan rumah ni.. banyak benda kena settle.. (cakap mengalahkan bos bos syarikat besar pulak).. astaghfirullahal'azim..  akak kat kedai tu pun dah cam muka ni.. lama-lama maju kedai tu sebab aku sering berkunjung... bukannya mama dengan abah tak nak bagi duit tapi aku fikir duit mama dengan abah lagi banyak keluar.. tambang van, yuran-yuran tuisyen, bayar tol, minyak kereta la ape la.. apa salahnya guna duit simpanan tu.. aku pun tak tahu nak guna duit tu untuk apa.. aku ni bukannya jenis yang keluar dengan kawan-kawan pergi main boling, tengok wayang, ronda-ronda keyell..
 
Pada awal tahun ni juga aku masih pening untuk susun jadual harian.. kadang-kadang aku keliru "hari ni ada tuisyen ke tak de?" "aku tuisyen subjek ape ek?"
 
Tahun ni sekali lagi aku jadi penolong ketua kelas.. kalau mengikut pengiraan, tahun ini adalah kali ke-4 aku jadi penolong ketua kelas.. Pertama sekali aku nak ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan sekelas yang telah memilih aku.. sayang korang... tapi aku tetap rasa "korang tak bosan ke asyik orang yang sama je jadi penolong?" "tak de sesapa yang nak jadi penolong ke?" bukan apa aku tak nak lah nanti setelah berpisah lama kemudian bertemu semula ada yang dendam dengan aku sebab tak berpeluang jadi penolong sepanjang kite jadi rakan sekelas.. lagi satu aku nak juga rasa jadi ketua kelas.. T_T 
 
aku akui jadi penolong ketua kelas tahun ni lebih mencabar berbanding tahun lepas.. sebabnya kelas aku terletak di blok Meranti, bangunan paling tinggi dekat sekolah.. 3 tingkat.. bawah sekali dikira goundfloor la.. kalau kelas tu dekat tingkat 1, tak pe lagi.. kelas aku dekat tingkat atas sekali.. memang kalau dah naik tu tak nak turun dah.. hahaha.. over.. tapi aku perlu menjalankan tugas sebagai pen. ketua kelas.. of course la nanti kena pergi sana sini cari cikgu, turun naik sebab kena panggil dengan cikgu.. tandas sekolah jauh dari kelas.. so, aku dengan kawan-kawan pergi waktu rehat je.. kalau emergency kena juga pergi..
 
suatu hari, cikgu tanya "setuju tak kalau kelas kamu ni tukar dengan kelas dekat tingkat 1?"
lepas tu majoriti tak setuju termasuk aku.. hahha... over ==' setiap hari mengadu penat apabila naik tangga..
kadang aku fikir "sabarlah wahai hati, suatu hari nanti boleh kurus" hahhaa... memang inilah yang aku fikir sejak hari pertama sekolah.. lose weight..
kawan aku, Wana namanya.. dia kata "tengoklah suatu hari nanti kita boleh berlari naik tangga ni" cakap macam berdendam dengan tangga pulak... hahah...
 
rasa macam ada benda lagi nak cerita tapi tak ingat dah.. apa ye... hmmm
 


Monday, 13 January 2014

Semut

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Semut semut semut jalan beriring,
Di atas titi melintas sungai,
Membawa hasilan beramai-ramai,
Tak kenal erti penat dan jemu.. 

Ingat lagi tak lagu tu yang kita belajar waktu kat sekolah rendah dulu tu..? 

Semut,
Kenapa sekarang ni banyak sangat semut kat dalam rumah? 
Kat rumah korang ada tak? 
Setiap hari ada je semut buat perbarisan pergi dapur, bilik, ruang tamu.. Hmm? 
Kalau buat air teh pula.. Mesti ada je semut dok berenang-renang dalam air tu.. Actually tak berenang pun sebab dah mati kena air panas.. Dekat teko aku tak nampak pun ada semut tu.. Gula pun tak letak lagi.. Tapi macam mana semut tu boleh ada dalam air teh tu? Lepas tu kena buang air teh tu, buat yang baru.. Biasanya breakfast ada air teh, kalau tak habis, aku minum apabila dah balik sekolah nanti.. 
Tapi situasi sekarang ni mesti tak boleh minum dah air tu sebab dah bersemut.. 

Waktu kecil-kecil dulu, mama ada cerita tentang semut.. Begini ceritanya.. 

Pada suatu hari, ada seorang budak ni lepas makan dia tak basuh tangan.. 
Hmm.. Tak pastilah samada tak basuh tangan atau basuh tapi tak bersih.. 
Waktu dia tidur, askar-askar semut pun datang.. Kemudian.. Jeng jeng jeng.. Semut-semut tu masuk ke dalam telinga dia.. Apabila pergi jumpa doktor, budak tu pun di'scan'.. Semut tu ada kat otak dia.. Hmmm.. Poor him/her.

Ada lagi satu cerita.. Tapi ni bukan mama punya cerita.. Ada la seorang makcik ni, suatu hari lepas makan dia tak cuci tangan. Waktu tengah tidur, ada tikus datang gigit jari-jari dia.. Sakit katanya..

Pengajaran: cucilah tangan anda dengan bersih lepas makan..  

*sampai sekarang aku tak tahu apa motif makcik tu tak cuci tangan lepas makan..


Friday, 10 January 2014

Burning desire..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kalau tengok tajuk kat atas tu, cewah.. Saja nak buat gempak.. Korang tahu kan apa maksud burning desire tu? Maksudnya semangat membara!! Ya, hari ni aku dah dapat semangat baru untuk membuat persediaan menduduki spm.. 

Hari ini ada seorang pensyarah, Pn. Azlizah namanya dari MSU.
Beliau telah jadi pensyarah sains kesihatan rasanya selama 16 tahun..
Alhamdulillah kelas saya terpilih untuk  dengar ceramah beliau.. 
Kelas sains tulen, sains agama, sains pertanian dengan kelas akaun je yang terlibat..
Antara ayat pertama beliau adalah
"SPM sistem tersusah di dunia"
Lepas tu, tapak Lembayung Kasih tu riuh sekejap sebab macam tak percaya dengan apa yang dikatakan oleh beliau.. 
"Memang benar SPM sistem tersusah di dunia"

Cikgu pun pernah cakap, keputusan SPM tu penting.. Kalau merantau ke negara lain pun, diorang akan tanya keputusan SPM. Oleh sebab itu, saya nak kongsilah dengan korang yang akan menduduki spm atau mana2 peperiksaan yang seangkatan dengannya..

Bagaimana pembelajaran berkesan?

1. Wajib ada cita-cita..
 Cita-cita aku nak menjadi seorang pensyarah!! Bolehkah aku mencapai cita-citaku ini? Nak ajar kawan pun susah.. Contohnya ada sorang kawan ni dia tak faham apa cikgu ajar. So, dia tanyalah aku.. Pot pet pot pet aku terangkan siap lukis-lukis la ape la.. In the end, bila aku tanya faham? Dia geleng kepala.. ==' 

2. Matlamat.
Kita kena ada matlamat mulai sekarang.. Apa kita nak buat lepas SPM nanti? Ke mana kita nak pergi lepas SPM nanti?
Waktu beliau terangkan pasal matlamat, baru aku faham apa itu diploma, foundation, matrik dan stpm.. Lepas ambil mana2 daripada 4 tu barulah boleh sambung ijazah.. Korang mesti tengah gelakkan aku sebab aku baru tahu apa tu stpm.. Sebelum ni aku cuma fikir diorang ini dah dapat sijil berhenti sekolah tapi kena masuk balik sekolah.. Pakai baju sekolah macam budak sekolah rendah.. 
Lepas beliau terangkan semua itu, aku terus yakin untuk ambil diploma lepas spm nanti.. Dulu kakak aku pun ambil diploma.. Beliau kata  orang yang ambil diploma ni lebih matang berbanding yang lain sebab diorang dah tahu selok-belok kehidupan dekat universiti..

3. Ketahui kaedah belajar
Okay, sebelum tu saya minta korang pejam mata dan bayangkan ais-krim magnum. Lepas tu buka balik mata.. Hei hei, jangan tidur pulak.. 
Okay, bila pejam mata tu apa yang korang nampak? 
a) ais-krim magnum
b) ais -krim dan bunyi loceng
c) korang kejar-kejar motor ais-krim or orang yang ada ais-krim.

Kalau jawapan korang 'a' maknanya korang ni orang visual.. Orang ni study lambat.. Kalau belajar 'shhh' 'shhh' dia suruh kawan dia diam.. Dia kena fokus dengan apa yang cikgu ajar.. Kalau buat nota, dia boleh ingat sampai mati.. Hahha.. Kalau study group, kena belajar sendiri dulu baru boleh join study group..
Orang ni bangun pukul 5 6 pagi tu belajar.. 

Seterusnya bagi yang jawapannya (b)
Hmm tak tahulah apa namanya untuk orang dalam kumpulan ni.. 
Orang ni sangat bagus dalam study group.. Dia boleh belajar sambil dengar lagu. Inilah orang yang mendengar..

Siapa yang jawapannya (c) angkat kepala.. Korang ni dalam golongan kinestetik.. Dan golongan ni agak bahaya. Korang ni jenis yang tak boleh duduk diam waktu belajar.. Tengah belajar, korang goyang-goyang kaki, main-main pensel dan sebagainya.. Kalau dalam program motivasi korang rasa "ish, bila nak habis ni?!!" Kalau korang fokus dan disiplin korang jadi somebody, kalau tak korang jadi nobody. Korang ni sangat mempengaruhi orang lain.. Contohnya dalam study group tengah bincang pasal kesultanan melayu Melaka.. Tiba-tiba korang ubah topik pasal bola.. Time ni orang visual kena mainkan peranan.. Tepuk dia cakap "kesultanan melayu..." 

Aku orang visual, korang pula? 

4. Bila waktu belajar yang sesuai?
Jawapannya waktu sekolah..
Oleh itu, fokus ketika belajar..

5. Kaedah membaca yang betul
-jangan terus membaca
-baca tajuk besar dahulu
-kemudian baca tajuk kecil
-cari soalan-soalan spm tahun-tahun lepas.
-highlight
-buat nota ringkas

6. Kaedah catat nota.
Mudah untuk ingat.. 
-draf kasar -biasanya aku buat nota ni waktu dengar ceramah..
-peta pokok
-jadual -buat nota ttg perbezaan..
-peta buih
-peta alir -biasanya guna dalam subjek sains
-rajah pokok
-peta tulang ikan -sesuai untuk tulis isi karangan.. Formula maths pun boleh..
-peta minda- peta ni agak serabut
-bersiri - sesuai untuk subjek sejarah.

7. Buat homework

8. Jaga kesihatan dan pemakanan

9. Confident level tinggi
Supaya berani untuk berucap di hadapan..

10. Target tinggi-tinggi.. 9A+
Apabila kita target tinggi-tinggi.. Kita akan tinggikan usaha kita.. Kalau kita tak capai keputusan yang tinggi-tinggi juga..
Sekurang-kurangnya gred yang jatuh pun tak jauh sangat daripada target tu..

          Study smart


Inilah gayanya study bila peperiksaan dah dekat..