Pages

Friday, 28 December 2012

keistimewaan Ayat Kursi

*Baca pada saat keluar rumah, 70000 malaikat akan menjagamu dari semua sisi.
*Baca pada saat masuk rumah, kemiskinan tidak akan memasuki rumahmu.
*Baca setelah berwudhu, darjatmu akan dinaikkan 70 tingkat.
*Baca pada saat tidur, malaikat akan menjagamu sepanjang malam.
*Baca setelah solat, maka jarak antara kamu dan syurga hanyalah kematian.

Rasulullah SAW bersabda,

"Barangsiapa yang menyampaikan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkan, maka walaupun yang menyampaikan sudah tiada (meninggal dunia), dia akan tetap memperoleh pahala.

SUBHANALLAH...

so, tunggu apalagi tu?.. amalkan dan sebarkanlah kepada orang lain.. :)

Tuesday, 25 December 2012

cerita hari ini.

Assalamualaikum.. hari ini hari Selasa. hari ni mama dengan abah cuti, so lepas breakfast kitorang pergi beli barang sekolah. sekolah bermula minggu depan, tapi barang sekolah tak cukup lagi. buku sekolah kite pun tak beli lagi. mama dengan abah tak boleh minta cuti dah, haih~ agaknya bile la nak beli buku sekolah. entah2  buku sekolah pun dah habis. lepas beli barang sekolah, kaklong datang pastu bawa kite dan adik-adik kecuali mama dengan abah tengok wayang. bukan tak nak bawa mama dengan abah cume parents kite tak nak ikut. masa tengah tunggu giliran nak beli tiket, sara(adik kite) bersuara "kakak tu cikgu sekolah kan?" aku pandang ke arah yang ditunjukkan oleh Sara. then kite pun tegurlah "cikgu". cikgu menoleh ke belakang dan hanya tersenyum. kite balas semula dengan senyuman. wanita itu merupakan cikgu yang mengajar subjek seni di kelasku. beberapa mnit menunggu inilah hasilnya...
sebelum tengok wayang kite rasa excited gile.
Apabila tanyangan telah tamat..
"Alhamdulillah~ dah habis.. menyesal tak bawa bantal nak tutup muka.. yela rupa watak dalam cerita ni menakutkan kite. tambahan pula, cerita pasal balas dendam, tak sahlah kalau takde babak yang kene lawan-lawan pakai pedang plak tu.. tengok diorang mati ... eee.. mengerikan.."

Monday, 24 December 2012

Alhamdulillah good news.

Semalam result PMR keluar. Seramai 30474 pelajar yang menduduki PMR dapat Straight A's dan kite merupakan antara pelajar yang dapat semua A itu.. Syukur alhamdulillah kite dapat 8A. Masa tengah tunggu result, handphone tak henti-henti berdering hingga habis bateri. Semua orang nak tahu result kite macam mana.. Dalam dewan, kite duduk dekat depan sekali dengan kawan-kawan seolah-olah sedang menanti nama kami dipanggil untuk naik atas pentas sebagai pelajar 8A. Alhamdulillah nama kami tersenarai sebagai pelajar cemerlang PMR. Mama pulak duduk belakang sekali dengan adik kecilku yang berusia 7 tahun. Apabila dah terima keputusan daripada pengetua, kite dan mama turun untuk mendapatkan Adam yang sedang menanti sendirian di bawah lalu dia berkata "bagus sangat ke 8A tu?" kite tergelak. Budak kecil tak paham lagi.. kite hanya mampu tersenyum rasa nak terjatuh pun ada mungkin sebab masih terkejut. Mama pulak telefon saudara-mara yang terdekat. Kite rasa bertambah gembira kerana 20 orang pelajar kelas kite telah mendapat straight A's. Dalam kelas kite cuma ade 25 orang je. so, kalau 20 orang yang dapat straight A's kira okaylah kan? lagi 5 orang tak dapat straight A's tapi tak bermakna mereka gagal.
korang nampak tak remaja perempuan yang berkaca mata tu. ha! itulah kite yang sedang berharap nama kite akan dipanggil. tangan menggil~seram sejuk semua ada.
 
 

Monday, 10 December 2012

I Need A Friend

I need a friend,
I need a friend to trust,
A friend I can tell anything to.
I need a friend,
I need a friend to help me,
A friend that will help me through the worst.
I need a friend,
I need a friend to cry with,
over all the stupid things.
I need a friend,
A best friend,
To stay with me,
until the very end
A best friend to stay with me until the very end

Friday, 7 December 2012

masak..masak..masak..

Hola readers,

Hari ini kite share something that make me happy!
okay nak dijadikan cerita hari ini kite masak sardin. ini bukan kali pertama kite masak sardin tapi kali ke-2. Masa first time masak tu mama ade kat sebelah, kira okay lagi.. tapi hari ni kite masak sesorang..
awalnya kite ajak Sara (my sister) masak sekali, tapi die tak nak.. papejela Sara.. So, kite terpaksalah berperang seorang diri di dapur tu.. hahaha... masa nak buka tin sardin tu kite rasa susah sangat tapi kite gagahkan diri juga, yela bawang dah potong, minyak pun  dah tuang dalam kuali takkan nak cancel plak..dengan sekuat hati kite buka tin sardin dan akhirnya kuah sardin tu terpercik terkena bekas yang ade pisau-pisau. ''rileks Syafiqah, dekat dapur jangan gelabah.'' hati kecilku berkata.. tanpa berlengah lagi aku membasuh pisau-pisau tu, tetiba "auwww!!'' jariku terasa pedih dan banyak darah keluar. mungkin luka masa buka tin tadi sebab kalau kene pisau biasanya macam calar tapi ni kulit terkoyak. tapi tak ape kite ingat ingat pesan mama "inilah antara cara Allah gugurkan dosa-dosa kecil'' then kite pun masaklah seperti chef terkenal. apabila nak isi dalam mangkuk lengan kite pulak kene kuali yang panas tu.. tapi tak pe sikit je.. haa, lagi satu masa nak masak tu, kite lupa kene ade berapa banyak garlic, bawang besar, cabai melaka dan garam. so, kite letak je suka hati.. bile kite makan rasa masin.. waktu tu kite rasa macam nak habiskan sardin tu je.. bukannya sebab kite suka makanan masin tapi rasa malu nak hidang sardin tu untuk mama dengan abah. tapi apakan daya, kite mana nak larat makan semua tu, kite makan seketul je.. apabila mama balik kerja, kite duduk kat atas tak nak turun. yela sardin tu dah lah masin.. then, apabila kite turun (sbb mama panggil) mama cakap SEDAP~.. hahaha.. berbungalah hati kite.. senyum sampai ke telinga.. :)
sekarang ni mama keluar pergi pasar nak beli pisang untuk kite dengan Sara buat cekodok pulak.. tak sabar.. tak sabar.. bagi korang mungkin memasak adalah sesuatu yang senang, tapi bagi kite susah sikit maklumlah baru nak belajar.. tapi kite enjoy sangat apabila tolong mama masak. ^_^