Pages

Saturday, 27 April 2013

Cabaran form 4

Tahun ini, aku merupakan seorang remaja berusia 16 tahun.. Setiap tahun pasti ada cabaran atau ujian yang akan kita semua lalui.. Apabila dah masuk form 4 ni kite akan belajar subjek baru seperti Bio, Physic, Chemistry dan Add math.. Pada awalnya takut juga apabila aku ditempat di kelas sains sebab banyak senior cakap susah.. Tetapi apabila aku dah belajar, alhamdulillah tak adalah susah sangat seperti yang aku bayangkan.. Seterusnya, format peperiksaan SPM tak sama dengan format PMR..
Sampai sekarang aku pening macam mana bentuk soalan SPM. Cikgu selalu terangkan format pep. tapi tak faham.. Esok ada acara "teknik menjawab soalan biology kertas 3" so aku perlu hadirkan diri.
Cabaran lain yang aku tempuhi tahun ini adalah berpisah dengan kawan-kawan. Banyak kawan-kawan aku yang dapat tawaran ke MRSM, SBP, Sekolah Teknik dan sebagainya.. Aku masih lagi warga SMK RAWANG yang mahu berusaha untuk harumkan nama sekolah..  Aku ingat lagi masa hari pertama persekolahan, aku ditempatkan di kelas yang mempunyai 54 orang pelajar termasuk aku! Tak lama lepas tu, seorang demi seorang keluar, tinggallah 35 orang. Pada hari rabu yang lalu, ada seorang rakan sekelas aku dapat tawaran ke sekolah berasrama.. Kini kami tinggal 34 orang.
Baiklah sampai sini sahaja cerita pada hari ini.. bersambung...

No comments:

Post a Comment