Pages

Tuesday, 31 December 2013

Tahun baru 2014

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Kalian buat apa tu? Hahaa.. (Tak tahu nak mula entry macam mana) 

Lagi beberapa jam masuk 2014.. Sedihnya.. Ramai orang nak meraikan tahun baru.. Yela, 2014 ni umpama tetamu.. Kita kena hargai kedatangannya. Mencipta kenangan indahnya bersamanya.. 

Tapi kite ada rasa gementar juga sebab tahun 2014 kite akan menduduki espiyemm.. (SPM la..) Dah ramai wish 'good luck'.. Especially akak2 senior.. 
Ada sesetengah kawan fb update status sebab bangga tahun depan jadi senior.. 
Kite rasa tak ada benda yang perlu dibanggakan.. Jadi senior je, ingat lagi tak dulu kau pun pernah jadi junior.. 

Hmmm.. Apa azam baru kalian? Azam 2013 dah tercapai ke?
Ada orang berazam 'pada tahun 2014 aku nak capai azam 2013 iaitu azam pada 2012' heheh.. Bagus orang tu.. Dia tak berputus asa.. 
Azam kite banyak tahun ni lagi-lagi sebab espiyem.. 

Tak habis habis sebut pasal SPM.. 
Hmm.. Kite nak buang aplikasi wechat, ask.fm, nak deactivate facebook, buang game yang berlambak dalam phone.. Agaknya bila kite akan buang semua tu.. Tapi tak buang terus.. Kalau urgent, kite install semula.. Tengoklah nanti lepas spm, semua benda kite download balik.. Muahahah.. Okay la bye.. Assalamualaikum..


Buat ape tu?

assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Entry yang tak ada kena mengena dengan tajuk.. =='

hari ini hari terakhir bagi tahun 2013.. hmm sedihnya.. T_T banyak kenangan manis pada 2013.. kalau boleh tak nak masuk 2014 (melampau dah tu)
masa tak boleh diundur, masa boleh dihentikan, hidup perlu diteruskan, sampai bila nak jadi remaja berumur 16 tahun betul tak? lusa dah sekolah.. ada beberapa negeri antaranya Kedah akan bermula sekolah esok.. hari ini mesti menjadi hari yang mendebarkan bagi pelajar tahun 1 dan tingkatan 1..
yela., takut nak masuk sekolah baru, suasana baru, kawan-kawan baru, cikgu-cikgu baru..

Dulu masa nak masuk darjah 1, kite rasa macam takut nak masuk darjah 1.. Kite cakap mama tak nak pergi sekolah.. (Situasi ni bukan dekat sekolah) masa tu kite fikir 'mesti cikgu-cikgu kat sekolah garang-garang.. Hahah.. Tapi mama pandai pujuk.. Masa hari pertama sekolah memang kite rasa ... (Tak tahulah apa yang kite rasa..) lepas tu, ada orang tegur kite masa dalam kelas tu.. Kitorang pun jadi kawan.. :D

Masa nak masuk tingkatan 1 pun rasa berdebar juga.. Waktu hari orientasi tu kena pergi sekolah, banyak benda nak di'settle'kan.. Kau tahu? Masa tu adalah kali pertama aku masuk sekolah tu, tahu sekolah tu dekat mana, tahu nama penuh sekolah tu.. Selama kite tinggal kat sini, kite tak pernah tahu nama sebenar sekolah tu, dekat mana sekolah tu, macam mana sekolah tu, besar mana sekolah tu.. Macam ape je.. Lepas hari orientasi tu okay la sikit sebab ramai kawan kite sekolah kat situ juga.

Sekarang pun ada juga rasa berdebar.. Yela nak masuk tingkatan 5 dah.. Agaknya cikgu-cikgu garang-garang tak? Kejap je dah besar.. Nak masuk tingkatan 5 dah..

Okaylah sampai sini sahaja kot.. Tak tahu nak cerita pasal ape lagi..
Buku sekolah tak kemas lagi ni.. Hmmm..

Sunday, 15 December 2013

Block Pasangan Itu!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Korang mesti baca entry ni sebab ada perkataan pasangan kan? Okay aku bukan nak buat entry pasal pasangan yg tengah bercinta tu.. Ni pasangan warna.. 
Sekarangkan ramai orang suka pakai pakaian warna block.. Contohnya jingga-kuning. Kalau warna yang sweet nampak cantik sangat.. Contohnya turqoise-pink..comel sangat..
Tapi ada satu pasangan warna yang buat aku terfikirkan ini (lihat gambar di bawah) apabila tengok orang pakai.. Biru-merah.. 

Perghh.. Kadang2 aku nampak  orang tu dah macam spiderman kau tahu.. Nak pilih colour pun agak2 lah.. Heheh.. Kalau warna biru muda-merah jambu okay lagi.. Tapi kalau biru tua-merah darah memang aku akan terbayang spiderman.. 

Lagi satu warna ialah hitam-putih..
Kalau baju hitam lepastu aksesori putih atau baju putih aksesori hitam okaylah..
Cthnya baju hitam polka dot putih ke.. 

Pernah suatu hari aku sertai explorace dekat sekolah.. Dekat poster tu tulis yang peserta kena pakai baju gelap sebab semua permainan guna air.. Aku pakailah baju hitam dengan tudung sekolah putih.. 
"Abah, boleh ke pakai baju hitam dengan tudung putih ni? Macam pelik je.." Aku tanya..
Kau tahu ayah aku balas apa
"Boleh. Nampak macam tahi cicak"
Adoyai.. ==' tahu cicak pulak.. 
Nak tak nak aku pakai je lah.. Tak naklah pakai tudung bawal sebab kalau basah nampak leher.. 
Lepastu ayah aku kata lagi
"Pakailah apa pun asalkan tutup aurat"

Hmm.. Maaf lah kalau entry ni buat korang rasa panas je hati.. 
Ingat ye kawan-kawan: fesyen, fesyen jugak, aurat tetap kena jaga..

Saturday, 14 December 2013

Cerita petang ini..

Selamat petang!!!
Bosannya hari.. Patutnya pagi tadi kitorang satu keluarga rancang nak pergi Taman Tasik Perdana kini namanya ialah Taman Botani Perdana sebab ada 'family day anjuran..... (Tak ingatlah).. Bangun2 dah pukul 9 memang tak pergilah kan.. 
Satu hari ni memang aku buat kerja yang tak berfaedah langsung.. 
Menonton tv, makan tengah hari, stalk profile orang dekat ask.fm, main game.. 
See, memang aku buat kerja tak berfaedah ==' 
Harini kaklong ada kat rumah, ingatkan boleh la ajak dia joging petang-petang.. Tapi dia baru discharge dari hospital malam tadi.. Mestilah tak boleh aktif sangat.. 
Petang-petang ni aku baca blog Cik Epal sambil dengar lagu yang aku mainkan.. Kau tahu cerita Cik Epal ni lawak sangat.. Tak tahan aku gelak sampaikan aku tak sedar yang semua lagu dalam aplikasi mp3 yang aku muat turun ni habis dimainkan.. Hahah.. Okaylah ini je kot untuk entry kali ni.. :D

Saturday, 7 December 2013

gelaran apa ye?

hmmm... sampai sekarang aku tak tahu nak guna gelaran apa..
yela, kalau tulis blog ni aku tak tahu nak gelarkan diri ini apa.

nak guna 'aku' rasa macam kasar sangat.. dari kecil mama dengan abah didik supaya tak guna perkataan 'aku kau'.. tapi kalau kat sekolah aku guna juga untuk berkomunikasi dengan rakan sekelas yang berjantina lelaki.. takkan nak guna 'awak saya' pula..
kadang-kadang tersasul juga guna 'aku kau' dengan kawan perempuan.. lepas tu rasa janggal pula..

kalau guna nama sendiri 'Syafiqah', panjang sangat nak mengejanya..
kalau guna 'saya' okay juga.. tapi tak tahulah kenapa aku tak guna je gelaran 'saya' tu..
ada blog yang aku baca, lagi best sebab dia guna 'guwa lu'.. tapi biasanya lelaki la..
kalau blog perempuan biasanya guna nama panggilan. Contohnya, contoh ye..  korang jangan terasa pula.. contohnya 'cik pink' .. tapi apa nama panggilan aku?
sebenarnya, aku lebih selesa guna gelaran 'kite' bukan layang-layang tapi diambil daripada perkataan 'kita'..

kalau korang baca blog aku ni mesti korang perasan yang aku asyik tukar gelaran.. kejap 'aku', kejap 'syafiqah', kejap 'kite'.. Ape pun korang baca jelah.. XD





Wednesday, 27 November 2013

Fikirkan masa depan..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Aku sering terfikirkan masa depan aku..
Apa yang akan aku lakukan selepas SPM nanti?
Adakah aku akan
-duduk di rumah goyang kaki?
-pergi kem PLKN? Kalau dapatlah..
-belajar memasak? Aku memang belum expert bab masak-masak ni..
-bekerja sementara?
-belajar memandu? Sebenarnya aku rasa macam tak nak belajar memandu sebab orang sekarang suka komplen!
  Bawa laju sangatlah.. Bawa kereta perlahan sangatlah.. Tak reti bawa keretalah..
Tapi apabila fikir balik, aku memang kena belajar memandu.. Kalau tak sampai bila aku nak menumpang kereta orang? Betul tak?

Aku juga ada terfikir apa yang akan jadi lepas dapat result spm nanti?
Adakah aku akan
-sambung belajar di mana2 universiti atau kolej?
-belajar di tingkatan 6?
-atau terus berkerja? Ohh.. Yang ni aku tak nak.. Sebab aku nak belajar dulu..

Aku juga terfikir kalau masuk universiti/kolej nanti..
Aku akan masuk universiti/kolej apa? Di mana? Dalam negara atau luar negara?
Patutkah aku buat kerja sambilan waktu belajar nanti..? Yela, kalau dekat menara gading nanti mesti guna banyak duit.. Takkan asyik nak mintak duit daripada mama dengan abah kan?

Ada seorang pakcik ni ramai orang panggil atok, pernah cerita kat aku anak dia kena guna banyak duit waktu kat universiti dulu, buat assignment la ape la... Alhamdulillah anak atok tu dah berjaya sekarang.. Macam kakak aku dulu buat bisnes kecil.. Dia ambil upah jahit manik kat baju orang..  Kira senanglah dia sebab ada kepakaran.. Tapi aku pakar dalam bidang apa?

Aku juga terfikir course apa yang akan aku ambil semasa di universiti/kolej nanti?
Agaknya result spm layakkan aku untuk ambil course apa?

P/S: korang mesti fikir aku ni over the top.. Hish.. Aku dah kena rancang semua ni sebab tahun depan tahun terakhir aku bersekolah.. Huhuhu~ :'(

Saturday, 23 November 2013

My MP3


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,


Alhamdulillah.. I got this!! Look at the picture above.. Haha.. 
Mama gave me as the present for my 16th birthday.. 

Suatu hari mama tanya nak hadiah apa?
Mula2 tak nak bagitahu sebab rasa mama dengan abah dah banyak sangat bagi macam2.. Rasa macam tak nak bagitahu je.. Akhirnya cakap juga yang kite nak mp3.. Lepastu mama tanya "nak iPod?" Kite cakaplah tak nak sebab kite memang dah lama sangat simpan hasrat nak ada mp3.. Hahah..
Kesian pulak kat mama sebab nak kena cari mp3 ni..
Yela, sekarang ni ramai orang guna iPod,
So, agak sukar untuk mama cari benda ni.. Tapi alhamdulillah mama jumpa juga.. 
Hahah..
Thank you mama..  :*
Thank you abah.. :*

Kita tak perlu benda yang canggih untuk gembira,
Lebih gembira kalau kita ada benda yang memang kita nak sangat2!!

Kita minta mp3 ni bukan untuk suka-suka.. Kite memang perlukannya.. Kita ni kalau belajar mesti nak dengar lagu kalau tak nanti cepat bosan.. Lepas ni, makin bersemangatlah nak belajar!! Chaiyok!! Chaiyok!! Tahun depan SPM woii.. Haha..


Thursday, 21 November 2013

Power Failure

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Erghh! power failure pulak.. tengah asyik aku membaca blog orang, tetiba kipas berhenti berputar.
Aku terus keluar bilik, gelapnya.. 
power failure--> no internet--> no entertainment..

Sekarang ni aku dengan adik-adik duduk dalam bilik aku buat hal masing-masing... hahahah
aku baca novel Konserto Terakhir, novel tingkatan 5 sambil mengipas-ngipas guna buku sekolah yang lama..
laila macam nak tidur je, boleh pulak dia mengantuk waktu panas-panas ni.. =='
sara pula buat crossword sambil dengar lagu..
adam okaylah sebab dia masih boleh main iPad.. iPad ada 3G
bibik pula tak dapat dikenalpasti tengah buat apa..

ini pun aku buat entry guna iPad.. 
okaylah, aku nak bagi balik kat adam ni, 
tadi dia main teka-teki bahasa arab,
aku dah lupa pulak durian dalam bahasa arab apa? 
hahah.. 


Monday, 18 November 2013

Bunyi apa tu?

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bunyi apa itu?
Hampir setiap malam aku dengar,
Dari bilik sebelah,
Bilik sebelah di dalam rumah jiranku,
Nyatalah betapa kuatnya bunyi itu,
Atau dinding pemisah rumah yang nipis,
Bunyi itu kedengaran jelas di dalam bilik ku,
Namun bunyi itu dari bilik sebelah dalam rumah sebelah.

Kadang2 bunyi biji-biji guli yang jatuh,
Kadang2 bunyi orang bertukang,
Ketuk-ketuk paku menggunakan penukul,
Tapi siapa yang bertukang pada malam hari?
Ada juga bunyi seperti perabot dialihkan,
Bagai bunyi kerusi kayu yang ditarik,
Tapi..
Malam tadi lain bunyinya,
Belum pernah didengar,
Aku sendiri tidak dapat meneka bunyi apa itu,
Adikku turut menyedari akan bunyi itu,
Kuat bunyinya,
Malah makin lama makin kuat.

Aku bergegas ke kamar ibu ayah ku,
Ibuku juga dengar,
Namun bunyinya tidak sekuat yang aku dengar dalam bilikku,
Ayahku mungkin tak dengar,
Kerana ayahku asyik mendengar ceramah di internet.

Sebaik ibu ayahku berada di kamar kami,
Bunyi itu hilang,
Ke mana perginya bunyi itu?

Runsing.. @_@


Friday, 15 November 2013

Bising!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Bising?!! arghh siapa yang suka dengan suasana bising..!!
Korang mesti rasa tertekan dengan suasana riuh rendah ketika cikgu sedang mengajar kan?
yela, korang mestilah nak tumpukan perhatian ketika cikgu mengajar, betul tak?

Korang mesti rasa geram kalau ada budak kecil yang tak henti-henti menjerit..
tidak kiralah di rumah atau di kedai makan..

Korang mesti rasa nak menjerit kalau ada orang tengah buat bising apabila korang nak melelapkan mata, kan?
yela, dah sehari suntuk korang menggunakan tenaga, lepas tu ada orang yang ganggu tidur..

Korang mesti rasa sakit hati apabila ada orang panggil korang dengan jeritan yang kuat dan berulang-ulang kali..
padahal orang yang panggil tu ada di sebelah korang je..

mesti banyak lagi situasi bising yang buat korang rasa geram, nak marah, kalau boleh nak pukul-pukul orang yang buat bising tu walaupun dia adalah orang yang korang sayang (okay, ini dah melampau)..

Tapi..
korang seharusnya bersyukur sebab:
a) korang masih boleh mendengar. 
b) orang yang korang sayang tu masih boleh bersuara.
c) membuktikan bahawa orang yang korang sayang tu masih bernyawa.. 
d) korang akan rindukan suasana macam ini (contohnya suasana riuh dalam kelas)
e) korang akan belajar untuk bersabar..
jangan tanya siapa dalam gambar ni.. hahahaha..





Thursday, 14 November 2013

Keputusan upsr

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Okay hari ini merupakan hari yang mendebarkan budak-budak darjah 6 dan ibu bapa mereka.. Harini keputusan UPSR keluar weii.. Aku ada seorang adik, Laila namanya, yang tengah berdebar-debar di sekolah untuk mengetahui keputusan UPSR dia.. Dari malam tadi dia tak senang duduk.. Okay, ini perkara normal lah.. Aku dulu pun berdebar nak tahu keputusan UPSR.. Sekarang ni, kalau nak tahu keputusan peperiksaan akhir tahun pun rasa berdebar juga sebab siapa yang dapat keputusan kurang elok kena turun kelas.. :'( 

Cerita aku masa nak ambil keputusan UPSR.. 
Mama dengan adik-adik semua ikut pergi sekolah.. Abah tak ikut sebab abah kerja.. Aku tak tahu kenapa abah tak pernah datang sekolah untuk ambil keputusan peperiksaan besar.. Masa PMR dulu pun abah tak datang.. Mungkin abah lah orang paling risau.. :-/
Waktu nak pergi tu, dalam kereta aku duduk dekat tempat penumpang sebelah pemandu tu.. Sebelum masuk kereta aku cakap dekat adik aku "balik karang Sara duduk depan tau". Aku cakap macam tu sebab takut nak tengok mama sedih kalau tak dapat 5A.. Apabila sampai depan sekolah, mama dapat parking betul-betul sebelah pagar nasuk sekolah.. Waktu mama tengah masuk parking tu.. 
Kring... Kring.. 
Handphone mama berdering.. 
......
Tengah parking ni.. (Mama cakap)
......
Oh ye ke?! Alhamdulillah..
Apabila dengar mama cakap macam tu, macam-macam aku fikir.. Mungkin mama cakap alhamdulillah sebab anak makcik tu dapat 5A.. Anak makcik tu 1 sekolah dengan aku, anak makcik tu memang pandai.. Tapi.. Mama cakap alhamdulillah sebab aku dapat 5A.. Alhamdulillah.. 
Masuk je sekolah terus pergi dewan.. Masa tu tengah ada penyampaian hadiah untuk pelajar cemerlang UPSR.. Masuk je dewan, pengerusi majlis terus sebut nama aku.. Dengan muka blur blur aku naik pentas.. Lawak je.. Lepas tu kena naik atas pergi bilik muzik untuk ambil slip keputusan.. Waktu tu semua orang tengah turun, aku je naik.. Lawan arus.. Semua yang turun cakap tahniah.. Apabila balik rumah mama singgah pasar beli barang dapur nak masak makanan kegemaran aku.. Heheheh.. Alhamdulillah.. Tapi itu semua cerita masa aku 12 tahun.. Sekarang 16 tahun 3 hari.. Tahun depan aku dah 17 tahun.. SPM pulak.. Huhu..

Rasa gementar tunggu keputusan peperiksaan memang normal.. Hahhaa..

Tuesday, 12 November 2013

Happy birthday to me!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Hmm.. Korang perasan tak semalam aku tak buat entry pun kat blog ni..
Hmm.. Tau dah korang memang takkan perasan.. Siapalah aku ni kan..
Semalam ingatkan nak buat entry sebab nak ucap Happy Birthday untuk diri sendiri.. Eheh..
Aku dah set dalam kepala 'nanti waktu birthday aku, aku nak post gambar cake kat google plus dan blog' hahah.. Macam tak ada kerja lain je nak buat.. Sebenarnya memang tak de kerja pun.. Tapi semalam aku sibuk dok taip 'thank you, terima kasih, syukran' buat sesiapa yang wish birthday aku..
Post kali ni macam tak ada hala tuju.. Tak ada tema langsung, tak ada pengajaran pun.. Aku saja-saja nak buat entry untuk mengisi masa lapangku di dalam bilik yang sunyi seorang diri.. Ya, memang bilik ni sunyi.. Aku dengar bunyi kipas je.. Ada juga dengar bunyi kicauan burung di luar jendela.. Sekali-sekala terdengat bunyi sudu berlaga pinggan.. Mungkin ada seseorang tengah makan di dapur.. Ish!! Apa aku merepek ni..


Tadaa!! Special tak kek aku? Ada mata dengan gigi pulak.. Sebenarnya tahun ni tak ada kek untuk birthday aku.. Tak sedih pun.. Kebiasaannya kek yang dibeli tak habis pun.. Contohnya tahun ni kek birthday Laila waktu bulan Julai tak habis lagi sampai sekarang.. Hahaha.. Aku ni bukan penggemar kek.. Hohoho..

Sunday, 10 November 2013

Ais krim Malaysia.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Korang pernah dengar tak nama 'Ais krim Malaysia'.. Ala~ ais-krim yang panjang-panjang tu dengan pelbagai perisa.. Biasanya orang jual dengan harga 20 sen atau 30 sen tu.. Haish.. Tak tahulah nak cakap apa lagi kalau korang still tak tahu apa tu ais-krim Malaysia..
Dua minggu lepas, mama buat bubur kacang hijau.. Bahan utama dalam bubur ni mestilah kacang hijau kan? Lepas tu kenalah letak santan.. Okay.. Syafiqah ni bukannya nak ajar korang masak.. Hehehe.. Atok pula buat bubur caca.. So, banyaklah bubur kat rumah.. Tapi Syafiqah bukan jenis yang kalau ada mesti makan.. Syafiqah makan kalau rasa nak je.. Adik-adik pun macam tu juga kot..
Mama risau kalau tak habis pulak bubur tu.. Sayang.. Daripada dibuang lebih baik buat ais-krim.. Kalau ais-krim kacang ni memang jadi favourite semua orang dalam rumah ni..
Dalam tengah hari macam tu, Syafiqah dengan Laila pun isilah bubur tu dalam plastik panjang-panjang.. Letak dalam peti sejuk.. Malam tu 2 batang Syafiqah makan.. Pergh.. Nikmatnya.. Syafiqah tak suka sangat ais krim perasa bubur caca tu.. Sebab senang cair.. Bila dah cair rasa macam makan bubur dalam plastik..

Keesokkan harinya mama buat bubur pulut hitam pula untuk bekalan pergi berkelah dekat Bagan Lalang.. Namun demikian, bubur tu pun tak habis.. Buat pulak ais-krim pulut hitam.. Macam pelik je nama tu.. Tapi seriously ais krim ni pun sedaaaapppp.. Oleh itu, makanlah puas-puas.. Sejak kecil mama dah pesan lepas makan ais-krim minum air masak.. Tapi Syafiqah degil.. Sekarang ni, dah selsema, batuk tak henti.. Kan dah kena.. Apabila selsema ni, semua makan jadi tak sedap.. :(
Tapi nak buat macam mana, benda dah jadi..

Pengajaran: dengarlah nasihat ibu dan ayah..


Inilah aiskrim kacang hijau dengan perisa bubur caca..
Ini pula aiskrim pulut hitam.. 


Saturday, 9 November 2013

Good Boy, Adam.

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Semalam abah pergi ambil kad laporan Adam di sekolah.. Lepas solat Jumaat, abah pun pergi.
Lewat petang. Syafiqah dengan Sara tengah sediakan roti bakar untuk minum petang.. Lepas tu abah masuk dapur kata "kakak, Adam dapat nombor last dalam kelas" 
Me: hah?! Yeke?
Abah: Tapi minggu depan kena pergi sekolah Adam sebab Adam dapat hadiah..
Me: (hadiah untuk apa?)
Abah: Sebenarnya Adam dapat nombor 3 dalam kelas!
Me: eh eh.. (Masih tak percaya)
I'm still wondering how come he gets the 3rd best in the class.. He rarely studies at home..! He never does his homework at home?!

Lepas balik dari sekolah Adam, abah call mama nak bagitahu pasal result Adam.. Waktu tu abah dengan Adam dalam kereta on their way home.. 
Abah: Mama cuba teka Adam dapat nombor berapa?
Mama: tak tahu..
Abah: kalau dalam kelas dia ada 40 orang, mama kena kira dari belakang..
(Mama dah mula risau)
Mama: nombor berapa? (Nada sedih)
Abah: nombor 3!
Tetiba talian macam nak putus-putus..
Abah: mama hello.. Mama dengar tak?
Adam: kenapa abah, mama pengsan ke? 
Hahahah.. Soalan Adam tak boleh blah..

Waktu tengah makan malam tadi..
Kitorang tak habis-habis lagi cakap pasal result Adam..
Abah cerita waktu kat sekolah.. Abah nampak Adam dok main waktu abah sampai tu..
Depan cikgu, 
Orang lain suka panggil dia Muaz..
Cikgu: Muaz, awak dah bagitahu ayah ke awak dapat nombor berapa?
Adam: tak tahu (dia pun tak tahu yang dia dapat nombor berapa) 
Lawaklah Adam ni..
First words yang keluar daripada mulut cikgu "dia suka main"
Hahaha.. Memang pun.. XD
Abah: macam mana boleh dapat nomvor 3 ni? Dia hantar homework tak? Kat rumah dia tak pernah buat homework..
(Macam2 soalan abah tanya kat cikgu) 
Cikgu kata.. Dia selalu hantar homework on the spot.. 
Lagi 5 atau 10 minit nak habis waktu Adam siapkan homework cepat2 lepas tu terus hantar.. Patutlah waktu kat rumah "Adam ada homework tak?" "Adam ni takkan cikgu tak pernah bagi homework" 
Jawapan Adam "takde"
Abah tengoklah kerja-kerja Adam..
Abah: ni Adam buat sendiri ke cikgu tolong?
Cikgu: dia buat sendiri.. 

Dulu Adam ni, kalau balik sekolah terus cari iPad..  Nak main game la, layan youtube la, kadang2 dia control iPad dengan tv.. Suatu hari, abah buat syarat "Adam tak boleh main iPad waktu hari sekolah, hari sabtu dan ahad je boleh main iPad" 
Mula2 tu agak susah juga, jap gi dia marah.. Tapi lama2 dia okay... Sebab dia budak baik.. 
Okay that's all.. 
Congratulation Adam.. Keep it up!! 



Photos of Adam at Redang Island.. :)

Friday, 8 November 2013

Jamuan kelas 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Perghh bosannya tak de kerja nak buat.. Patutnya hari ni sekolah tapi Syafiqah buat cuti sekolah sendiri.. Bukan apa.. Lagipun peperiksaan akhir tahun dah lepas.. Sekarang ni abang2 dan kakak2 tengah SPM. Cikgu-cikgu nak fokuskan dekat senior-senior sekolah Syafiqah.. So, cikgu-cikgu memang tak masuk kelas dah.. Pergi sekolah tak ada kerja nak buat.. Duduk kat rumah pun tak ade kerja nak buat tapi sekurang-kurangnya kalau dekat rumah ni Syafiqah ada phone, radio dan televisyen.. Hahah...

Okay semalam kitorang (Syafiqah dan kawan-kawan sekelas) adakan jamuan kelas..
Inilah jamuan kelas yang paling seronok..
Menu utama adalah nasi tomato.. Ibu Wana buat nasi tu.. Sedaaapp.. Ibu Wana bukan buat katering tapi kalau ada order ibu dia buatlah..
Pada awalnya duit kelas kitorang tak cukup.. Nak bayar untuk nasi tomato tu pun tak cukup.. So, kalau makanan sampingan macam kuih, gula-gula dan air tu semua kena sponsor sendiri..
Yang bestnya ramai yang volunteer nak bawa makanan sampingan tu.. Anis Athirah bawa cream puff (dia buat sendiri), Sarah dengan Suraya bawa jajan.. Banyak giler.. Aiman Syafiq pulak bawa karipap. Okay tak perlulah Syafiqah senaraikan siapa bawa apa kan? Hehe.. Yang paling banyak air.. Liang Han beli 10 botol air gas, tambah pula ada lagi 2 orang masing-masing bawa 2 botol air.. Cuba korang kira ada berapa botol air kesemuanya.. Heheh.. Jawab jangan tak jawab.. Syafiqah bawa apa pulak? Eheh.. Syafiqah bawa biasa-biasa je tapi Alhamdulillah semua orang suka.. I brought fruit cocktail.. Dalam tu ada buah-buah campur dengan susu IDEAL.. Dan campur sedikit sumi or jelly or cumi.. Biasanya jamuan ada makan-makan je.. Tapi jamuan ni tak, kitorang ada buat game.. First, music chair!! Tapi Syafiqah tak main sebab pergi hantar makanan dekat cikgu-cikgu yang tak datang jamuan tu.. Kalau boleh Syafiqah pun nak join.. Second game is challenging too.. Siapa yang kalah masa main music chair tu kena lumba minum air.. Kalau air mineral ke air sirap tak pe lagi.. Tapi ji air gas.. Ada seorang kawan tu nak termuntah lepas minum air tu.. Bukan apa air botol tu banyak sangat, nanti tak habis pulak tu yang diorang buat lumba minum air gas tu.. Lepas tu diorang nak buat game 3 iaitu lawan makan sumi/jelly/cumi. Game ni untuk perempuan je.. Eleh tak challenging langsung game ni.. Apa? Tak challenging?.. Memang game ni dengar macam tak challenging tapi ianya sangat challenging bagi orang yang tak reti nak buka penutup tu.. Memang best lah jamuan ni.
Sesuatu event tak lengkap kalau tak ada kamera untuk rakam setiap pergerakan dalam event tu kan?
Semalam kitorang tangkap banyak gambar.. Tapi kawan-kawan yang ada gambar tu tak upload pagi gambar-gambar tu.. Syafiqah ada 2 je gambar setakat ni yang diupload oleh kawan dekat wechat.. Tengoklah.. Nanti Syafiqah masukkan gambar lain okay? Hehe..



Saturday, 2 November 2013

Bowling

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Syafiqah baru je balik dari Pin Bowling..
Hah?! Buat apa? 
Mestilah main boling.. Yang bestnya main ramai-ramai.. Ada mama, abah, makcik...
Okay, tak perlulah Syafiqah senaraikan siapa yang ada.. Hah.. Kat bawah ni ada gambar.. 

         Sara and Laila
        Mama and Abah
       Laila and Adam..
First round Sara menang.. Point Abah dengan Sara beza sikit je..
Aku? Heheh.. Jangan cakaplah.. Mestilah kalah.. 
Kitorang ambil family package..
RM 50 per hour.. Kitorang sempat habiskan 1 game je.. Tapi tak pe.. Lain kali main lagi.. Dekat-dekat dengan rumah ada tempat main boling.. Hheheh..




Friday, 1 November 2013

Kawan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kata mak, kawan tu ibarat lebah,
Habis madu sepah dibuang...

Kata abah, kawan itu umpama bunga ros,
Dipandang cantik dipegang sakit..

Kata atuk, kawan itu seperti air,
Terus mengalir...

Kata nenek, kawan tu bak bulan,
Dipuja dan disanjung tapi nun jauh di sana...

Kata sedara, kawan tu macam makanan,
Kawan makan kawan!!

Kata abang, kawan tu seperti lembu (terukanya la hai~)
Mengikut saje ape dikata...

Kata kakak, kawan tu tak ubah macam durian,
Bau je busuk tapi sedap dimakan..
(Syafiqah suka bau durian..)

Kata adik, kawan tu macam biskut,
Sekejap ada sekejap takde...

Kata aku, kawan tu tak kisahlah camne, walaupun dia 
Ibarat Lebah, Umpama Bunga Ros, Seperti Air, Bak Bulan, Seperti Lembu, Tak Ubah Macam Durian dan Macam Biskut, 
Dia tetap kawan.. Sebab..
Sekali aku dah kawan dengan dia..
Selamanha dia tetap kawan aku.. 

                 Miss them.. :'(

      Berkawan walaupun tak seusia..

          Kawan satu unit uniform..




Message poster

Hi readers,
Last week my teacher gave an A3 size paper to make a poster.. I've never made any poster because I couldn't draw well.. Luckily, I have to send the poster next week.. So, I have two weeks.. I'm not creative so I sketch a very simple poster before I draw the real one.. Please share your ideas.. :D
Is it okay?

Photos of the latest camping..

Hi readers! We meet again in this blog..
Okay sebelum-sebelum ini Syafiqah pernah cerita sikit pasal penyertaan Syafiqah dalam perkhemahan Kadet Bomba Penyelamat Malaysia peringkat negeri kan.. Dalam entry tu tak ada gambar, apabila baca macam karangan pulak kan? Baiklah entry kali ini Syafiqah nak share gambar yang ada.. Sikit je.. Sebelum ni Syafiqah tak ada gambar ini sebab penggunaan peralatan elektronik diharamkan semasa perkhemahan..












Okay gambar pertama tu adalah gambar sewaktu kitorang baru lepas berkawad. Penat dan panas.. Ketua kontijen kitorang rebah lepas keluar dari padang kawad.. Lepas tu, kitorang jadi bersemangat apabila ada seorang jurugambar cakap "okay duduk kat sana, nak tangkap gambar ni" semua happy je time tu.

Gambar 2. Hari terakhir perkhemahan.. Waktu ini majlis penutup sedang berlangsung.. Inilah kami dari platun Gombak.. Semua bersemangat menyanyikan lagu Negaraku.

Gambar 3 di balai bomba dan penyelamat Rawang.. Waktu ni semua perasaan ada. Penat + sedih (kena berpisah) + happy (nak balik rumah). Dalam gambar ni tak ramai sebab kadet-kadet yang lain dah balik.. Tinggal kitorang je yang belum balik.

Gambar 4. Hari terakhir latihan pusat. Sepatutnya gambar ni letak dekat atas sekali.. Gambar ini diambil di balai bomba penyelamat Rawang, sebelum bertolak ke kawasan perkemahan di Kuala Kubu Bharu.

Korang semua!! Syafiqah rindu korang, platun Gombak Awesome!! Dan cikgu-cikgu.. :D
Cikgu, tahun depan saya nak sertai lagi perkhemahan boleh? Hehehe..

Thursday, 31 October 2013

Hilang..

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Hari ni topik kat radio Hot Fm ialah hilang.. Barang korang yang dah lama hilang lepastu jumpa balik.. Biasalah kalau radio ni, orang akan call/mesej/comment kat fb untuk share pengalaman diorang.. Berikut adalah antara situasi yang aku ingat..

Situasi 1
Ada seorang lelaki ni hilang cincin dia selama 25 tahun. Lepas tu dia jumpa balik apabila dia dapat tahu cincin dia tu dilelong dalam internet.. 

Situasi 2
Ada la seorang perempuan ni kena marah dengan makcik dia.. Dia pun geramlah. Lalu dia ambil cincin tunang makcik dia, buang kat semak.. Sekarang makcik dia tu dah ada 4 orang anak.. Suatu hari, dia jumpa balik cincin tu, lepas tu bagi balik kat makcik dia..

Situasi 3
Ada seorang perempuan ni, dia hilang kalkulator.. Dia tak tahulah salah letak ke, orang ambil ke.. Suatu hari dia mimpi yang dia jumpa kalkulator dia tu dalam stor.. Rasanyalah.. Bila dia bangun tidur, dia carilah kalkulator dia kat stor tu.. Memang ada !!

Situasi aku!! Hahaha, ada juga.
Suatu hari, aku hilang buku tulis BI.. Sebenarnya dah lama hilang.. Tapi buat dek je sebab cikgu subjek tu asyik tak datang sekolah.. Tapi sehari sebelum cikgu tu datang sekolah, aku dah panik.. Manalah buku ni pergi?! Cari.. Cari.. Cari.. Tak jumpa.. Lepas tu tidur je lah.. Memikirkan 1001 alasan yang harus ku beri.. Dalam mimpi aku terjumpa buku tu dekat almari buku-buku lama.. Pagi tu sebelum sarapan aku pergi cari buku tu kat almari tu.. Bukan senang.. Banyak buku-buku lama bersepah-sepah.. Alhamdulillah aku jumpa buku tu..

Err.. Apasal aku rasa ayat dalam entry ni skema sangat.. Ohh.. Maklumlah baru lepas peperiksaan akhir tahun semalam... 
Hari ni mesti ramai classmates aku yang tak sekolah.. Sebab aku pun tak sekolah. Hahah.. :) okay that's all... Bye. Assalamualaikum..  ^_^

Trip..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Laila, adik perempuan bongsu Syafiqah baru balik daripada lawatan ke Pulau Langkawi, Kedah dan Perlis.. Okay sememangnya Syafiqah jealous.. Hah?! Baru darjah 6 dah pergi lawatan sekolah kat tempat yang jauh-jauh..! Rezeki dia..
Hmm.. Waktu Syafiqah sekolah rendah dulu ada tak pergi lawatan, ek?
Jap.. Recall.. Recall.. Okay, tak ingatlah.. Waktu sekolah rendah dulu, Syafiqah ada pergi kem dekat Taman Rimba Komanwel.. Dekat je dari rumah.. Tidur dalam chalet.. Tapi kem tu memang menyeronokkan.. Kem tu untuk persediaan UPSR...  Syafiqah ingat pergi lawatan waktu tadika dulu..
Waktu form 3, cikgu science cakap "lepas PMR nanti kita buat lawatan pergi Singapore nak?" "Buat passport group" in the end, tak jadi pun lawatan tu sebab tak dapat sambutan kot..
Okay, Syafiqah jealous waktu Laila cerita apa dia buat kat sana.. Yang bestnya, dia beli coklat (ubat gemuk) banyak-banyak... Hahahah.. Ok that's all.. Bye.. Assalamualaikum.. ^_^

Friday, 25 October 2013

Kesian Anis..

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tempat: sekolah..
Pagi tadi, sampai je sekolah terus pergi kantin sebab semua kawan ada situ.. Menunggu waktu untuk berkumpul di tapak perhimpunan..
Wah! Semua tengah berborak sakan.. Tak de siapa pun baca buku.. Kejap lagi ada peperiksaan.. Syafiqah seorang je pegang buku.. Mentang-mentanglah hari ni ada Sejarah kertas 3 dengan pjk je..
Sejarah kertas 3 kan boleh rujuk buku atau apa bahan bercetak..
Lepastu, diorang citer apa diorang buat lepas balik sekolah semalam..
Tengok running man lah, tidur lah.. Dekat wechat ada orang update "tengook tibii" haha.. Relax je semua orang..
Syafiqah : semalam aku cari bahan sikit untuk Sejarah ni.
Syafiqah cari pun sebab dah bosan sangat tak mende ape nak buat..
Anis :aku pun ada cari bahan sikit.
Aqilah: nak tengok (sambil hulur tangan)
Anis pun carilah dalam beg dia..
Anis : alamak!! Tak ade pun.. Macam mana ni..
Dia mencari lagi..
Anis : Syafiqah jom, kite nak call ayah kite jap..
Apabila dah call, ayah dia tak jawab pulak..
Anis : Syafiqah, kite nak balik jap..
Balik? Alahai.. Kesiannya Anis.. Rumah Anis dekat dengan sekolah. Tapi mestilah penat juga..
Waktu dia call ayah dia, Syafiqah tolong cari dalam beg dia.. Memang tak de pun..
Syafiqah pun masuklah kelas.. Lepas tu, Anis datang sambil termengah-mengah..
Dia cakap "ada dalam beg!!" Aduh penatnya je dia lari balik rumah..
Susah nak jumpa kertas tu sebab dia campur dengan kertas-keras peperiksaan yang lain..

Pengajaran: jangan campur kertas yang kita nak guna dengan kertas-kertas yang tak guna..
Syafiqah dah serik buat macam tu.. Sebelum ni, Syafiqah selalu campur kertas kajang dengan kertas omr dengan kertas2 peperiksaan.. Apabila peperiksaan dah nak mula, kelam-kabut cari kertas kajang dengan omr..

Thursday, 24 October 2013

Gluestick..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Korang tahukan gluestick tu apa?? Ala~ yang maam lipstik tu..
Syafiqah tak suka guna gam tu sebab gam dah kering sebelum tampal kat buku atau kertas..
Syafiqah prefer gam cair.. Walaupun comot tapi gam tu kuat..

Hmm.. Sebenarnya bukan nak citer Syafiqah suka gam ni ke tak...
Mesti korang kata "apalah benda ni pun nak bagitahu orang ramai ke?"
Sebenarnya kalau cakap pasal gluestick Syafiqah teringat satu cerita..

Tempat: Tadika
Suasana: bising (ada orang lari sana sini)
Suatu hari, adalah seorang kawan Syafiqah ni dia bawa gluestick..

B: tengok ni, ni lipstik~!. (Dia kata kat Syafiqah dengan kawan-kawan lain)
Kawan-kawan lain dah mula terpegun dengan gam tu.
Me: bukanlah tu gam..
B: tak lah ni lipstik.. Korang nak tak? Esok aku bawa, ada banyak kat rumah..
(Kawan-kawan lain pun kata "nak-nak"..)
B: siapa nak pakai?
Kawan-kawan lain tu semua nak..
Me: janganlah tu gam bukan lipstik..!
Diorang semua tak endahkan apa yang Syafiqah cakap. Diorang pun pakailah 'lipstik' tu.
Bukan tu je, diorang pulaukan Syafiqah sebab tak sependapat dengan diorang.. Haih~
Keesokkan harinya..
A: Syafiqah betullah apa kau cakap, mulut aku dah bengkak..
(Tulah tak percaya lagi apa orang cakap)

Pengajaran: jangan mudah sangat terpedaya dengan kata-kata orang..


Post title

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

Hah, korang baca tak tajuk kat atas tu.. Syafiqah tak tahu nak buat tajuk apa untuk post kali ni..
So, taip je perkataan tu balik.. Korang rasa tajuk apa yang sesuai untuk cerita bawah ni..

Hari rabu minggu depan (30.10.2013) peperiksaan akhir tahun melabuhkan tirainya..
Tak sabarnaya nak tunggu peperiksaan habis..
Ada banyak benda yang Syafiqah nak kongsi dengan korang..
Contohnya percutian kat Cameron Highland.. :)
Tunggu ye..  ^_^

*tak payah buat entry pun tak apa kan? Orang selalu buat post kat facebook je benda ni..

Examination fever

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Bila berlari, akan berlaku oxygen dept..
Bile peperiksaan, akan berlaku sleep debt!!
Ahh.. Waktu peperiksaan ni, aku tak cukup tidur..
Tidur lambat sebab nak baca buku,
Bangun awal sebab nak sambung baca buku..
Waktu tengah peperiksaan mulalah menguaplah, apalah..
Tambah pula duduk bawah kipas kan.. Rasa sejuk je...
Kalau hujan waktu pagi lagi la sejuk menggil waktu jawab peperiksaan tu..
Dah 3 minggu ada peperiksaan, mujurlah minggu depan dah habis..
Petang ni boleh relax sikit sebab esok ada Sejarah kertas 3 je..
Huhuhu.. Cepatlah habis.. Tak sabar nak cuti sekolah ni.. (*__*)

Saturday, 19 October 2013

Glass like brass

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hi,  I just want to share a story that I had read..  I think this was a true story..

A long time ago, there was a man who made glass cup that cannot be broken. The glass is as hard as brass, which, as you know it was a very hard metal and very beautiful.
He went with his present (the cup) to Caesar. Everybody who was there said the cup was beautiful..
They also said he was a wonderful glassmaker..
He wanted to show the unique of the cup...
He threw the glass cup with all his strength on the hard floor.. Then he beat the cup with a hammer,
However the glass did not broken and did not left any mark on it..
Caesar was amazed. "Who else can make the wonderful glass like this?" Asked Caesar.
"No one does" the glassmaker answered.
Then Caesar asked his soldiers to head off the glassmaker..
"If people learn to make the glass, gold and silver have no more value than dirt!" Said Caesar.

What is the moral of the story? Share with me of you know it.. ^_^

Situasi benar bagi pelajar.

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Di sekolah:
"balik rumah ni, nak belajar lah.. Nak baca buku biology, buat latihan chemistry.."

Di rumah:
"nak tengok cerita ni dulu lah.. Pukul 3 jap gi baru belajar.."

Pukul 3:
"eh! Macam best je citer ni.. Layanlah dulu.."

Pukul 4:
"mengantuklah, tak de mood pulak nak belajar.."

Lepas tu pergi tengok tv, main game, texting dan lain-lain..

Malam sebelum tidur:
"asal la pergi layan sangat cerita-cerita tu..  Sekarang dah mengantuk pulak..
 Esok balik sekolah mesti belajar.."

Tapi benda ni berulang setiap hari..
Bila nak dekat exam..
"Asal lah aku malas sangat sebelum ni"
"Nanti kalau periksa dah habis pun, aku nak belajar lagi untuk periksa akan datang pulak"

Moral of the story: don't study at the eleventh hour.

Tuesday, 15 October 2013

Cameron Highland.

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
My family and I had visited to Cameron Highland.. We spend 2 days and one night, there..
 It is located in Pahang..
Cameron Highland is our most visited places.. Here are some pictures that I want to share..
Okay.. Makanan inilah yang jadi sahabat perut kami sekeluarga semasa dalam perjalanan.. Kalau korang teliti, korang akan nampak satu plastik besar berisi keropok ni dalam gambar tu.. Heheh..
Tea time!! Sampai je kat sana, terus singgah kedai minum teh.. :D

This picture was taken in the lift.. Haha.. 
The picture of my eldest sister and me..
Time ni nak naik pi rumah sewa kat sana.
Laila and Adam.. Laluan dekat depan rumah sewa.. 
We had steamboat at night.. Mama bawa periuk steamboat tu dari rumah.. 
         Cactus!! Be caution.. Auchh..

On the next day, we went to tea farm..


     Laila and me!! Peace..
Mama and Abah.. Jauhnya.. 

Adam.. My youngest brother.. Gambar blurr pula..
     Yellow flower.. 
     Assalamualaikum.. (^_^)

We went to Cameron Highland a week before final examination started.. I was so worried.. So, I brought my chemistry note book because I want to make revision during my free time there.. BUT.. I didn't read the book.. Hahaha.. 
Okay that's all.. Come visit to Cameron Highland, Malaysia.. Hehehe.. Promote pulak..


















Saturday, 12 October 2013

:)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Semalam kan Syafiqah dapat anugerah tu..
Balik sekolah, call mama sebab tak sabar nak bagitahu..
Mama tak putus-putus cakap 'Congratulation'
Ingatkan nak bagitahu abah tapi nanti ganggu pulak sebab mungkin abah pergi solat jumaat..
Mama balik kerja je, Syafiqah tunjuk plak dengan sijil tu kat mama..
Lepas tu, cerita semua yang berlaku daripada Syafiqah bangun tidur sampai turun pentas..
Siapa tak seronok..
Lepas tu, cerita balik daripada A sampai Z kat abah..
Abah dengan mama gelak sebab Syafiqah dapat tawaran je, tak pergi pun..
Waktu tu abah cakaplah sebab apa Syafiqah tak boleh pergi..
"Sebab waktu tu waktu peperiksaan pertengahan tahun.."
Riuh kat dapur tu.. Seronok buat mama dengan abah gembira.. (^_^)

Friday, 11 October 2013

Majlis Anugerah Kokurikulum.

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Minggu lepas Syafiqah cerita pasal Anugerah Cemerlang Hal Ehwal Murid, kan?
Hari ini ada Majlis Anugerah Cemerlang Kokurikulum..
Untuk beri penghargaan kepada pelajar yang telah membawa nama sekolah ke peringkat daerah, negeri dan kebangsaan.

Semalam (Khamis) ada seorang member Syafiqah cakap dia dapat surat untuk jemput ibu bapa hadir sekolah.. Dia dapat anugerah..
Lepas tu, Syafiqah rasa macam hilang semangat sebab kenapa dia dapat tapi Syafiqah tak?
Sedangkan kitorang sama-sama pergi perkhemahan kadet bomba sampai ke peringkat negeri..
Syafiqah memang rasa down sangat..

Lepas tu, bangun daripada tidur pagi tadi.. Syafiqah still rasa macam tak semangat..
Mana surat untuk Syafiqah? Syafiqah tak dapat ke? Okay.. Tak pe.. Tapi Syafiqah still harap sesuatu yang miracle akan terjadi.. Syafiqah nak juga naik pentas.. Ish giler ke apa..

Tadi.. Sewaktu majlis tu berlangsung, mestilah ada ucapan pengetua kan? Pengetua pun berucap..
Lepas tu kan "sekolah mendapat tempat ketiga (kot) peringkat daerah untuk tarian, 3 KRS telah menyertai kem peringkat negeri dan seorang kadet bomba menyertai perkhemahan peringkat kebangsaan"
Me: Huh? Siapa lagi dapat tawaran ke kebangsaan? Bukan ke Syafiqah yang dapat tawaran tu? Tapi tak pergi pun..

*nota: korang maaf ye kalau Syafiqah buat korang fikir yang Syafiqah ni berlagak.. Tak de niat pun.. Maaf ye.

Lepastu ada seorang member Syafiqah datang kata "Syafiqah, cikgu suruh masuk dewan. Anugerah untuk bomba kebangsaan"
Me: huh?! Alhamdulillah, satu keajaiban telah berlaku.

Syafiqah seorang je ambil anugerah untuk kebangsaan. Alhamdulillah..
Sebelum naik pentas, Syafiqah berdiri kat sebelah pentas..
Ada seorang cikgu tanya "awak ganti siapa ni?" (Kalau penerima anugerah tak de, cikgu cari pengganti)
Me: saya naik untuk diri saya..

Lepas tu, hampir semua orang kat sekeliling Syafiqah pandang semacam je..
One of the teacher looked at me from head to toe.
Lepas ada cikgu tanya "kenapa tak pakai uniform?"
Me: saya tak tahu pun pasal ni..
Cikgu pertama yang tegur kite tu kata kat orang lain, "ni peringkat kebangsaan ni"
Cikgu-cikgu lain pandang Syafiqah macam tak percaya je..
Syafiqah fikir cikgu2 tu cakap "betul ke budak ni?"
Penyampai hadiah pun macam terkejut tengok apa yang tulis kat plak tu..
Bila ambil, penyampai hadiah tu kata "ni ada peluang jadi bomba"

Hahaha.... Lawak je hari ni..
Alhamdulillah, all my hardwork paid off. ^_^

1 month to go...!
Today is 11 October
My birthday is 11 November..
I can't wait to reach 16!! Yuhuuu!!

Wednesday, 9 October 2013

Tudung.

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Kalau korang ni kawan-kawan saya or pernah nampak saya kat mana-mana.. Heheh..
Mesti korang nampak Syafiqah pakai tudung bawal je kan.. Yup.. Memang tudung bawal lah yang akan saya pakai setiap kali keluar rumah. Pernah juga pakai tudung sarung tapi bila pergi tuisyen atau main badminton je la..
Asal Syafiqah cakap pasal tudung ni?
Hmm.. Sebenarnya Syafiqah teringin sangat nak pakai shawl tapi cermin mata jadi penghalang..
Pernah juga Syafiqah cuba pakai shawl, tapi tak sesuai..
Syafiqah teringin nak pakai tudung dengan fesyen lain.. Yela, asyik pakai tudung bawal pin kat bahu je, bosan lah.. Syafiqah suka tengok orang pakai shawl dengan betul dan kemas.. Maksudnya menutup aurat dan tidak serabut.. Diorang nampak comel sangat.. Rasa macam nak belajar je daripada mereka.
Pernah juga Syafiqah cuba ubah cara pemakaian tudung bawal tapi hampeh..
Seriously Syafiqah nak ubah cara pemakaian tudung..
Ala~ semua perempuan pasti nak kelihatan cantik kan?
Syafiqah nak kelihatan comel.. 😊

Tuesday, 8 October 2013

Bosan pulak..

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Bosan.. Bosan.. Bosan..
Okay minggu ni student form 3 still ada peperikasaan PMR. Kelas Syafiqah pula cuti dari hari Isnin hingga Rabu.. Semalam tak lah rasa bosan sebab Syafiqah pergi sekolah, cikgu buat kelas tambahan..
Final examination dah hampir, kalau tak belajar memang tak boleh jawab apa-apa soalan.
Hari ni cikgu tak buat kelas tanbahan, so tak sekolah.

Situasi di rumah:
Lepas mama abah pergi kerja, adik-adik pergi sekolah..
Syafiqah tak de kawan pulak kat rumah.. Mula2 baca buku nota kimia, lepas tu rasa bosan sebab rumah sunyi.. Lepas tu cuba buat latihan add math.. Apabila jumpa soalan yang tak boleh jawab rasa bosan pulak.. Lepas tu baca buku biologi pulak.. Main tukar-tukar pulak kan? Baca sampai mengantuk.. Ingat nak tidur kejap.. Lama pulak jadinya.. Bukan apa bosanlah belajar sesorang, kalau ajak kawan nanti bersembang pulak yang lebih daripada belajar..  Alhamdulillah petang ni ada tuisyen.. Ada jugalah benda bermanfaat yang dapat Syafiqah buat.. ^_^

Esok kelas dicutikan lagi, apa yang patut Syafiqah buat agar tak bosan dan cepat mengantuk waktu belajar.. Dengar lagu? Syafiqah dengan lagu kalau buat latihan math je.. Kalau subjek lain nanti tak boleh fokus pulak.. :/

Thursday, 3 October 2013

Anugerah Hem

Dear readers,
Sorry ye sebab dalam post yang sebelum ni Syafiqah emo lebih.. Okay hari ni mood baik-baik je..
Hari ni Syafiqah nak cerita tentang benda yang jadi pada hari Isnin yang baru je berlalu..
Nak tahu tak? Kalau tak nak tahu tak pe, shut down je korang punya komputer or laptop tu..
Hari Isnin hari tu ada Majlis Anugerah Hal Ehwal Murid.. Ada banyak anugerah yang disampaikan..
Anugerah : kehadiran penuh, pelajar berbudi bahasa, ketua/penolong berkaliber, pelajar merit tertinggi dan banyak lagilah.. Alhamdulillah Syafiqah merupakan antara penerima anugerah tu..
Syafiqah dapat Anugerah Penolong Ketua Kelas Berkaliber.. Apabila Syafiqah dapat tahu yang Syafiqah dapat anugerah tu, Syafiqah asyik fikir :
"Layakkah aku terima anugerah ni?"
"Macam mana cikgu menilai penerima2 anugerah?"

Waktu form2 dulukan ada anugerah pelajar 5S.. 'S' stands for senyum,sapa,salam,sahsiah,smart..
Masih segar di ingatan Syafiqah.. (Ceh..! Ayat nak gempak je..) beberapa hari sebelum majlis anugerah hem tahun 2011, ada seorang cikgu naik pentas cakap "hari ni cikgu2 akan menilai calon-calon pelajar 5S"
"Owh" Syafiqah jawab dalam hati.. Time tu Syafiqah fikir juga "untungnya siapa yang tercalon sebagai pelajar 5S tu, tapi cikgu tak bagitahu pun siapa calon2 tu". Lepas tu, masa hari Anugerah HEM tu Syafiqah dapat anugerah tu!! Alhamdulillah.. Sejak hari tu, Syafiqah fikir cikgu2 tengah jadi spy.. Tapi waktu bila cikgu jadi spy? Tak nampak langsung kelibat cikgu yang mencurigakan... ~.~

Yang bestnya majlis tahun ni kan.. Ibu bapa kepada penerima anugerah dijemput hadir.. Mama dengan abah datang.. :) duduk atas pentas..
Syafiqah seronok sangat sebab mama dengan abah sanggup datang sekolah semata-mata nak tengok Syafiqah naik pentas tak sampai 2 minit pun untuk terima hadiah.. Syafiqah dapat sijil dengan tuala dalam kotak hadiah.. Tahun ni ada anugerah seri pagi.. Anugerah ni untuk pelajar2 yang datang sangat awal ke sekolah.. Syafiqah tanyalah seorang akak yang dapat anugerah ni..
"Akak datang sekolah pukul berapa?" "6.20" pergh awal giler.. Syafiqah pasti waktu tu mesti ada yang baru bangun tidur, betulkan?
Okaylah ni sahaja untuk entry kali ni.. Sekian. :)

Tuesday, 1 October 2013

Menyakitkan hati je..!!

Eeeeee!!!! Sakitnya hati!! Aku benci orang yang suka ambil tempat aku..
Walaupun bagi korang ni benda kecil je.. Tapi aku rasa nak lempang22 korang tau tak?! 
Minggu lepas dekat tempat tuisyen ada pelajar baru.. Lepas tu budak tu duduk kat tempat seorang budak ni, bila budak ni tak de tempat sesuka hati dia je duduk kat tempat aku.. Sebenarnya tempat duduk dalam kelas tu cikgu dah tetapkan.. Aku pulak suka tempat tu.. Budak tu patutnya duduk lah kat tempat lain!! Hish..panas betul hati.. Disebabkan dia, aku kena duduk dekat belakang sekali.. Bila duduk dekat situ rasa terpinggir sangat....!! 
Situasi hari ni pun sama jugak.. Okay, memandangkan minggu ni ada PMR, kitorang semua kena pindah kelas sebab kelas kitorang digunakan untuk peperiksaan.. Bila masuk dekat kelas baru ni, aku duduklah dekat satu tempat yang selesa ; bawah kipas, straight depan whiteboard dan  tempat tu bukannya belakang sekali.. !! 
Waktu dekat kelas lama, tempat duduk aku tu memang tempat yang sangat tidak selesa.. Panas sebab tak dapat angin kipas. Kawan2 yang datang kat tempat aku selalu cakap "ish, panasnya macam mana kau boleh tahan?" .walaupun duduk tepi tingkap still rasa panas sebab tingkap tu bukannya boleh buka luas2.. Oleh sebab duduk sebelah tingkap juga, suasana kat luar kelas selalu bising!! Arghh...! Tension giler.. Susah giler nak rasa tenang!! Lepas tu, tempat tu dekat belakang sekali!! Orang yang duduk depan2 aku suka halang whiteboard dengan kepala diorang!! Frust giler!!.. Lepas tu bila kat kelas baru ni, aku nampak ada orang duduk kat tempat aku tu, dia bukannya nak bangun duduk tempat lain.. Aku pulak kena pergi cari meja..  Hish!!! Menyampah giler dengan orang yang menyusahkan aku ni!! Lepas tu tempat duduk aku sekarang ni, dekat belakang sekali!! Panas!! Tak nampak whiteboard!! Kali ni ramai pulak yang akan menghalang pandangan aku dengan kepala diorang.. Arghhhh!!!  Benci!! Benci!! Benci!!!.. Hei!! Korang yang duduk kat tempat aku! Korang mungkin ingat aku tak kisah! Tapi kalau aku buat cam tu kat korang, barulah korang tahu apa yang aku rasa!!! Hati masih rasa panas!!!

Wednesday, 25 September 2013

Sakit hati sebab kawan..

Arghhh!!
Sedihnya, sakitnya hati!!! 😤😡 sebab ada kawan yang lupakan kita..
So, kadang-kadang Syafiqah rasa terpinggir sebab kawan tu..
Kadang-kadang rasa macam tak de kawan je..
Kadang-kadang rasa kalau tak de kawan lagi bagus..
Tapi kite tetap memerlukan kawan.. Walaupun kawan tu menyakitkan hati, kita kena bersabar..
Korang (readers) boleh tak komen: macam mana nak buat kawan ingat dekat kita?

Happy Birthday!!

Assalamualaikum dan selamat sejahtera..
Hah! Tajuk untuk entry kali 'happy birthday'.. Korang rasa birthday siapa.. Cube teka..
Hah!! Meh nak habaq meh..
Hari ahad lalu (22/9) birthday GPK HEM SMK RAWANG.. Pn. Hjh Nor Azian..
Hari selasa semalam (24/9) birthday YDP PIBG En. Saufi
Esok khamis (26/9) birthday pengetua.. Pn Hamidah..
Tadi ada surprise untuk 3 orang pentadbir sekolah ni..
Pagi tadi ada majlis restu untuk budak form 3.. Ramai yang bosan sebab ada yang kata majlis tu ta de kena mengena dengan kitorang..

Lepas habis tu.. Jeng.. Jeng.. Jeng..
Ada orang bawa kek naik ke pentas.. Alvin nyanyi lagu Happy Birthday, Iman main gitar..
Lepas tu semua orang nyanyi sama-sama.. Mula-mula ramai yang dah bosan dengan majlis tu, lepas tu semua orang bagi tumpuan waktu nyanyi lagu birthday..
Ahhh.. Seronoknya kalau birthday Syafiqah pun disambut macam tu... Tapi Syafiqah tetap bersyukur dengan cara sekarang ni.. Sekurang-kurangnya family Syafiqah tak lupa birthday Syafiqah..
:)

Saturday, 21 September 2013

No title.

Assalamualaikum and selamat sejahtera..
Sorry readers because I haven't post for long time.. I have many stories that I want  to share but my final exam is just around the corner. So, I have to study and do revision in order to get 9A+.. Do you think that I can get it or not? 
Okay, that's all.. Got to go.. Bye..

Tuesday, 3 September 2013

Who would you want to be?

Hi there! Assalamualaikum to muslim..

Hmm.. Today we (my classmates and I) given a task to write an essay.. Actually, every tuesday we have to write an essay. I like to do essay because I can express my feeling.. Teacher said if we write all heart, the essay is nice to read.. So the teacher will comment 'GOOD' .. The one's who get 'GOOD' feel so happy.. Guess how many 'GOOD' I've got? Hehe.. I got twice! It's okay than zero right?

Okay back to the main topic.. The question of essay is :
"If you were given a chance to be anybody, who would you want to be and why"

Oh man~  until now (11:35pm) I still don't have an idea about who I want to be!! I have to submit the essay tomorrow! If you(readers) were me, who will you choose? At first I think that I want to be Phineas and Ferb because they are so creative.. Everyday they will invent new thing. They always think out of the box but I have to write about the people that exist not the cartoon.. One of my friend thought about Doraemon.. Hahha.. Doraemon always help needy/lazy person like Nobita! Doraemon can get anything from its magic pocket. Hahahah... At last she writes about Tun Dr. Mahathir Mohamad..
Hmm.. I want to write about a people that I really want to be, but whom? Arghh.. I've to sleep late doing my essay..

p.s: Dear teacher, I'm sorry if I hurt your feeling...

Tuesday, 27 August 2013

I'm not an actress

I'm not an actress,
I don't even know how to act.
I'm not an actress,
I can't express various feelings in a time.
I'm not an actress,
who can play any role.
Saya adalah siapa diri saya!
Don't ask me to be someone else.. 


Friday, 16 August 2013

Raya 2013.

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1 Malaysia!
Salam Aidilfitri!
Korang mesti ada cerita yang menarik masa raya tahun ni kan? Hmm.. Kongsilah..
Syafiqah pun nak kongsi gak.. Bacalah ye..

Tahun ni giliran untuk beraya di kampung abah. Hari terakhir berpuasa, kitorang berbuka dekat kampung mama.. Kampung mama dengan abah dalam satu negeri je.. Jadi senanglah kalau balik kampung, tak yah pergi jauh-jauh.. Tahun ini semua adik-beradik abah balik beraya, so bolehlah jumpa sepupu-sepapat yang jarang-jarang jumpa tu! Oleh sebab ramai yang ada kat kampung, kena beratur panjanglah kalau nak masuk tandas, tak ke gitu?  Waktu pagi-pagi lepas solat subuh, cepat-cepat pergi tandas nak mandi.. Mama dah siap-siap bawa balik iron, yela nak gosok baju pun kena tunggu giliran..

Raya tahun ni biasa-biasa je.. Macam raya lepas-lepaslah mesti ada ketupat, lemang, rendang, pergi solat raya, mandi sunat raya, makan kuih raya, tangkap gambar raya dan macam-macam lagilah tentang raya.. Mesti korang pun lalui benda yang sama..

Pagi raya tu, lepas balik dari solat raya kitorang singgah rumah rumah tokngah (kakak maktok Syafiqah, adik-beradik maktok semua tinggal dalam satu kampung..) .. Semua orang tengah lapar masa tu, yela sebelum pergi solat makan kuih raya sebiji je untuk alas perut.. Yang pergi time tu Syafiqah ngan keluarga.. Pastu ada nenek, mak menakan, pak menakan dengan sepupu yang lainlah..
Waktu kat rumah tokngah tu habis lemang kitorang bedal.. Hehehe.. Kesian tokngah, tetamu lain tak sempat nak merasa lemang tu..

Lepastu kitorang semua pun baliklah rumah, menunggu tetamu datang beraya..
Dah lama sangat tunggu mestilah bosan.. Waktu tengahari Syafiqah dengan adik-adik dan sepupu jalan-jalan pergi sawah.. Nak tangkap gambar!! Yeah inilah yang paking best, tangkap gambar dekat sawah dengan cousins. Kitorang nak lalu dekat batas-batas sawah tu tapi daun padi tumbuh tinggi sampai tak nampak batas tu.. So, kitorang pun berdiri je dekat tengah-tengah jalan sambil buat pose macam-macam.. Bila kereta lalu, kitorang pandang ke arah tempat lain sambil berjalan konon-konon kitorang ni nak balik rumah.. Malu sangat kalau orang dalam kereta tu nampak apa yang kitorang buat.. Tapi kitorang memang dah malu sangat sebab orang dalam kereta tu KENAL KITORANG!! Siap hon lagi waktu nampak kitorang.. Yang lalu tu adalah tokngah bersama keluarga..
Omg, tak nak balik rumah!! Mesti tokngah nak pergi rumah maktok.. Huhuhu..

Raya kedua, 9/8/13
Korang tahu tak apa yang jadi waktu raya kedua tu?! Hmmm.. Meh sini dengaq..
Wan sembelih itik.. Hmm.. Biasanya kalau balik kampung, wan akan sembelih ayam tapi kali ni itik.
Maktok pula dok cabut bulu-bulu ayam tu.. Maktok nak buat gulai itik kot.. Entahlah tak ingatlah..

Along (kakak abah) :Syafiqah makan itik ke?
Me:tak. Siapa makan itik? Atok makan ke itik?
Maktok: atok pun tak makan..
Me:dah tu siapa yang makan? #$@&?

Soalan tu tergantung kat situ..

Okaylah sekarang ni dah pukul 12.55 a.m nak tidurlah.. Nite..nite.. Tapi tak ngantuk lagi..!

Saturday, 27 July 2013

lewat ke kelas!!

Assalamualaikum,
hmm... dah berapa hari Syafiqah tak update? ahh kesah apa, bukannya ada orang yang nak baca pun..
kiranya Syafiqah syok sendirilah kan? papejela..

hari ini Syafiqah nak cerita pasal semalam.. semalam cuti sekolah sebab Nuzul Quran..
perghh.. bosan duduk kat rumah, tak tahu nak buat apa..
semalam lepas buka puasa, macam biasalah Syafiqah dengan adik-adik tolong mama kemas dapur sikit.. lepastu solat maghrib, lepas solat tu Syafiqah menonton tv.. tiba-tiba..
"kakak!" Sara panggil sambil berlari turun tangga..
me:asal
Sara: hari ni bukan ada tuisyen ke?!
me: a'ah lah!! aduh cam ne boleh lupa ni!
(Syafiqah tengok jam dah pukul 8:35, sedangkan tuisyen mula pukul 8:15)
abah: tak payah pergilah.. dah lambat nak buat macam mana..
mama: pergi siap cepat..

at the end kitorang pergi la tapi lambat ..
waktu tu kelam kabut sebab nak bersiap.. takkanlah kitorang nak pakai baju tidur. ye dak?
nasib baik dah ada baju kurung yang siap digosok.. baju dah settle tapi tudung pulak masalah..
nak pakai tudung apa ni? nak gosok memang tak sempatlah.. Syafiqah pun pakailah tudung bawal hitam yang berkedut.. nampak selekeh la pulak. tapi takdelah teruk sangat kedut tu..
waktu tu dalam kereta Syafiqah asyik fikir ayat, macam mana nak cakap dengan teacher yang kitorang terlupa hari ni ada kelas.. perjalanan dari rumah ke tempat tuisyen tu kena lalu 3 lampu trafik. setiap kali sampai dekat lampu trafik tu, mesti tukar merah..
Alhamdulillah sampai ke tempat tuisyen, Syafiqah dengan Sara berlari naik tangga..
Apabila masuk je kelas, Syafiqah tengok semua orang duduk jarak-jarak..
oh man.. ada test la pulak... waktu sampai dekat kelas teacher suruh duduk lepas tu bagi kertas.. teacher tak tanya pulak kenapa lambat.. Alhamdulillah kitorang boleh buat test tu..

sepatutnya kitorang tuisyen setiap hari selasa.. hari Jumaat hari tu teacher buat kelas ganti.. nasib baik kitorang pergi, kalau tak kitorang kena datang tuisyen hari ahad pulak..



Friday, 19 July 2013

Mama say .......

okay hari ini Syafiqah nak cakap sikit pasal perkhemahan dekat Pulau Redang tu..
Syafiqah tanya mama, "kalau nak pergi boleh tak?" --> feeling excited tunggu jawapan daripada mama.. "Boleh, tapi..." "ada tapi pulak" :/ "guna duit sendiri" sambung mama..
lepas mama cakap macam tu, Syafiqah diam, fikir nak pergi ke tak..

Tuesday, 16 July 2013

Mission complete.

Two weeks have past,
Finally I've done my message poster!
I couldn't draw well, so I just draw simple picture.. How does it looks?
I have to hand in today.. I hope teacher will likes it..



Perkhemahan..

Hi readers,
Okay dah lama Syafiqah nanti saat-saat ini, perkhemahan!!
Setiap tahun ada aktiviti Perkhemahan Perdana yang dianjurkan oleh sekolah untuk semua unit beruniform. Pagi tadi cikgu buat pengumuman tentang Perkhemahan Perdana 2013. Korang nak tahu apa yang menarik tentang perkhemahan kali ini?
Perkhemahan kali ini akan diadakan di Pulau Redang!!
Wow! Tapi yuran perkemahan pun menarik.. :(  yuran pendahuluan je dah RM100.
Syafiqah pernah menyertai 4 perkhemahan.

Yang pertama semasa form 2.. Perkhemahan antara Kadet Bomba, PBSM dengan Puteri Islam sahaja.. --> berlangsung selama 2 hari 1 malam di sekolah..

Perkhemahan kedua.. Perkhemahan Perdana 2011. 3 hari 2 malam. Semua unit uniform terlibat, lokasi: Bukit Lagong. Ada banyak aktiviti, best~  tapi ada aktiviti yang Syafiqah tak berjaya buat.. ROCK CLIMBING!! Hahah.. Rasa macam nak cuba lagi sampai dapat..

Perkhemahan seterusnya.. Perkhemahan Kadet Bomba Dan Penyelamat Peringkat Daerah.
Peserta: Kadet-kadet bomba zon Rawang, Selayang, Batu Arang dan Sg. Buloh.
Lokasi: Balai Bomba dan Penyelamat Sg. Buloh. Banyak pertandingan yang Syafiqah sertai dalam perkhemahan ini, oleh sebab kurang pengetahuan kebombaan, Syafiqah pun kalah.. But I've learn a lot from my mistake and I want to do the best in the state level..

Kali terakhir Syafiqah menyertai perkhemahan waktu awal bulan Mei. Perkhemahan Kadet Bomba Dan Penyelamat peringkat negeri di Taman Millenium, Kuala Kubu Bharu..
Alhamdulillah all is well..

Lepas cikgu buat pengemuman tentang perkhemahan tu, Syafiqah panggil "Wana".
Wana pun nampak teruja dengan perkhemahan tu.. Tapi apapun kena minta izin parents..

Masa Form 3 Syafiqah berehat sekejap daripada menyertai aktiviti perkhemahan.
Agaknya mama dengan abah bagi tak kalau Syafiqah nak pergi perkhemahan ni?
Apalah agaknya aktiviti yang cikgu buat dekat pulau tu..
Cikgu kata penyertaan terhad.. Nak pergi..



Tuesday, 2 July 2013

Mok the cat

Mok,
Kucing oren gemuk, ekor kembang, mata sepet, berbulu lebat tetapi sangat comel..
Mok pernah menjadi tetamu kami sekeluarga suatu masa dahulu..

Pada suatu malam yang indah, cewahh..
Syafiqah sekeluarga buat BBQ..
Maktok dari kampung, adik-beradik mama dari Terengganu dan Shah Alam datang..
Suasana menjadi meriah.. Bukan senang untuk berkumpul satu keluarga sebab tinggal berjauhan..

Waktu itu, semua orang duduk dalam rumah tengah makan sambil tengok cerekarama..
Tiba-tiba mama yang masih di luar rumah panggil "along, ada kucing datang" maklumlah kaklong suka sangat dengan kucing.. Syafiqah dengan sepupu-sepupu yang lain pun sibuk-sibuk nak tengok kucing..
Along pegang kucing tu "ala~kesiannya dia, perut kosong"
Waktu tu mama baru lepas bakar ikan, mama bagilah seekor kat kucing tu..
Semenjak hari itu, kucing tu selalu datang rumah kami.. Bagi dia makan.. Mula-mula bagilah benda lain macam ikan lepastu bagi makan makanan kucing pulak...

Kucing tu ada tuannya sebab ada rantai di leher.. Tuan punya kucing tu adalah kawan adik Syafiqah..
Kawan adik Syafiqah ni bela banyak kucing, mereka tak kurung kucing tu sebaliknya mereka biar kucing tu berjalan merata-rata.. Tapi kucing-kucing tu pandai balik rumah..

Mok dah macam kitorang pula bela, lebih kurang setiap masa Mok kat rumah kitorang.. Tapi hari Khamis mok akan baik rumah tuan dia untuk mandi..
Mok ni kucing yang pandai..

Suatu hari Mok masuk rumah. Kebetulan pula mama ada kat belakang Mok. Mama cakap "Mok, kenapa Mok masuk? Mok tak boleh masuk sebab...." Lepas mama cakap macam tu, kucing tu terus keluar. Pandai kan?

Situasi 2:
Syafiqah percaya semua orang tahu hubungan kucing dengan tikus macam Tom & Jerry kan?
Walaupun Mok ni bukan kucing liar, Mok suka tangkap tikus..

Suatu pagi, mama buka pintu (mungkin mama nak pergi buang sampah), mama nampak Mok tengah guis-guis bangkai tikus dekat depan pintu.. Mama cakap dekat Mok yang dia tak boleh la letak tikus dekat rumah macam tu, tikus kan kotor..
Semenjak hari tu, Mok dah tak letak tikus depan pintu. Mama pun fikir mungkin Mok dah tak tangkap tikus rupa-rupanya Mok masih tangkap tapi letak dekat rumah makjang (adik mama yang juga merupakan jiran kitorang)..
Hahahah.. Comel betul Mok ni..

Ada suatu hari tu, mungkin Mok ni dah kenyang sangat.. Satu hari dia tidur, orang dok lalu lalang pun Mok tak sedar..

Tapi sekarang Mok dah tak ada, tak tahulah dia pergi mana..
Suatu petang, kitorang sekeluarga masukkan beg-beg pakaian dalam kereta, nak balik kampung..
Takkan lah nak bawa Mok balik sekali.. Waktu tu Mok pun pergi.. Sedih tengok muka dia..

Sekarang ni kalau tengok kucing, mesti teringat dekat Mok..

Friday, 21 June 2013

cerita Syazana

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
hari ini Syafiqah rasa sedih sangat, tapi tak perlulah bagi tahu pasal apa..
balik sekolah tadi rasa letih sangat..
lepas Syafiqah sidai baju, basuh baju,
TRUTT.. TRUTT..
telefon rumah berbunyi.. arhh malasnya nak jawab panggilan telefon tu,
telefon kat bawah, Syafiqah kat atas, rasa malas pula nak jawab panggilan telefon tu,
tapi Syafiqah jawab juga

pemanggil: Assalamualaikummmm..
Syafiqah: Wa'alaikumussalam.. (otak tengah mengesan suara pemanggil) Syazana!!!!

Syazana ialah kawan Syafiqah yang baru pindah selama 2 minggu di SBPI Rawang. lama tak jumpa membuatkan Syafiqah rindu kat dia..

Hypothesis:
makin lama tak jumpa, makin banyak cerita yang nak dikongsikan.

lama sangat Syafiqah bersembang dengan Syazana sehinggakan bateri telefon dia habis..
bersembang sampai 26 minit lebih lepastu tut..tut..tut..
dalam hati (mesti bateri dia habis) =='

beberapa minit kemudian, Syazana telefon semula.. sambung perbualan tadi..
macam-macam dia cerita. pasal kelas, kawan-kawan, dorm, suasana dekat sana, aktiviti dekat sana dan macam-macam lagi..apa yang Syazana cerita tu tak dela seteruk macam yang selalu kita dengar..
kalau anda pernah dengar cerita pasal suasana sekolah berasrama, mesti orang nak cerita yang bukan-bukan.. tapi apabila dengar cerita Syazana, happy je dia dekat sana.. Even, kawan-kawan Syafiqah yang masuk sekolah berasrama lagi awal daripada Syazana rasa tak tahan.. tapi Syazana okay je.. Students dekat sana friendly sangat.. diorang semua excited sangat apabila ada pelajar baru..
perbualan kali ini pun lebih kurang 26 minit..

banyak sangat benda yang Syazana cerita sehinggakan Syafiqah tak sempat nak cerita apa yang berlaku dekat SMK Rawang..
Syazana kata bahawa hari Sabtu minggu pertama dia dekat sekolah tu, kelas dia kena kemas dewan sebab ada. majlis.. Rawang sebagai tuan rumah.. waktu itu, dia terjumpa cikgu-cikgu SMK Rawang.

waktu Syazana terserempak dengan Ustazah Norazlin (guru PAI), "eh kamu" ustazah kata kepada Syazana. Ada seorang lagi ustazah (guru PAI 4 Anggerik) "eh kamu ni budak 4 Alamanda kan?"
situasi dengan cikgu Badrul pula.. cikgu pandang je Syazana mungkin tengah fikir kat mana pernah jumpa budak ni.. sebelum cikgu balik, Syazana cakap dengan cikgu yang Syazana ni dari SMK Rawang dulu.. maka segala persoalan cikgu Badrul terjawab. Waktu jumpa Ustaz
(guru PAI kami dari form 1 - 3). Syazana nampak Ustaz dekat bawah pokok, Syazana pun pergi dekat Ustaz lepas tu beri salam.. "Kamu buat apa dekat sini?" Ustaz soal.. hahhaha...
Syazana cakaplah dekat Ustaz yang dia sekolah dekat situ..

seriously, tak puas berborak dengan Syazana tadi..


Wednesday, 19 June 2013

ais-krim

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Tajuk hari ini ialah ais-krim,
siapa suka makan ais-krim, angkat tangan! hahahaha..
Hari ini Syafiqah nak kongsi cerita tentang Syafiqah & ais-krim.
Apabila makan ais-krim, tengok orang makan ais-krim dan apa-apa yang berkaitan dengan ais-krim, Syafiqah akan teringat satu peristiwa ni..

Jumaat, 28.9.2012
Masa itu Syafiqah tengah tunggu van nak balik dari sekolah..
Entah kenapa van lambat sikit dari hari-hari lain...
Syafiqah nampak motor ais-krim.. Cuaca yang panas membuatkan tekak Syafiqah meronta-ronta untuk makan ais-krim. Tapi Syafiqah cuba kawal nafsu.. rasanya masa itu Syafiqah batuk-batuk.

Apabila tiba di rumah Syafiqah cakap dengan Sara "pukul 4 nanti jom pergi kedai, nak makan ais-krim"

5:00 petang
"bila nak pergi?" Sara tanya. "tak payahlah" itu sahaja jawapan yang Syafiqah beri.

malam.. menuggu kepulangan mama dan abah pulang dari tempat kerja.
mama call "jangan tidur lagi sebab mama beli ais-krim" hehehe.. hati Syafiqah berbunga-bunga.
Alhamdulillah dapat juga makan ais-krim.
Apabila mama dengan abah sampai rumah, Syafiqah nampak satu kotak besar yang tertulis Baskin Robbin. Ish.. takkan mama dengan abah beli ais-krim besar sehingga kena letak dalam kotak.
Rupa-rupanya mama dengan abah beli Baskin Robbin Ice-Cream Cake.. :) dapat makan puas-puas.

Kisah ini mengingatkan Syafiqah bahawa Allah Maha Pemurah..
 ^_^

Friday, 14 June 2013

cerita Isnin dan Selasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua!!
hmm.. agaknya dah berapa lama Syafiqah tak update blog ni kan?
sejak cuti sekolah telah tamat, banyak homework yang cikgu bagi.. tak sempat nak update blog..

Isnin, 10/6/13
bangun awal pagi (sebenarnya bangun lambat) bersiap-siap nak pergi sekolah.
macam biasa mama yang hantar Syafiqah dengan adik ke sekolah. baru je keluar rumah,
kitorang dah terperangkap dalam kesesakan lalulintas. Jarak antara rumah dengan sekolah tak jauh mana pun.kalau naik kereta ambil masa lebih kurang 20 minit.
pagi tu kami keluar pukul 7. guess what happen? kitorang sampai sekolah pukul 7:50 !
it suppose to be 7:20 a.m!!
perhimpunan dah mula, pengawas dah berdiri di pintu pagar pegang pen dan buku untuk catat nama pelajar yang hadir lewat. Syafiqah tak suka datang lambat ke sekolah.. kalau kena tulis nama lagilah tak suka! mama kata "kalau tak sekolah tak pe ke" "memang itulah yang kakak fikir" sambung Syafiqah. wohoo! mama bagi green light. maka Syafiqah pun tak bersekolah pada hari Isnin tu. adik je yang sekolah.

Selasa, 11/6/13
lepas pj Syafiqah balik ke kelas nak ambil barang sebelum pergi makmal kimia.
Pn Zarina, guru kelas Syafiqah ada dalam kelas. Syafiqah pergilah dekat cikgu sebab nak laporkan siapa yang tidak hadir. Sebaik sahaja berdiri di sebelah cikgu, "hah, Syafiqah kenapa tak datang semalam?" cikgu bertanya. alamak nak jawab apa ni? takkan nak cakap 'cikgu saya ponteng' aduh tak kena la pulak. "ermm..erm... cikgu, Pavitra tak datang". itulah yang Syafiqah jawab.. maafkan saya cikgu.


Sunday, 2 June 2013

My cousin's wedding

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
humm.. amacam hantaran tu, ok?
cantikkan..

Semalam 1/6/2013 Syafiqah dengan family dalam perjalanan ke rumah pengantin perempuan..
Kami ini keluarga dari pengantin lelaki.

rumah pengantin tu dekat Johor.. tak ingatlah pula nama tempat tu apa.. tapi semasa dalam perjalanan tu kami sekeluarga kena lalu dekat ladang kelapa sawit..
you guys tahu tak kiri kanan kami ladang kelapa sawit..

abah kata "kalau lalu tempat ni waktu malam mesti menangis"
mama pula kata "abah seorang je la yang menangis sebab yang lain semua lena"
hahahahaah...

perjalanan terasa jauh sangat.. Abah tak pandu dengan laju sebab risau kalau tersalah jalan..
tak ingatlah berapa kali berhenti sebab nak tanya orang..
nak cari orang untuk bertanya pula susah sebab tempat tukan estet, jadi tak ramai orang di situ..

abah kata lagi "bayangkan kalau jalan waktu malam, lepastu hujan tambah pula dengan bau bunga melor (kereta kami bau bunga melor sebab mama letak bunga tu dekat sirih junjung)"
"kalau bersin, ada pula yang hulur tisu" mama tambah..

haih~ mama dengan abah suka buat orang ketaq.. tetapi tak apa sebab inilah antara cara kami sekeluarga bergurau..

finally sampai juga ke destinasi yang dituju.. 

inilah keluarga kami.. smile.
sebelum pergi akad nikah, tangkap gambar dulu..
inilah antara ahli keluarga Syafiqah.. 
kami orang Kedah.
Syafiqah dengan beberapa orang sepupu-sepapat tak ada dalam gambaq ni..
semua dok segan-segan.. Syafiqah pun segan juga nak pi tangkap gambaq ni,
olehitu, Syafiqah bagi alasan untuk tangkap gambaq ni.. 

Hantaran perkahwinan.

Assalamualaikum dan salam sejahtera pembaca sekalian,
dalam entry yang lepas, Syafiqah ada bagitahu yang mama gubah hantaran perkahwinan kan?

ingat lagi tak?
hmm.. mama buat hantaran untuk perkahwinan sepupu Syafiqah..
apa kata kalau Syafiqah kongsi gambar hantaran tu..

 
    sirih junjung
chocolate Ferrero Rocher dengan Kisses
sejadah dan telekung
buah-buahan
buah ini Syafiqah sapu minyak sikit supaya nampak berkilat..
kalau nak makan kena kupas la ye..
buah anggur je yang tak lap dengan minyak..
mas kahwin dengan cincin dan gelang..
tak payah dok zoom gambaq ni la,
korang memang tak kan jumpa cincin dengan gelang tu..

sebenarnya ada lagi hantaran yang lain tapi tak de gambar..