Pages

Saturday, 29 October 2011

enjoy it!!

cube tengok and dengar.. best..
lagu Boyfriend dari kumpulan Boyfriend..

Boyfriend!!
cute.. XD

Wednesday, 26 October 2011

tips belajar..

Assalamualaikum kawan-kawan,
hm.. memandangkan  sekarang ni musim final exam..
dan tak lama lagi SPM..
kite nak kongsi tips sikit..

1. korang kena kenalpasti subjek atau topic yang korang lemah..
2. semasa belajar, bersihkanlah tempat belajar tu dulu..
    tak tenang belajar kalau bersepah..
3.lebihkan membaca subjek atau topic yang korang lemah tu..
4.semasa belajar, berikan tumpuan pada 1 subjek je..
   contohnya korang nak study sejarah and geografi, korang study 1 subjek dulu..
   lagi 1 subjek tu korang letak tempat lain.. supaya korang dpt beri tumpuan masa study..
5.jangan sesekali lukakan hati ibu, bapa dan cikgu-cikgu sebab nanti ilmu tak berkat
6. jangan makan organ dalam seperti hati, paru dll.
7.cikgu kata Milo boleh melembabkan otak..
   so, ...... (korang tahu apa nak buat kan?)
8.jangan belajar waktu petang.. sebab waktu petang waktu mengantuk..
   so, kalau korang khatam 1 buku pun sia-sia je kalau tak paham,
   betulkan?
9. jangan tengok najis nanti susah terima apa yang diajar.
10. jangan makan kepala ikan
11. Cikgu kata, kalau jumpa soalan susah kena senyum, jangan berkerut dahi,
      sbb senyum itu sedekah.. jika kite sedekah, InsyaAllah, Allah akan tolong kite.. :)

ini je yang kite ingat.. dulu sebelum UPSR cikgu catatkan banyak benda yang perlu dilakukan..
hope dapat bantu korang

i wish you luck and don't forget to wish my luck too.. huhu.

teh serbuk!!

korang pernah buat teh serbuk?
kite biasa buat teh uncang..
suatu hari kakak kite ajar cara nak buat..
korang yang belum tahu, bolehlah ikut resipi ni ye..!

1.bancuh serbuk teh
  (1 or 2 sudu teh dibancuh dengan air panas)
2.tapiskan teh ke dalam cawan yang lain..
3. tambah gula
4. kacau..
Teh anda sedia untuk di minum!!

Tuesday, 25 October 2011

kadet bomba..

teringat lagi masa awal tahun dulu..
aku, Taemin dan DongHae merupakan ahli kadet bomba berazam untuk aktif dalam bidang kokurikulum pada tahun ini..

setiap hari rabu ada perjumpaan..
pada perjumpaan pertama kami berlatih menyanyi lagu kadet bomba... macam koir plak..
lepas tu kami berlatih kawad kaki.. itulah kali pertama aku berkawad..
huh.. dahlah pakai boot (berat).. panas plak tu (nak pengsan)

bermula hari itu, kami terpaksa balik hingga pukul 5 petang semata-mata untuk berlatih kawad..
aku serta 2 orang kawanku kerap ponteng latihan sebab
penat, malas, geram dgn ahli yg tak beri kerjasama hish..

2 or 3 hari sebelum pertandingan kawad kaki..
aku cuba rajinkan diri untuk berlatih.. penat giler nak mampos..
1 hari sebelum pertandingan..
kami dipaksa berkawad hingga pukul 7 malam..
dengan memakai boot yang berat, dan asyik hentak kaki je..
aku tak berdaya untuk jalan..
berlatih sampai pukul 7 pun, formasi belum ada lagi..
so, kapten kitorang decide esok datang pukul 5 pagi.. untuk berlatih dan buat formasi..
lagi 5 minit sebelum pertandingan bermula, barulah kami ada formasi..
walaupun kami kekurangan ahli, kami still berkawad..
aku bersyukur kerana semasa kami berkawad.. Allah menurunkan hujan..
oleh itu, kami tidak berkawad dalam keadaan yang panas lagi..
cikgu kata dah 2 tahun cikgu tak hantar kadet bomba perempuan masuk pertandingan kawad..
sebab bilangan ahli tidak dapat memenuhi syarat..
tadaaaa!!!.. nilah kitorang..gambar ni diambil selepas kitorang berkawad..
korang nampakkan 2 orang jejaka di sana..
hah! dioranglah yang ajar kitorang kawad..

Alhamdulliah.. walaupun banyak halangan dan rintangan yang kami hadapi
seperti aku tersilap semasa berkawad..
kami still menang.. kami dapat nombor 3 dalam pertandingan tu..
seronoknya..

ok ke?

Minggu ni sekolah kami cuti seminggu (lama giler)
minggu depan sambung final exam... huhu.. :'(
sekarang ni musim final exam..
korang dah ready ke..?
hihi.. risau giler.. sebab exam kali ni menentukan siapa yang akan turun class..

minggu lepas hari khamis, kitorang ada peperiksaan Pendidikan Seni..
seperti biasa, beberapa hari sebelum peperiksaan seni cikgu akan bagi tajuk untuk kertas 2..
huhuhu.. susah giler.. semua kene lukis.. tak de pun yang nak kene anyam ke, origami ke.. huhu susah..
tajuk pun susah.. hm~..
aku serta kawan-kawanku decide untuk pilih tajuk 6..
tajuknya: anda sesat di hutan yang menyeramkan..
adush.. aku ni bukannya pandai melukis pun.. lepas tu tak de idea nak lukis apa..

pada malam peperiksaan tu aku minta cadangan adik untuk lukis..
kemudian, dia terus mencapai sebuah buku komik yang bertajuk Ikhtiar Hidup di .... (tak ingatlah tajuk apa)
berpandukan buku tu aku pun lukislah gambar di bawah..


ok tak?
gambar ni menunjuk 'aku' yang bersembunyi daripada belalang gergasi di belakang pokok..
tanpa disedari ada seekor semut gergasi di pokok tu..
apa yang terjadi? huh aku pun tak tahu..
comment please!!

Saturday, 15 October 2011

Awesome Day!!

15 Oktober
KPTM telah mengadakan majlis konvokesyen di Putrajaya..
kite teruja+happy nak pergi majlis tu sebab nak tengok kaklong naik pentas..  hihi
hanya 2 orang saja yang dibenarkan masuk ke dalam dewan..
oleh itu, kite serta adik2 termasuk abah hanya tengok di skrin besar dalam dewan yang lain..
semasa penyampaian anugerah berlansung..
aku berangan..
''Nursyafiqah Rusli.." "aku pun naik ke atas pentas dengan memakai jubah serta topi.. aku nampak smart.. semasa atas pentas aku menerima anugerah itu dengan senyuman yang paling manis.. wah.. indahnya dunia!.."
dahlah cukup2 berangan..
hari ni juga merupakan hari lahir kaklong yang ke 23.. hihi  kaklong tua..! XD (gurau je)
selepas majlis tu berakhir, kitorang tangkap gambar.. aku still dengan senyuman yang aku rasa paling manis.. : P wekk..
kemudian kami pergi makan di Restoran Chakri Xpress..
ketibaan kami disambut oleh mak cik dan pak cik..senyumanku bertambah-tambah manis sebab first time dapat makan dalam VIP ROOM!!.. hehe..

that's me! lawa tak?!  -hahaha..  tahulah kite tak lawa, tak yah gelak.. :P

My sisters! korang nampak tak lady yang pegang teddy bear tu? hah tulah kakak kite yang baru graduate...
Congratulation n Happy Birthday kaklong!

lepas makan di restoran Chakri tu, kami berjalan-jalan di dalam Alamanda Shopping Complex..
semasa mama, maktok, makcik n kaklong tengah pilih tudung..
kite main tangkap-tangkap gambar dengan adik kite dalam Fitting Room!! hiihi..

Friday, 14 October 2011

if you love me more.. Ryeowook

cuba dengar lagu di atas ni.. best..
kalau dah dengar..
cekomen..cekomen.. XD

Thursday, 13 October 2011

exam..exam..exam..

UPSR burried
Final Exam 'in front of school gate'.. =='
PMR at airport..
SPM in other country..

Monday, 10 October 2011

followers..

sedih..
sampai sekarang hanya ada 5 follower je..
kalau buka blog mesti nampak nombor 5 je..
bilalah nombor tu nak bertambah..
kite pun dah boleh hafal nama follow tu:
a) me (follow diri sendiri)
b) Laila
c) Syazana
d) Nurul Feera
e) Sofia (my cousin)

hm~

Sunday, 9 October 2011

k-pop!! ^^

kite ada 3 orang kawan yang fanatik giler dengan artis Korea,
disebabkan diorang, ramai kawan yang lain minat artis Korea..
haiyo..
jom kite 'berkenalan' dengan artis Korea..!!


Inilah kumpulan Super Junior!! kawan kite 'DongHae' minat sangat dengan kumpulan ni.. kerana die jugalah kite minat ahli Super Junior..


Shin Dong, ahli SuJu yang pertama kite minat.. sebab die nampak comel..
comel tak?! XD

(leader SuJu)
selepas Shin Dong kite minat Leeteuk pulak.. Cute..  :)

and now, kite minat Ryeowook!! kite minat die lepas tengok MV No Other.
die nampak tinggi dalam MV tu,
tapi 'DongHae' kate, Ryeowook paling rendah dalam SuJu

Inilah DongHae yang duduk sebelah kite dalam class..  hihi


 Seterusnya SNSD/ Girl's Generation!!

(leader SNSD)
dalam group SNSD pula, kite minat dengan Taeyeon,
sebab rambut die lawa..


ni la Yoona yang duduk depan kite masa dalam class..
lawa tak?

ni pula Jessica..
kawan kite kerap panggil kite Jessica sebab nama dekat-dekat je..


 Hello SHINee~!!

that guy in picture is Key,
i realise that, he look so cute in Hello MV..

Lee Taemin..
my friend who sitting in front DongHae interest with Taemin..
so, i call her Taemin..


 BIG BANG!! 
kite tak minat sape-sape pun dalam kumpulan ni..
kite just minat lagu diorang je..
Love Song-- cubalah tengok!!

Saturday, 8 October 2011

tell me ape korang rasa?!

pernah tak korang rasa,
dipinggirkan?

pernah tak korang rasa,
ada orang marah korang tak tentu hala?

pernah tak korang rasa,
ada orang anggap korang tak wujud?

pernah tak korang rasa,
ada orang tak appreciate apa yang korang buat?

pernah tak korang rasa,
korang dimalukan depan orang lain?

apa korang rasa,
apabila korang dapat tahu,
rupanya kawan korang yang buat macam tu?

Thursday, 6 October 2011

:-)

to sis n bro from Form 3 student..
i just want to say
especially, for who know me..!!
Do The Best, Let Allah Beat The Rest..

/?><-+='" (blurr)

start from 4 October 2011,
semua student form 3 menduduki peperiksaan PMR..
OMG.. tahun depan kite plak..
apabile tengok diorang study.. kite dah risau pasal tahun depan..
apabila diorang masuk dewan, lagilah buat kite bertambah sesak nafas.. hihi
seperti biasa, kalau ade peperiksaan besar,
ade class yang dicutikan..
class kite dicutikan pada hari Rabu hingga Selasa minggu depan..
Oppsss.. bukan dicutikan, tapi direhatkan.. :)
hm~ sejak dapat surat cuti, kite dah fikir aktiviti yang kite akan lakukan untuk menhilangkan kebosan..
antaranya: mestilah baca buku.. (periksa akhir tahun ON THE WAY yoo..)

Thursday, 6 October 2011
kite serta 4 orang rakan yang lain pergi ke sekolah, walaupun class kitorang direhatkan..
kitorang bukannye melepak pun.. just makan angin..(hihihi.. gurau je)
kita ni bukannya pandai sangat subjek KH..
so, apabila cikgu buat class tambahan kita pun pergi je la..
cara cikgu mengajar tadi : kitorang baca sambil cikgu terangkan, then, cikgu bagi latihan
latihan pertama- siapa salah kene ketuk ketampi..
masa nak tanda kertas, kitorang pun main tukar2 kertas..
apabila kite tengok kertas 'kite', nampaklah 1 riben ( tanda pangkahlah!)
so, secara tidak rasmi kite serta rakan yang lain kene denda..
apabila semak semula kertas, rupanye kite tak salah.. adoyai..!!
Actually, kite tak rasa kesal pun kalau kite salah, kite just malu je.. hikhik..
muka malu..  XD

Wednesday, 5 October 2011

kenapa?! Why?!

Korang kate aku ni Peramah,
tapi apabile aku sapa, korang buat dek.

Korang kate aku ni murah dengan Senyuman,
tapi kenapa korang buat aku masam?

Korang kate lagi, aku ni seorang yang Ceria,
tapi kenapa korang buat aku sedih?

Akhir sekali, korang kate aku ni Baik Hati,
tapi kenapa korang mengelak setiap kali kite berjumpa?

Paling utama, korang kate kite berkawan,
tapi kenapa korang buat aku tertanye-tanye?

p/s: ayat di atas tidak ada kene-mengena dengan yang kawan-kawanku..
      Hanya REKAAN semata-mata..