Pages

Wednesday, 1 May 2013

Peluang hanya datang sekali..

Petang tadi kite check phone, kite dapati ada missed call daripada nombor yang kite tak kenal.
So, buat don't know je la.. Waktu maghrib ada panggilan masuk tapi Sara yang jawab sebab time tu kite tengah uruskan bende lain. Then Sara said "Cikgu suruh call balik dengan segera" kite pun cepat2 siapkan urusan tu then call cikgu..
Sebelum call tu kite fikir juga
"Kenapa cikgu call?"
"Macam mana cikgu dapat phone number?"
"cikgu nak bincang pasal t-shirt bomba ke?"
Apabila dah call tu cikgu cakap "tadi bomba call cakap yang Syafiqah dapat pergi kem seterusnya" lepastu cikgu pun cerita dengan lebih detail..
Apabila dah putuskan talian, kite terdiam, tergamam, terkejut.. Fikiran bercelaru.. Tangan kite terketar-ketar.. Apa yang kite rasa waktu itu adalah sama waktu kite dapat tawaran untuk pergi kem peringkat negeri..  Kali ini kite dapat tawaran untuk pergi ke kem peringkat kebangsaan..
Sebenarnya belum tentu dapat sebab akan ada pemilihan lagi.. Yela.. Siapa tak happy kalau dapat pergi ke peringkat yang tinggi.. Bukan senang nak dapat, kite antara yang terpilih daripada beratus kadet masa peringkat negeri hari itu,.. Kite bagitahu mama and abah.. Tapi sedihnya tak dapat green light.. Sedih sangat, walaupun hanya pemilihan tapi kite rasa sedih sangat.. Parents tak bagi sebab tarikh latihan pusat dijalankan serentak dengan tarikh exam, tambah pula nanti kite kena ponteng tuisyen.. Kalau diberi pilihan, kite jawab nak pergi sebab peluang ni hanya datang sekali, tahun depan  mungkin kite tak dapat sertai mana-mana kem pun.. Tahun ni form 4, ni lah masa yang paling sesuai untuk aktif kokurikulum..  Arghhh... Ruginya sebab kena tolak tawaran ni...
Tolak tawaran untuk sertai kem peringkat kebangsaan ini adalah antara ujian yang berat kite lalui..

No comments:

Post a Comment