Pages

Friday, 25 October 2013

Kesian Anis..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tempat: sekolah..
Pagi tadi, sampai je sekolah terus pergi kantin sebab semua kawan ada situ.. Menunggu waktu untuk berkumpul di tapak perhimpunan..
Wah! Semua tengah berborak sakan.. Tak de siapa pun baca buku.. Kejap lagi ada peperiksaan.. Syafiqah seorang je pegang buku.. Mentang-mentanglah hari ni ada Sejarah kertas 3 dengan pjk je..
Sejarah kertas 3 kan boleh rujuk buku atau apa bahan bercetak..
Lepastu, diorang citer apa diorang buat lepas balik sekolah semalam..
Tengok running man lah, tidur lah.. Dekat wechat ada orang update "tengook tibii" haha.. Relax je semua orang..
Syafiqah : semalam aku cari bahan sikit untuk Sejarah ni.
Syafiqah cari pun sebab dah bosan sangat tak mende ape nak buat..
Anis :aku pun ada cari bahan sikit.
Aqilah: nak tengok (sambil hulur tangan)
Anis pun carilah dalam beg dia..
Anis : alamak!! Tak ade pun.. Macam mana ni..
Dia mencari lagi..
Anis : Syafiqah jom, kite nak call ayah kite jap..
Apabila dah call, ayah dia tak jawab pulak..
Anis : Syafiqah, kite nak balik jap..
Balik? Alahai.. Kesiannya Anis.. Rumah Anis dekat dengan sekolah. Tapi mestilah penat juga..
Waktu dia call ayah dia, Syafiqah tolong cari dalam beg dia.. Memang tak de pun..
Syafiqah pun masuklah kelas.. Lepas tu, Anis datang sambil termengah-mengah..
Dia cakap "ada dalam beg!!" Aduh penatnya je dia lari balik rumah..
Susah nak jumpa kertas tu sebab dia campur dengan kertas-keras peperiksaan yang lain..

Pengajaran: jangan campur kertas yang kita nak guna dengan kertas-kertas yang tak guna..
Syafiqah dah serik buat macam tu.. Sebelum ni, Syafiqah selalu campur kertas kajang dengan kertas omr dengan kertas2 peperiksaan.. Apabila peperiksaan dah nak mula, kelam-kabut cari kertas kajang dengan omr..

No comments:

Post a Comment