Pages

Friday, 7 December 2012

masak..masak..masak..

Hola readers,

Hari ini kite share something that make me happy!
okay nak dijadikan cerita hari ini kite masak sardin. ini bukan kali pertama kite masak sardin tapi kali ke-2. Masa first time masak tu mama ade kat sebelah, kira okay lagi.. tapi hari ni kite masak sesorang..
awalnya kite ajak Sara (my sister) masak sekali, tapi die tak nak.. papejela Sara.. So, kite terpaksalah berperang seorang diri di dapur tu.. hahaha... masa nak buka tin sardin tu kite rasa susah sangat tapi kite gagahkan diri juga, yela bawang dah potong, minyak pun  dah tuang dalam kuali takkan nak cancel plak..dengan sekuat hati kite buka tin sardin dan akhirnya kuah sardin tu terpercik terkena bekas yang ade pisau-pisau. ''rileks Syafiqah, dekat dapur jangan gelabah.'' hati kecilku berkata.. tanpa berlengah lagi aku membasuh pisau-pisau tu, tetiba "auwww!!'' jariku terasa pedih dan banyak darah keluar. mungkin luka masa buka tin tadi sebab kalau kene pisau biasanya macam calar tapi ni kulit terkoyak. tapi tak ape kite ingat ingat pesan mama "inilah antara cara Allah gugurkan dosa-dosa kecil'' then kite pun masaklah seperti chef terkenal. apabila nak isi dalam mangkuk lengan kite pulak kene kuali yang panas tu.. tapi tak pe sikit je.. haa, lagi satu masa nak masak tu, kite lupa kene ade berapa banyak garlic, bawang besar, cabai melaka dan garam. so, kite letak je suka hati.. bile kite makan rasa masin.. waktu tu kite rasa macam nak habiskan sardin tu je.. bukannya sebab kite suka makanan masin tapi rasa malu nak hidang sardin tu untuk mama dengan abah. tapi apakan daya, kite mana nak larat makan semua tu, kite makan seketul je.. apabila mama balik kerja, kite duduk kat atas tak nak turun. yela sardin tu dah lah masin.. then, apabila kite turun (sbb mama panggil) mama cakap SEDAP~.. hahaha.. berbungalah hati kite.. senyum sampai ke telinga.. :)
sekarang ni mama keluar pergi pasar nak beli pisang untuk kite dengan Sara buat cekodok pulak.. tak sabar.. tak sabar.. bagi korang mungkin memasak adalah sesuatu yang senang, tapi bagi kite susah sikit maklumlah baru nak belajar.. tapi kite enjoy sangat apabila tolong mama masak. ^_^

No comments:

Post a Comment