Pages

Saturday, 27 July 2013

lewat ke kelas!!

Assalamualaikum,
hmm... dah berapa hari Syafiqah tak update? ahh kesah apa, bukannya ada orang yang nak baca pun..
kiranya Syafiqah syok sendirilah kan? papejela..

hari ini Syafiqah nak cerita pasal semalam.. semalam cuti sekolah sebab Nuzul Quran..
perghh.. bosan duduk kat rumah, tak tahu nak buat apa..
semalam lepas buka puasa, macam biasalah Syafiqah dengan adik-adik tolong mama kemas dapur sikit.. lepastu solat maghrib, lepas solat tu Syafiqah menonton tv.. tiba-tiba..
"kakak!" Sara panggil sambil berlari turun tangga..
me:asal
Sara: hari ni bukan ada tuisyen ke?!
me: a'ah lah!! aduh cam ne boleh lupa ni!
(Syafiqah tengok jam dah pukul 8:35, sedangkan tuisyen mula pukul 8:15)
abah: tak payah pergilah.. dah lambat nak buat macam mana..
mama: pergi siap cepat..

at the end kitorang pergi la tapi lambat ..
waktu tu kelam kabut sebab nak bersiap.. takkanlah kitorang nak pakai baju tidur. ye dak?
nasib baik dah ada baju kurung yang siap digosok.. baju dah settle tapi tudung pulak masalah..
nak pakai tudung apa ni? nak gosok memang tak sempatlah.. Syafiqah pun pakailah tudung bawal hitam yang berkedut.. nampak selekeh la pulak. tapi takdelah teruk sangat kedut tu..
waktu tu dalam kereta Syafiqah asyik fikir ayat, macam mana nak cakap dengan teacher yang kitorang terlupa hari ni ada kelas.. perjalanan dari rumah ke tempat tuisyen tu kena lalu 3 lampu trafik. setiap kali sampai dekat lampu trafik tu, mesti tukar merah..
Alhamdulillah sampai ke tempat tuisyen, Syafiqah dengan Sara berlari naik tangga..
Apabila masuk je kelas, Syafiqah tengok semua orang duduk jarak-jarak..
oh man.. ada test la pulak... waktu sampai dekat kelas teacher suruh duduk lepas tu bagi kertas.. teacher tak tanya pulak kenapa lambat.. Alhamdulillah kitorang boleh buat test tu..

sepatutnya kitorang tuisyen setiap hari selasa.. hari Jumaat hari tu teacher buat kelas ganti.. nasib baik kitorang pergi, kalau tak kitorang kena datang tuisyen hari ahad pulak..



Friday, 19 July 2013

Mama say .......

okay hari ini Syafiqah nak cakap sikit pasal perkhemahan dekat Pulau Redang tu..
Syafiqah tanya mama, "kalau nak pergi boleh tak?" --> feeling excited tunggu jawapan daripada mama.. "Boleh, tapi..." "ada tapi pulak" :/ "guna duit sendiri" sambung mama..
lepas mama cakap macam tu, Syafiqah diam, fikir nak pergi ke tak..

Tuesday, 16 July 2013

Mission complete.

Two weeks have past,
Finally I've done my message poster!
I couldn't draw well, so I just draw simple picture.. How does it looks?
I have to hand in today.. I hope teacher will likes it..



Perkhemahan..

Hi readers,
Okay dah lama Syafiqah nanti saat-saat ini, perkhemahan!!
Setiap tahun ada aktiviti Perkhemahan Perdana yang dianjurkan oleh sekolah untuk semua unit beruniform. Pagi tadi cikgu buat pengumuman tentang Perkhemahan Perdana 2013. Korang nak tahu apa yang menarik tentang perkhemahan kali ini?
Perkhemahan kali ini akan diadakan di Pulau Redang!!
Wow! Tapi yuran perkemahan pun menarik.. :(  yuran pendahuluan je dah RM100.
Syafiqah pernah menyertai 4 perkhemahan.

Yang pertama semasa form 2.. Perkhemahan antara Kadet Bomba, PBSM dengan Puteri Islam sahaja.. --> berlangsung selama 2 hari 1 malam di sekolah..

Perkhemahan kedua.. Perkhemahan Perdana 2011. 3 hari 2 malam. Semua unit uniform terlibat, lokasi: Bukit Lagong. Ada banyak aktiviti, best~  tapi ada aktiviti yang Syafiqah tak berjaya buat.. ROCK CLIMBING!! Hahah.. Rasa macam nak cuba lagi sampai dapat..

Perkhemahan seterusnya.. Perkhemahan Kadet Bomba Dan Penyelamat Peringkat Daerah.
Peserta: Kadet-kadet bomba zon Rawang, Selayang, Batu Arang dan Sg. Buloh.
Lokasi: Balai Bomba dan Penyelamat Sg. Buloh. Banyak pertandingan yang Syafiqah sertai dalam perkhemahan ini, oleh sebab kurang pengetahuan kebombaan, Syafiqah pun kalah.. But I've learn a lot from my mistake and I want to do the best in the state level..

Kali terakhir Syafiqah menyertai perkhemahan waktu awal bulan Mei. Perkhemahan Kadet Bomba Dan Penyelamat peringkat negeri di Taman Millenium, Kuala Kubu Bharu..
Alhamdulillah all is well..

Lepas cikgu buat pengemuman tentang perkhemahan tu, Syafiqah panggil "Wana".
Wana pun nampak teruja dengan perkhemahan tu.. Tapi apapun kena minta izin parents..

Masa Form 3 Syafiqah berehat sekejap daripada menyertai aktiviti perkhemahan.
Agaknya mama dengan abah bagi tak kalau Syafiqah nak pergi perkhemahan ni?
Apalah agaknya aktiviti yang cikgu buat dekat pulau tu..
Cikgu kata penyertaan terhad.. Nak pergi..



Tuesday, 2 July 2013

Mok the cat

Mok,
Kucing oren gemuk, ekor kembang, mata sepet, berbulu lebat tetapi sangat comel..
Mok pernah menjadi tetamu kami sekeluarga suatu masa dahulu..

Pada suatu malam yang indah, cewahh..
Syafiqah sekeluarga buat BBQ..
Maktok dari kampung, adik-beradik mama dari Terengganu dan Shah Alam datang..
Suasana menjadi meriah.. Bukan senang untuk berkumpul satu keluarga sebab tinggal berjauhan..

Waktu itu, semua orang duduk dalam rumah tengah makan sambil tengok cerekarama..
Tiba-tiba mama yang masih di luar rumah panggil "along, ada kucing datang" maklumlah kaklong suka sangat dengan kucing.. Syafiqah dengan sepupu-sepupu yang lain pun sibuk-sibuk nak tengok kucing..
Along pegang kucing tu "ala~kesiannya dia, perut kosong"
Waktu tu mama baru lepas bakar ikan, mama bagilah seekor kat kucing tu..
Semenjak hari itu, kucing tu selalu datang rumah kami.. Bagi dia makan.. Mula-mula bagilah benda lain macam ikan lepastu bagi makan makanan kucing pulak...

Kucing tu ada tuannya sebab ada rantai di leher.. Tuan punya kucing tu adalah kawan adik Syafiqah..
Kawan adik Syafiqah ni bela banyak kucing, mereka tak kurung kucing tu sebaliknya mereka biar kucing tu berjalan merata-rata.. Tapi kucing-kucing tu pandai balik rumah..

Mok dah macam kitorang pula bela, lebih kurang setiap masa Mok kat rumah kitorang.. Tapi hari Khamis mok akan baik rumah tuan dia untuk mandi..
Mok ni kucing yang pandai..

Suatu hari Mok masuk rumah. Kebetulan pula mama ada kat belakang Mok. Mama cakap "Mok, kenapa Mok masuk? Mok tak boleh masuk sebab...." Lepas mama cakap macam tu, kucing tu terus keluar. Pandai kan?

Situasi 2:
Syafiqah percaya semua orang tahu hubungan kucing dengan tikus macam Tom & Jerry kan?
Walaupun Mok ni bukan kucing liar, Mok suka tangkap tikus..

Suatu pagi, mama buka pintu (mungkin mama nak pergi buang sampah), mama nampak Mok tengah guis-guis bangkai tikus dekat depan pintu.. Mama cakap dekat Mok yang dia tak boleh la letak tikus dekat rumah macam tu, tikus kan kotor..
Semenjak hari tu, Mok dah tak letak tikus depan pintu. Mama pun fikir mungkin Mok dah tak tangkap tikus rupa-rupanya Mok masih tangkap tapi letak dekat rumah makjang (adik mama yang juga merupakan jiran kitorang)..
Hahahah.. Comel betul Mok ni..

Ada suatu hari tu, mungkin Mok ni dah kenyang sangat.. Satu hari dia tidur, orang dok lalu lalang pun Mok tak sedar..

Tapi sekarang Mok dah tak ada, tak tahulah dia pergi mana..
Suatu petang, kitorang sekeluarga masukkan beg-beg pakaian dalam kereta, nak balik kampung..
Takkan lah nak bawa Mok balik sekali.. Waktu tu Mok pun pergi.. Sedih tengok muka dia..

Sekarang ni kalau tengok kucing, mesti teringat dekat Mok..