Pages

Wednesday, 26 October 2011

tips belajar..

Assalamualaikum kawan-kawan,
hm.. memandangkan  sekarang ni musim final exam..
dan tak lama lagi SPM..
kite nak kongsi tips sikit..

1. korang kena kenalpasti subjek atau topic yang korang lemah..
2. semasa belajar, bersihkanlah tempat belajar tu dulu..
    tak tenang belajar kalau bersepah..
3.lebihkan membaca subjek atau topic yang korang lemah tu..
4.semasa belajar, berikan tumpuan pada 1 subjek je..
   contohnya korang nak study sejarah and geografi, korang study 1 subjek dulu..
   lagi 1 subjek tu korang letak tempat lain.. supaya korang dpt beri tumpuan masa study..
5.jangan sesekali lukakan hati ibu, bapa dan cikgu-cikgu sebab nanti ilmu tak berkat
6. jangan makan organ dalam seperti hati, paru dll.
7.cikgu kata Milo boleh melembabkan otak..
   so, ...... (korang tahu apa nak buat kan?)
8.jangan belajar waktu petang.. sebab waktu petang waktu mengantuk..
   so, kalau korang khatam 1 buku pun sia-sia je kalau tak paham,
   betulkan?
9. jangan tengok najis nanti susah terima apa yang diajar.
10. jangan makan kepala ikan
11. Cikgu kata, kalau jumpa soalan susah kena senyum, jangan berkerut dahi,
      sbb senyum itu sedekah.. jika kite sedekah, InsyaAllah, Allah akan tolong kite.. :)

ini je yang kite ingat.. dulu sebelum UPSR cikgu catatkan banyak benda yang perlu dilakukan..
hope dapat bantu korang

i wish you luck and don't forget to wish my luck too.. huhu.

No comments:

Post a Comment